Egy kis Provence Nagykovácsiban

Lakóház

A projekt áttekintése

Orsi és Viktor Nagykovácsiban lakott, de ahogy bővült a család, egy nagyobb otthont kezdtek tervezgetni. Egészen konkrét elképzelésük volt, hogy milyen élettérre van szükségük, milyen elosztásban, hány helyiség fedi le az igényeiket.

Energiatakarékos, modern, könnyen fenntartható otthont szerettek volna.

A házaspár körültekintően, ugyanakkor feszes ütemben gondolta át jövendő otthonuk paramétereit, jellegét, és ha valamiben közös nevezőre jutottak – nem féltek határozott döntéseket hozni. Meglepő, mennyire nem jellemző rájuk a hezitálás.

– Amikor a feleségemmel a stílus kapcsán beszélgettünk – emlékszik Viktor –, nagyon rövid idő alatt jutottunk el mindkettőnk kedvenc stílusához, a provence-ihez. Rátaláltunk az Otti Manufactura köveire, amelyek illettek ehhez a világhoz. Interneten megtekintettük, milyen jellegű kövekkel szeretnénk a kerítést, a támfalakat… mindent, borítani. A belső építészünkkel és a kert tervezőnkkel sokat beszélgettünk, de döntően Orsival ketten találtuk ki az irányt.

– Már meglehetősen konkrét elképzelésekkel, valamint a házunk, az udvarunk, a kertünk tervrajzaival mentünk le a fehérvári bemutatótermükbe. Ábrahám István lett a kapcsolattartónk, vele végig jártuk a bemutatótermet. Ott nagyjából ki is alakult a végső kép. Összeválogattuk a köveket, kiválasztottuk a színmintákat. Ekkor kaptunk egy előzetes árajánlatot, később pedig, a pontos mennyiségi számítások után egy véglegeset.

Kliens

Lakóház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Ábrahámi István

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2022-2023

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Pietra Grafit Otti burkolat
Pietra Antik Mészkő_Otti burkolat

Történelmet idéző modern burkolatok

Csak azért írjuk le ilyen részletesen Orsi és Viktor „bevásárlását”, mert a könnyed elbeszéléshez társul egy figyelemre méltó tény: a hatalmas méretű kül- és beltéri felület, amelyet kövekkel „öltöztetett fel” a házaspár!

Érdekes megoldásokkal, finom esztétikával végig vitt munka. Hinni alig akartuk, hogy nem belső építészek, hanem közgazdászok… csak jó ízléssel, szín- és arány érzékkel vannak megáldva.

Mediterrán kerítés, az előretolt helyőrség.

Amikor az érkező egyetlen tekintettel átfogja a kerítés-udvar-ház látványát semmi nem zavarja a harmóniát: tökéletesen egységes a kép. A modern kovácsoltvas rácsos, tömör kőkockákból álló kerítés valójában sarokburkolatokkal, lapkővel, fedkővel burkolt felületek.

A mediterrán kert még téli álmát alussza, de az Otti burkolatokkal kövezett szép ívű utak, járdák, teraszok, támfalak, kőkutak már biztos alapot adnak egy rendezett, kecses provence-i kertnek. Télen is szép látvány.

Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Kerti kút
  • Beltéri és kültéri burkolás
  • Ajtókeret
  • Belsőépítészet, lakberendezés

A homlokzat burkolásánál nem szokványos megoldást alkalmaztak. A halványkékre vakolt, tipikusan alacsony dőlés szögű tetővel fedett épület oldalán jelenik meg a kő. A nyeregtetős épületrész falát viszont teljesen beburkolták.

Szépen játszottak a felületekkel!

Ez ad karakteres arcot a háznak. A provence-i kék zsalus, osztott mezős ablakok pedig gyönyörűen élnek a világoskék fal és a kő környezetében.

A nappali-étkező-konyha a kék, a fehér és földszínek harmóniájában született.

Friss, könnyed, otthonos atmoszférát teremtettek a színekkel és kék alaptónusú motívumokkal a textileken és a fali tányérokon. Világos, nagy terekkel.

Nem véletlenül ez a család kedvenc lakrésze. A konyha egy konyhaszigettel különül el. A letisztult, modern Provence valósult itt meg: a kék konyhabútor finoman harmonizál a manufakturális csempe és járólap egyszerű szépségével.

A kövek a konyha talpalávalói, a nappali bársonyos fényű tömörfa padlót kapott. Itt a takaros kis öntöttvas kályha mögött köszön vissza az Otti burkolat.

A lakberendezésre jellemző, hogy nem -alkuszik meg a monoton sablonokkal, mindig tartogat egy kis váratlan fordulatot,

egyedi ízt.

– Nagyon jól érezzük magunkat az otthonunkban

– foglalja össze Viktor. – Örülünk annak is, hogy a mai építőipari környezetben a teljes kivitelezést (köszönhetően a generál kivitelezőnknek) sikerült határidőben és a tervezett költségkeretben megvalósítani.

Még kisebb dekorációk ugyan hátra vannak, már így is az egész család otthonosan érzi itt magát.

Valódi ötletarzenált nyújt a ház és a lakberendezés is, amelyben segítséget kaptak a belső építészüktől is. Lehet gyönyörködni benne és tippeket is meríteni…

Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház
Nagykovácsi ház

A provence-i építészeti stílusról...

Ez a nagykovácsiban lévő ház a provence-i stílus jegyében készült.

A provence-i építészeti stílus a dél-francia régió, a Provence hagyományos építészetének modern változatát jelenti.

A burkolatok terén a provence-i stílust természetes anyagok jellemzik, mint például a kő, a tégla és a fa. Színei a meleg, világos színeket képviselik, mint például a krém, a fehér és a sárga. A burkolatok textúrái változatosak lehetnek, beleértve a sima, a csiszolt, a domború felületeket és a kőhatású felületeket.

A házak belső felületein gyakoriak a fafelületek, mint például a padló, a mennyezet vagy a bútorok, amelyek a ház meleg, barátságos hangulatát igyekeznek kifejezni.

Összességében a provence-i építészeti stílus a természetességet, a melegséget, továbbá a színek és textúrák gazdagságát hangsúlyozza a burkolatok terén is.