Somhegyi Öreg Hársfák
Bakonybél

Szállás

A projekt áttekintése

A Bakony ősi-új gyöngyszeme

Egy somhegypusztai vendégház meséje

Az ember itt jólesően mélyet tud szippantani a kristály tiszta levegőből, és felfedezi, hogy a természetnek mekkora ereje, csendes méltósága, sőt szépsége van! Az ősz színeiben pompázó észak-bakonyi erdő koszorúja egy hívogatóan barátságos mese házat ölel körül, amely olyan magától értetődően olvad a táj képbe, mintha mindig is itt állt volna…

A történet úgy kezdődött, hogy László és Krisztina családjukkal a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetnek egy ihletően szép vidékére költöztek. A szomszédságukban egy magára hagyott, hathektáros telek közepén egy öreg épület roskadozott a gázok és az idő hordaléka alatt.

“Nézegettem az épületet nagyon elhanyagolt állapotban volt – emlékezik László -, de úgy gondoltam, kár lenne az enyészetnek hagyni! Olyan szép földrajzi helyen vagyunk, hegyek, erdők, patakok, csend és nyugalom, hogy a tájhoz méltó vendégházat lehetne belőle kialakítani.”

Kliens

Lakóház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2018 január

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Tihanyi kőfal egy darabja
Mozaik Mór levél _ Otti burkolat

A történet folytatása..

Öt év huzavona után végre sikerült megvásárolniuk a borzasztó állapotban lévő romot. A házaspár számára izgalmas volt felfedezni, hogy az agg épület bizony az Esterházy-birtok, egykor híres-neves üveghutája! Krisztina a veszprémi levéltárban egy professzor asszony segítségével kitartó és lelkes kutatómunkába kezdett, és aprólékosan feltárta a 200 esztendős ház regényes múltját.

A házaspár eredeti és bölcs módszerrel kristályossította ki, hogyan kell ideális vendégházat létrehozni: 

“Több éven át, és az ország különböző pontjain vettünk ki szállást hétvégeken -meséli László. A tulajdonosoknak is elmondtuk, hogy tapasztalatokat gyűjtünk. Kedvesek voltak, mindenki elmondta a saját kis történetét. Így szedegettük össze, hogy egy szálláson mi az, amit mi magunk is jó néven veszünk, és mi az, amit nem… egy papírra pedig lejegyzeteltem a tanulságokat.”

Paraszti hangulatú vendégház kőhatású lábazattal
Kőhatású burkolatokkal kirakott átjáró
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

A tapasztalatok gyümölcsöztek is: 

a vendégházban csöndes, elszeparált lakrészeket találunk, hozzájuk tartozó tágas fürdőszobákat, minőségi ágyneműt, álomkényelmes biomatracokat, kiváló wifis TV-s szolgáltatást, igényesen otthonos hangulatot környezetet és még sorolhatnánk. Arra is ügyeltek, hogy ne legyen “arcba fújó klímaberendezés”, hanem az épület struktúrája, gépészete nyújtson természetes klímát. A közeljövőben pedig a teraszon parajdi sós dézsafürdőkben elmerülve is gyönyörködhetünk a táj szépségeiben. A házaspár a tapasztalataikat leszűrve e makulátlan kényelmet valósított meg itt. “Minden olyan legyen, amit mi magunk is szívesen kivennénk!” –  summázza László. 

A lakberendezést nívós, kézműves bútorok, lámpát, függönyök alkotják. A miliő finom szépsége pedig Krisztina ízlését dicséri. 

A vendégház mesés, bakonyi hangulatot áraszt gazdag falburkolatával, ódon köveivel és hófehér falaival. Eszenyi Ákos építésznek nem volt könnyű dolga, hiszen az ősi, 1 m (!) vastag, masszív falba nem lehetett újabb nyílást vágni, csak a meglévő ablakokat ajtókat megújítani. Hozzáépíteni pedig csak felfele volt engedély, de szigorú magasságkorlátozásokkal. Az építész zsenialitása, hogy ezt mind megoldotta, s kilenc kényelmes, erkélyes lakrésznek tudott helyet biztosítani, ráadásul László ragaszkodott hozzá, hogy minden szobához erkély is tartozzon. A felújítás során vasbeton alapozás került az épület alá, és minden részletében minőségi építőanyagokat használtak.

Patinás hangulathoz ódon kövek 

“Ehhez a nagy múltú épülethez illő, történelmi világú burkolatot találni nem volt könnyű – állítja László – szerencsére a feleségem rálelt az Otti kövekre! Elmentem a manufaktúrában, és nagyon tetszett, amit ott láttam. Megkértem Hoffer Ottót, hogy segítsen az egész ház arcát, hangulatát megtervezni. Ő egy zseniális ember, rajzolt tervezett, beletette magát és tökéletesen megalkotta a helyhez illő miliőt! Azt a 200 éves hangulatot, amit szerettünk volna. Volt egy nagy ötlete, hogy a földszinti nagy térbe tegyünk be még átjárókat, és ettől harmados tagolástól meghittebbek, mégis egybe nyílóak a közös tereink, a recepció, a pihenő, a konyha és az étkező…” 

A Magas-Bakony vidéke az élmények tárházát kínálja fel. Most ez a gyönyörű, hívogató vidék újabb kinccsel gazdagodott: a 200 éves öreg üveghuta át és a hajdani grófi birtokot új életre keltette a bátran kreatív Gál házaspár. Nagyszerű szakemberekkel dolgozva, sok sok lelki és anyagi ráfordítással egy autentikus szépségű gyöngyszemet álmodtak ide Bakonybél erre, a Somhegy puszta völgyébe.

A cikk aVeranda magazin 2018.novemberi számában jelent meg.

Írta: Sillye Ágnes
Fotók: Fruitline

Melegséget árasztó vendégház kőhatású falburkolatokkal
Kőhatású beltéri falburkolatok egy paraszti vendégházban
Fürdőszobai falburkolatok rusztikus stílusban
Fürdőszobai falburkolatok rusztikus stílusban, paraszti hangulattal
Melegséget árasztó rusztikus fürdőszobai falburkolatok
Kőhatású járólapok rusztikus stílusú vendégházban
Rusztikus otthon kőhatású burkolatok használatával
Rusztikus elrendezésű kőhatású falburkolatok
Kültéri kőhatású falburkolatok és lépcsőlapok egy paraszti stílusú vendégháznál
Paraszti hangulatú vendégház Otti burkolatokkal