Otthoni Wellness
Ajka

Lakások, házak, wellness

A projekt áttekintése

Szűntelen, élménydús nyaralás otthon!

Nem valószínű, hogy Endre a jövőbe látott, amikor 2012-től egy minden kényelemmel felruházott birtokot kezdett kiépíteni ezen az erdőszéli portán. De most, amikor mindenki bezárkózik, helyben wellness kényezteti, kényelmes pihenőház, duruzsoló kályha, természet, jó levegő, madárfütty, lovak, minden adott egy szüntelen nyaraláshoz…

Már harmadszor térünk vissza a dunántúli tanyabirtokra, mert a házigazda kreativitása nyomán mindig bővül a porta valami szép részlettel. Ahogyan kezdettől fogva, úgy most is Hoffer Ottó belső építészt kérte fel Endre a tervezéshez. Még 2013-ban az ő tervei alapján született a wellnessház – aminél azóta sem láttunk szebbet –, majd a kert, aztán a lakóház a kültéri sütögetővel, és most a legújabb: egy elegáns télikert, valamint egy rusztikus hangulatú fürdőszoba.

– Mi volt annak idején a szikra, ami beindította a folyamatokat? – érdeklődünk.

– Számomra a kikapcsolódást, a testi-lelki regenerálódást a szauna nyújtja– kezdi Endre. – De sajnos Magyarországon, a wellnesshotelekben ennek nem igen alakult ki a kultúrája, hiányzik belőle a nyugalom. Ezért gondolkodtam egy saját wellnessház kiépítésében. És ez idő tájt találkoztam szembe egy villányi pincészetben az Otti kövekkel! Az az élmény, atmoszféra engem teljesen lenyűgözött. Éreztem, hogy ez az én világom! Azonnal elkezdtem tudakozódni, hogy ki alkotta. Így ismertem meg Hoffer Ottót.

Kliens

Magánszemély

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2017 ősz

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Pietra Antik Mészkő Térkő_Otti burkolat
Lisztelló Pécel_Otti burkolat
Terrakotta Eszterházy_Otti burkolat
Terrazo Gotikus-b062_Otti burkolat

Testi-lelki regenerálódás saját wellnessben

Ő tervezte meg a wellnessházat, amely egy gerendaház, szauna van benne két szaunakályhával, tusoló, kézmosó, merülő dézsa, pihenő rész… valamennyi Otti kövekkel. Amikor elkészült a szaunaházam, akkor már tudtam, ha valaha építek még, akkor azt biztosan ebben a stílusban fogom megépíteni. Annyira különleges a világa! A kövek kézi munkával készülnek. Nem olyan sablonosak, mint a nagyüzemi gyártású lapok, itt nem akkora a méret pontosság sem, de ettől szép és természetes. Ezért is illik ebbe a természetes környezetbe.

A szauna után következett a kert, ahol a szépen ívelt járdák, a kerti kutak, a kültéri dézsa környezetének kiépítése szintén példaértékű lett. 2015-ben pedig újjászületett a lakóház, amely eredetileg egy istállóépület volt.

– Otti tervezett mindent és a kivitelezés idején is gyakran lejött – meséli a házigazda.

– Ő nagyon gyakorlati ember. Kiváló szakértelmű ácsok, asztalosok, kőművesek dolgoznak nálam és valamennyinek rugalmas a hozzáállása: Ha Otti valamit kért, hogy o így és így szeretné, hallgattak rá, és meg tudták oldani. A közelmúltban a lakóház hossztengelyét megnyitották dél felé egy üvegajtóval. Itt épült meg a gyönyörűen ácsolt, napfényes télikert. A házigazda elmondja, hogy a kiváló szigetelés és a zsaluzás miatt nyáron sem melegszik 24-25 fok fölé a klíma. Hoffer Ottó a télikertbe nem saját gyártású, de saját forgalmazású, nagyméretű olasz járólapokat tervezett be. A szintkülönbség miatt kellett ebben az esetben vékonyabb járólapokat alkalmazni.

Pillanatkép a naplementében Otti térkövekkel és kerti kúttal
Otti térkő járda a wellness kertjében
Kerti kút és Otti térkő stílusos környezetben
Pillanatkép az Otti térkövekről és egy dézsáról
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

Az új fürdőszobában viszont az Otti Manufacturában gyártott, extrém nagy kövekkel burkolták be a padlózatot. Mi azonnal beleszerettünk ebbe a különlegességbe: drámai hatású, rusztikus és gyönyörű! De vajon mennyire takarítható?
Nem tudjuk, hogy utoljára látogattuk-e meg ezt a szép tanyát vagy a házigazda tarsolyában vannak még újabb tervek. De, amit látunk, az már egy igazi oázis. Aktív, frissítő pihenésre termett.

– Nálam a szépség és a praktikum egyformán fontos – nyugtat meg vendéglátónk.

– Van egy speciálisan felhordható felületkezelő anyag, amivel már a konyhám köveit is kezeltük, ami ennél a nagyméretű, rusztikus kőnél is tökéletesen bevált. Gond nélkül, könnyen felmosható.

Sajnos kezdetben, a szauna építésénél még nem alkalmaztuk, ott évente egyszer alaposan át kell sikálni a köveket, fugákat. A tanyán saját fúrt kútból jön a víz, és nemrég 25 kW-nyi napelemet raktak a tetőre. Immár teljesen közmű független és energiatakarékos a porta.

– A kisunokámmal gyesen vagyok, ő nagyon szeret nálunk lenni – meséli Endre párja, Orsolya –, olyan jókat alszik itt, és ha kilép az ajtón, máris a természetben van! A három németjuhásszal, a lovakkal is nagyon jóban van. Én pedagógus vagyok, és nagyon sajnálom azokat a gyereket, akik csak az erdei iskolában találkoznak a természettel.

A belsőépítész szemével:

„Megnéztem a mappáim között, mikor kezdtük el a közös munkánkat, és valami furcsa nosztalgiaérzés kerített hatalmába. Te jó ég, ez már számomra történelem! A sokéves együtt gondolkodás eredménye egy csodálatos birtok lett, és egy furcsa, távoli barátság. Endre főleg fában gondolkodott, én inkább kőben, hát összegyúrtuk őket, nem is akárhogyan! Sosem felejtem el, volt, hogy Endre felhívott Ausztriából egy idilli tó partjáról, és azt mondta, hogy talán ez az egyik legszebb táj, amit életében most lát, de ő mégis legszívesebben otthon lenne a tanyán, saját szaunájában. Na ezért érdemes csinálni ezt az egészet – gondoltam én!” Hoffer Ottó

 

Írta Boros Edit – Veranda Magazin 2021

Fotó: Fruitline

 

Otti térkövek és járólapok az ajkai wellness kertjében
Ajkai country otthon Otti térkövekkel és kerti kúttal
Ajkai country wellness pihenőszobája, stílusos járólapokkal
Ajkai wellness dézsával és kőhatású járólapokkal
Kép montázs az ajkai country wellness belső teréről, kőhatású járólapokkal díszítve
Ajkai wellness pihenője és nappalija Otti kőhatású járólapokkal díszítve
Stílusos fürdőszoba falburkolatokkal és kőhatású járólapokkal
Kép montázs kőhatású fürdőszoba falburkolatokkal és járólapokkal

A country építészeti stílusról...

Az ajkai otthoni wellness projekt a country stílus jegyében készült.

A country építészeti stílusra jellemző a vidéki életstílus és a hagyományos kialakítás, amely egyszerű és meghitt otthont teremt. A fő jellemzője a természetes anyagok használata, mint például a fa, a kő és a téglák, amelyeket gyakran kombinálnak az egyszerű vonalakkal és a meleg színekkel.

A country stílusban a burkolatok általában meleg színekben pompáznak, mint a barna, a vörös, a sárga és a zöld – ezek mind a természetben is megtalálható árnyalatokra utalnak. A falakat és a padlókat gyakran fa burkolatokkal borítják, amelyek tovább emelik az otthon meleg és barátságos hangulatát.

A country építészeti stílusnak több variációja is létezik, például a farmhouse és a cottage stílus, amelyeket a vidéki életmód és a meghitt otthonok jellemzői inspiráltak. Ez a stílus az egyszerűségre és melegségre épít, de egyedi vonásokkal is rendelkezik, amelyek az adott épület jellegzetességeit jobban kihangsúlyozzák.

Összességében a country építészeti stílus a meghitt és barátságos vidéki életérzést hivatott átadni, amit a természetes anyagok és a meleg színek használata segít megteremteni.