Hazai Provence Kapolcs

Szállás, Wellness

A projekt áttekintése

Egy kis hazai Provence 

Az illatos levendulamezőkkel, szőlőhegyekkel, régi kőházakkal ékes Balaton-felvidéket sokan társították már a provence-i életérzéssel. Itt, Kapolcson bukkantunk egy hamisítatlan provence-i gyöngyszemre: egy öreg parasztházra, mely csodálatos újjászületést élt át intuitíven-kreatív „háziasszonyának” köszönhetően.

Cziráki Barbara online oktat webdesign-t, kiadványszerkesztést… és mint meséli, a számítógép virtuális világához kötődtek a mindennapjai. Ilyenkor az ember kezd egy kicsit kézzelfogható világra vágyni.
„Amikor először jártam a Művészetek Völgyében, a 23. fesztiválon, nagyon megtetszett ez a környék. Beleszerettem. Onnantól kezdve kezdtem nézegetni az itteni ingatlanokat. Ez a bájos kis 180 éves parasztház egyértelmű, hogy teljesen magával ragadott. Ahogy néztem a rakott kőfalakat, megláttam benne a fantáziát: tökéletes alapanyag egy francia vidéki házikóhoz!
Elhatároztam, hogy provence-i stílusban fogom felújíttatni és a berendezésében is maximálisan hű leszek ehhez a koncepcióhoz.”

Kliens

Szállás, Wellness

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2015 tavasz

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Pietra Echo Tihanyi Kőfal_Otti burkolat
Calvados Kandalló Keret_Otti burkolat
Profil 3 Lábazati Szegély Sarokelem_Otti burkolat
Pietra Bakony_Otti burkolat

Kőhalomból reménység

Barbara természetesen már az első pillanattól közhírré tette a Facebookon, milyen fába vágta a fejszéjét, így egyre növekvő tábor követte nyomon az izgalmas építkezést.

„Egy veszprémi tervezőnőt Csiszár Terézt kértem fel, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Éreztem, hogy amit lehet, ebből a házból meg kell hagyni az eredeti formájában!
De sajnos a 60 %át újjá kellett építeni. Számomra fontos volt, hogy az eredeti belmagasság ne legyen megemelve, a tetőé sem a tetőtér beépítés folytán. Amikor építeni kezdtünk – először bontani kellett. Vérzett a szívem! Ott álltam a nagy kőkupac kellős közepén és a ház sehol….

Inspiráció vétel és ragaszkodás a koncepcióhoz

„Sokan kérdezik tőlem, hogy honnan volt ilyen sok ötletem? Mondom: ezt mind úgy loptam! Tele van a Pinterest inspiráló képekkel. Attól lesz egyedi, ahogy én ezt megvalósítom, amilyen agyagot találok hozzá. Az inspiráció után pedig fontos mindent a kitűzött stílushoz, az adott koncepcióhoz kötni! Következetesen. Volt úgy, hogy elkanyarodtam ettől, mert valami hirtelen nagyon megtetszett, ilyenkor megkérdeztem magamtól: illik ez egy rusztikus, provence-i koncepcióhoz? Miközben épült a ház én már minden bútort, újat és régit (amit felújítottunk!) megvásároltam. Az, hogy vizuális dolgokkal foglalkozom segítetett, hogy már előre kompletten lássam a fejemben az eredményt. Még épült a ház, amikor már pontosan tudtam, hogy az Otti kövekből a „Pietro Káróval” fogom a fürdőszobát és a Chatteuszobát burkolni, és azt is, hogy milyen színben.

Barbara tanácsai építőknek Nehéz jó szakembereket kifogni. A tanácsom kicsit száraz lesz, de a szerződésekre kell odafigyelni! Mindenkivel pontosan, határidőre kell szerződni. Én először nem ezt tettem. Ráadásul a Facebookon már mindenki várta, hogy mikor leszünk készen. Már be is jelentkeztek, hogy szeretnének itt aludni…

Amire kifejezetten gondot kell viselni: a vízszigetelés. Körbeástuk a ház falát az alap mélységéig kívül-belül 50 cm-re és azt feltöltöttük egy kavicsos drénréteggel. Iszonyú nagy munka, de a régi házak problémája a vizesedés. Én ezt mindenképpen el akartam kerülni!

Étterem Provence-i stílusban, Otti burkolatok használatával (falburkolat és járólap)
Nappali idill Otti kőhatású falburkolatok használatával, karfás székkel és kanapéval
Kőhatású járólap egyenesen az Ottitól, egy Provence-i stílusú hotelben
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kandalló és járólapok
  • Belsőépítészet

Melyek Barbara kedvenc zugai?

Nem meglepő, hogy nincs ilyen: a szíve csücske az egész házikó. S ezzel nincs egyedül, aki csak megfordult ebben a különleges vendégházban a rajongótábort gyarapította. „Igazából nálunk minden helyiség, minden szoba különféle. A provence-i égisz alatt különféle stílusban születtek. Bármelyik helyiségben tartózkodom, ha a Fehér szobánkban (shabby chic) s nézegetem a gerendákat és hozzá a kopott falat…vagy ahogyan a Chatteu szobánkban a kopott szürkére meszelt és a rusztikus kőfal találkozik a Pietra Káró padlóburkolattal… hozzá a bútorok kecsessége és a lábaskád… azt mondom magamnak, mintha Provance-ban lennék! Igazából ház valamennyi zegzugában, mindent szeretek!”

A cikk a Veranda magazinban jelent meg. Írta: Sillye Ágnes Fotó: Széll Bálint

https://hazaiprovence.hu/

A mediterrán építészeti stílusról...

A Hazai Provence projekt a mediterrán stílus jegyében készült.

A mediterrán építészeti stílusban különböző burkolatok kapnak szerepet. A legtöbb mediterrán ház jellemzően valamilyen kővel vagy kőhatású burkolattal van borítva, amelyeket gyakran vastag falakkal, nagy ablakokkal és teraszokkal kombinálnak.

A mediterrán stílus általában könnyed, natúr színeket használ, mint a fehér, a krém és a sárga, amelyek nem csak tengerparti környezetben mutatnak jól, hanem Magyarországon is.

A felhasznált burkolatok között szerepelhetnek csempék, kőpadlók és mozaikok, amelyek a mediterrán házak külső és belső felületét is díszíthetik. A falburkolatok gyakran élénk színekben és változatos mintákkal jelennek meg, amelyek tovább növelik a ház romantikus és meleg hangulatát.

Összességében a mediterrán építészeti stílus a természetes anyagokat és a meleg színeket helyezi a középpontba, amelyek együtt alkotnak egy könnyed, nyugodt és meleg környezetet.

Klasszikus Provence-i stílusú ebédlő kőhatású járólapokkal és falburkolatokkal egyenesen az Ottitól
Fürdőkád a hálószobában, mindez Provence-i stílusú Otti falburkolatokkal
Provence-i stílusú konyhai elemek
Egyedi megjelenésű hálószoba Provence-i stílusban, Otti burkolatokkal
Letisztult Provence-i fürdőszoba Otti járólapokkal díszítve, szürke falfestéssel
Lakosztály Provence-i stílusban, Otti kőhatású falburkolat és járólappal felújítva
Provence-i stílusú, luxus lakosztály jakuzzival és Otti burkolatokkal díszített kandallóval
Hálószoba és lépcsőfeljáró Provence-i stílusban, Otti kőhatású járólapok és falburkolatok használatával
Lehengerlő és otthonos hálószoba Provence-i stílusban, Otti kőhatású falburkolatok és járólapok használatával
Lehengerlő fürdőszoba Provence-i stílusban, Otti kőhatású falburkolatok és járólapok felhasználásával.