48 Étterem Kecskemét

Étterem

A projekt áttekintése

Új étterem egy nagy múltú épületben

2016-ban megnyitott Kecskeméten egy új étterem, ami egészen különös nevet kapott: 48 Étterem és Bár. Az 1848-ban a forradalmi kormánynak időszakosan helyet adó épület élő történelemkönyv a ma embere számára. A kilencvenes években Kisgazda pártszékház volt, és pár házra innen született a 19. század elismert alakja Katona József, a Bánk Bán szerzője is. A tulajdonosok és a tervezők ezt a gazdag múltat figyelembe véve építettek egy modern, színvonalas éttermet Kecskemét belvárosában.

Kliens

Étterem

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2014 – 2015

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Mozaik Viktoriánus_Otti burkolat
Art Deco Otti burkolat
Pietra Kváder - Otti burkolat
Tapolca lépcsőlap Otti burkolat

Történelmet idéző modern burkolatok

A kecskeméti 48 Étterem és Bár belső tervezése, a különleges burkolatok legyártása és belsőépítészeti kivitelezése egy magyar gyártó cég, az Otti Manufactura Kft. nevéhez fűződik. Az Otti burkolatok részben gépi, részben kézi munkaerővel előállított különleges termékek, cementlapok, térkövek és térelemek. A több száz burkolati típussal, és óriási színválasztékkal rendelkező szortiment adja a korlátlan tervezési lehetőséget.

A kecskeméti étterem épületének története a 18. századig nyúlik vissza. A hosszú évek alatt több korban is átalakításon, illetve hozzáépítésen esett át. Ebből kiindulva a létesítmény tervezésében, a belső terek kialakításában óriási szerep jutott a történelmi eklektika továbbgondolásának. A 2014-2015-os átépítés előtt a ház egy leromlott, belső világát vesztett szánalmas torzóként, kihasználatlanul állt. Csak a külseje árulkodott az egykori patináról, arról a szecessziós- eklektikussá fejlődött stílusvilágról, amivé az idők során a többszöri javítás, építés formálta.

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Belsőépítészet, lakberendezés

„Először vala az ige, így kezdődik a teremtés. Nekem erről az épületről a ’vala’ szó jut eszembe. Annyi mindenen ment már keresztül, és most én voltam soron, mint teremtő, alakító. A ’vala’ szó, a teremtést hordozza, ami egyszerre jelenti a múltat, a jelent, a jövőt, ahogy ez az épület is. Itt minden sarok mesél valamiről. Gazdag, sok szakaszos történelme van, mint a térnek, a városnak is, ahol áll, vagy akár az egész országnak. Lebontásra volt ítélve, de jött egy megrendelő és jöttem én… teremtettünk belőle egy új -s egyben újjáélesztett- világot.” – Hoffer Ottó

Az Otti Manufactura Kft. a különböző méretű és vastagságú burkolólapokhoz kizárólag a magas minőséget képviselő és szakmailag kifogástalan Mapei rétegrendeket ajánlja partnereinek. Saját tervezésű és kivitelezésű munkák esetén pedig csakis Mapei segédanyagokkal történik a burkolati kivitelezés. (Kiegészítés 2021-ben: a cég áttért a Sorell alapanyagokra).

  1. Az étterem padlóburkolatainak összképét alapvetően a nagy többségben alkalmazott Art Deco burkolatok határozzák meg. Az Otti Art Deco mozaikok szatén fényű 10×10 cm-es, illetve 12,5×12,5 cm-es cementlapok.
  2. Az éttermi térben álló keményfa pult szintén hidegburkolat díszítést kapott. A felhasznált Otti Q10 mozaik 10×10 cm méretű, 1 cm vastagságú, lekerekítetlen sarkú műkő lapjai wengebarna színben készültek. A mozaik körüli lezárást a Barokk tojás lisztellóval oldották meg.
  3. A vendégtérben álló impozáns „angol kandalló” a belső légkörtől teljesen izolált zárt tűzteret kapott. Hatásában mégis a boldog békeidők szalonjaiból ismert nyílt tűztér meleg hatását kelti a ma elvárható legnagyobb technikai biztonsággal
  4. A Pietra Kváder -ami egy rakott mészkő struktúrát utánzó burkolat- jó szolgálatot tett olyan felületeken, ahol a térkitöltés mellett a kevésbé karakteres struktúra volt elvárás a tervezőktől. A kötésben rakható kvadrikus burkolólapok 21 cm magasak és változó szélességűek. A vizes helyiségekben, valamint a mosdókba vezető lépcső mellett alkalmazták fali burkolatként.
  5. A férfi mosdóba fekete színű Viktoriánus stílust hordozó Otti mozaik került, a női mosdóba a vöröses árnyalatú Mór lapok. Mindkét burkolat karakteresen öltözteti a teret, tartalmas témát adva az elegáns mosdótereknek. A helyiségek padlóburkolatát itt az Art Deco mozaik parketta elemek adják, idézve a századforduló világát. Méretük 20×5 cm.
  6. A galériára felvezető oldalfalon ugyancsak Otti burkolat került: a „Terrakotta Kastély” burkolat, betonszürke színben, fuga nélkül. „Kicsit modern, de motívumaiban eklektikus…csakúgy mint az egész étterem!”- mutatja Ottó.

/Markovics Vanda cikke/

Érdemes felkeresni személyesen is egy hétvégi kirándulás alkalmával! Hiszen élőben még impozánsabb!

http://48etterem.hu/