Hazai Provence Kapolcs

Szállás, Wellness

A projekt áttekintése

Egy kis hazai Provence 

Az illatos levendulamezőkkel, szőlőhegyekkel, régi kőházakkal ékes Balaton-felvidéket sokan társították már a provence-i életérzéssel. Itt, Kapolcson bukkantunk egy hamisítatlan provence-i gyöngyszemre: egy öreg parasztházra, mely csodálatos újjászületést élt át intuitíven-kreatív „háziasszonyának” köszönhetően.

Cziráki Barbara online oktat webdesign-t, kiadványszerkesztést… és mint meséli, a számítógép virtuális világához kötődtek a mindennapjai. Ilyenkor az ember kezd egy kicsit kézzelfogható világra vágyni.
“Amikor először jártam a Művészetek Völgyében, a 23. fesztiválon, nagyon megtetszett ez a környék. Beleszerettem. Onnantól kezdve kezdtem nézegetni az itteni ingatlanokat. Ez a bájos kis 180 éves parasztház egyértelmű, hogy teljesen magával ragadott. Ahogy néztem a rakott kőfalakat, megláttam benne a fantáziát: tökéletes alapanyag egy francia vidéki házikóhoz!
Elhatároztam, hogy provence-i stílusban fogom felújíttatni és a berendezésében is maximálisan hű leszek ehhez a koncepcióhoz.”

Kliens

Szállás, Wellness

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2015 tavasz

Kőhalomból reménység

Barbara természetesen már az első pillanattól közhírré tette a Facebookon, milyen fába vágta a fejszéjét, így egyre növekvő tábor követte nyomon az izgalmas építkezést.

„Egy veszprémi tervezőnőt Csiszár Terézt kértem fel, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Éreztem, hogy amit lehet, ebből a házból meg kell hagyni az eredeti formájában!
De sajnos a 60 %át újjá kellett építeni. Számomra fontos volt, hogy az eredeti belmagasság ne legyen megemelve, a tetőé sem a tetőtér beépítés folytán. Amikor építeni kezdtünk – először bontani kellett. Vérzett a szívem! Ott álltam a nagy kőkupac kellős közepén és a ház sehol….

Inspiráció vétel és ragaszkodás a koncepcióhoz

„Sokan kérdezik tőlem, hogy honnan volt ilyen sok ötletem? Mondom: ezt mind úgy loptam! Tele van a Pinterest inspiráló képekkel. Attól lesz egyedi, ahogy én ezt megvalósítom, amilyen agyagot találok hozzá. Az inspiráció után pedig fontos mindent a kitűzött stílushoz, az adott koncepcióhoz kötni! Következetesen. Volt úgy, hogy elkanyarodtam ettől, mert valami hirtelen nagyon megtetszett, ilyenkor megkérdeztem magamtól: illik ez egy rusztikus, provence-i koncepcióhoz? Miközben épült a ház én már minden bútort, újat és régit (amit felújítottunk!) megvásároltam. Az, hogy vizuális dolgokkal foglalkozom segítetett, hogy már előre kompletten lássam a fejemben az eredményt. Még épült a ház, amikor már pontosan tudtam, hogy az Otti kövekből a “Pietro Káróval” fogom a fürdőszobát és a Chatteuszobát burkolni, és azt is, hogy milyen színben.

Barbara tanácsai építőknek Nehéz jó szakembereket kifogni. A tanácsom kicsit száraz lesz, de a szerződésekre kell odafigyelni! Mindenkivel pontosan, határidőre kell szerződni. Én először nem ezt tettem. Ráadásul a Facebookon már mindenki várta, hogy mikor leszünk készen. Már be is jelentkeztek, hogy szeretnének itt aludni…

Amire kifejezetten gondot kell viselni: a vízszigetelés. Körbeástuk a ház falát az alap mélységéig kívül-belül 50 cm-re és azt feltöltöttük egy kavicsos drénréteggel. Iszonyú nagy munka, de a régi házak problémája a vizesedés. Én ezt mindenképpen el akartam kerülni!

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kandalló és járólapok
  • Belsőépítészet

Melyek Barbara kedvenc zugai?

Nem meglepő, hogy nincs ilyen: a szíve csücske az egész házikó. S ezzel nincs egyedül, aki csak megfordult ebben a különleges vendégházban a rajongótábort gyarapította. „Igazából nálunk minden helyiség, minden szoba különféle. A provence-i égisz alatt különféle stílusban születtek. Bármelyik helyiségben tartózkodom, ha a Fehér szobánkban (shabby chic) s nézegetem a gerendákat és hozzá a kopott falat…vagy ahogyan a Chatteu szobánkban a kopott szürkére meszelt és a rusztikus kőfal találkozik a Pietra Káró padlóburkolattal… hozzá a bútorok kecsessége és a lábaskád… azt mondom magamnak, mintha Provance-ban lennék! Igazából ház valamennyi zegzugában, mindent szeretek!”

A cikk a Veranda magazinban jelent meg. Írta: Sillye Ágnes Fotó: Széll Bálint

https://hazaiprovence.hu/