Idilli panzió a Balaton-felvidéki szőlődombokon

Panzió

A projekt áttekintése

A madárfüttyös hegyoldalban gyümölcsösök, szőlőligetek foltja váltakozik váltakoznak, körben végtelen panorámával a magyar tenger… Lovas egy varázslatos, csendes kis falu a Királykút völgyének kapujában. A helyszín szinte kötelez, hogy esztétikában és hangulatban is illő, méltó épületek szülessenek.

 Nos, mi egy ilyen helyen jártunk.

Kliens

Panzió

Feladat

Beltéri burkolás

Kandalló

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2020-2021

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Pietra Antik Mészkő_Otti burkolat
Pietra vegyes kőfal P058
Hubertus kandalló V028
Rusztik Konzol E100a

Történelmet idéző modern burkolatok

Nem lehet meglepődni azon, hogy András és Viktória úgy félszáz helyet is „végigtalpalt”, mire végül rátaláltak arra, amit megálmodtak. Mondjuk nem is tették alacsonyra a lécet: egy jókora, zöldellő területet képzeltek el, ahonnan igazán különleges panoráma nyílik, mégis csendes, nyugalmat árasztó, békés kis oázis. Lehetetlen küldetésnek tűnt, de végül kiderült: létezik a megálmodott hely a Balaton-felvidéken. Egy 4200m² lovasi telekre leltek, amelyen egy erősen felújítandó állapotban lévő, de nagy présház állt.

– Olyan módon képzeltük az épület újjászületését, hogy szépen beleilleszkedjen ebbe a présházakkal, szőlőbirtokokkal teli környezetbe, ugyanakkor vadonatúj legyen, friss, otthonos és melegséget sugárzó – magyarázza András. – Ezt a koncepciót tártuk az építészünk elé, aki tökéletesen meg is valósította.

Korszerű technológiával, gépészettel és energetikai mutatókkal megépült, Balaton-felvidéki ízeket is őrző, modern ház lett.

Végig arra figyeltünk, hogy a vendégház egy családi otthon hangulatát adja vissza, annak minden melegségével, meghittségével és kényelmével.

– Stílusban szintén egy vidéki ház jelleget, kellemes, barátságos enteriőröket szerettünk volna kialakítani. Ebben C. Szabó Helga volt a segítségünkre, sőt, valójában teljesen rábíztuk a dizájn részét.

András ecsetelte a lakberendezőnek a funkciókat, a használhatóság, a pragmatikus és kényelmi szempontok felől megközelítve a kialakítást. A dizájnhoz a mottó tömören így szólt: ”mintha otthon lennénk”. A lakberendező pedig mind ebből megalkotta ezt a finom, diszkrét, szép világot. A föld, a természet színeiből és patyolatfehérből komponálva, kis provence-i fílinggel fűszerezve, ami itt, a „Magyar Provence”- vidékén teljesen magától értetődő.

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Kandalló
  • Beltéri burkolás
  • Belsőépítészet, lakberendezés

– Az Otti Manufactura köveit is Helga javasolta nekünk –, ő már jól ismerte és használta a munkájában. Együtt mentünk el a fehérvári bemutatóházba. Végig néztük a lehetőségeket, kimondottan a rusztikus, természetes formákat kerestük, hogy azt a hatást érjük el, mintha természetes kőfala lenne a nappali konyhájának – emlékezik András.

Most a ház középső szintjén lévő helyiségben mutatják meg, hogy az Otti köveknek, milyen különleges képessége van egy enteriőr hangulatának a „megemelésére”. A középpontban egy rusztikus a kandalló ékeskedik. Nem csupán a téli hónapokban, a tűz játékában elmerülve teremt az ember számára egy varázslatos, „bekuckózós”, meghitt világot, a látványa minden időben egy otthonos légkör letéteményese.

Az Otti Pietra Antik Mészkövével burkolt konyha láttán megint rácsodálkozunk, hogy a hófehér fal szomszédságában a „hideg kő” mennyire egy „melegség érzetet” képes teremteni. A kövek használata nem meglepő, hiszen modern provencei-stílus sem képzelhető nélkülük.

A vendégház tavaly augusztusban nyitotta kapuját, de ilyen rövidke idő is elég volt, hogy a vendégek beleszeressenek. A szemet is gyönyörködtető hely számos más élvezetet is kínál az esztétika mellett: szabadtéri sütögetést, jazuzziban elmerülve bámulni a táj szépségeit, panorámára nyíló szaunában ücsörögni… no és körben a télen-nyáron gyönyörű balatoni táj!

És amit András és Viktória jó előre lényegi szempontnak választott: végtelen csönd, nyugalom ölel körül, amit csak a természet hangjai telítenek meg finom muzsikával.