Somhegyi Öreg Hársfák
Bakonybél

Szállás

A projekt áttekintése

A Bakony ősi-új gyöngyszeme

Egy somhegypusztai vendégház meséje

Az ember itt jólesően mélyet tud szippantani a kristály tiszta levegőből, és felfedezi, hogy a természetnek mekkora ereje, csendes méltósága, sőt szépsége van! Az ősz színeiben pompázó észak-bakonyi erdő koszorúja egy hívogatóan barátságos mese házat ölel körül, amely olyan magától értetődően olvad a táj képbe, mintha mindig is itt állt volna…

A történet úgy kezdődött, hogy László és Krisztina családjukkal a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetnek egy ihletően szép vidékére költöztek. A szomszédságukban egy magára hagyott, hathektáros telek közepén egy öreg épület roskadozott a gázok és az idő hordaléka alatt.

“Nézegettem az épületet nagyon elhanyagolt állapotban volt – emlékezik László -, de úgy gondoltam, kár lenne az enyészetnek hagyni! Olyan szép földrajzi helyen vagyunk, hegyek, erdők, patakok, csend és nyugalom, hogy a tájhoz méltó vendégházat lehetne belőle kialakítani.”

Kliens

Lakóház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2018 január

A történet folytatása..

Öt év huzavona után végre sikerült megvásárolniuk a borzasztó állapotban lévő romot. A házaspár számára izgalmas volt felfedezni, hogy az agg épület bizony az Esterházy-birtok, egykor híres-neves üveghutája! Krisztina a veszprémi levéltárban egy professzor asszony segítségével kitartó és lelkes kutatómunkába kezdett, és aprólékosan feltárta a 200 esztendős ház regényes múltját.

A házaspár eredeti és bölcs módszerrel kristályossította ki, hogyan kell ideális vendégházat létrehozni: 

“Több éven át, és az ország különböző pontjain vettünk ki szállást hétvégeken -meséli László. A tulajdonosoknak is elmondtuk, hogy tapasztalatokat gyűjtünk. Kedvesek voltak, mindenki elmondta a saját kis történetét. Így szedegettük össze, hogy egy szálláson mi az, amit mi magunk is jó néven veszünk, és mi az, amit nem… egy papírra pedig lejegyzeteltem a tanulságokat.”

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

A tapasztalatok gyümölcsöztek is: 

a vendégházban csöndes, elszeparált lakrészeket találunk, hozzájuk tartozó tágas fürdőszobákat, minőségi ágyneműt, álomkényelmes biomatracokat, kiváló wifis TV-s szolgáltatást, igényesen otthonos hangulatot környezetet és még sorolhatnánk. Arra is ügyeltek, hogy ne legyen “arcba fújó klímaberendezés”, hanem az épület struktúrája, gépészete nyújtson természetes klímát. A közeljövőben pedig a teraszon parajdi sós dézsafürdőkben elmerülve is gyönyörködhetünk a táj szépségeiben. A házaspár a tapasztalataikat leszűrve e makulátlan kényelmet valósított meg itt. “Minden olyan legyen, amit mi magunk is szívesen kivennénk!” –  summázza László. 

A lakberendezést nívós, kézműves bútorok, lámpát, függönyök alkotják. A miliő finom szépsége pedig Krisztina ízlését dicséri. 

A vendégház mesés, bakonyi hangulatot áraszt gazdag falburkolatával, ódon köveivel és hófehér falaival. Eszenyi Ákos építésznek nem volt könnyű dolga, hiszen az ősi, 1 m (!) vastag, masszív falba nem lehetett újabb nyílást vágni, csak a meglévő ablakokat ajtókat megújítani. Hozzáépíteni pedig csak felfele volt engedély, de szigorú magasságkorlátozásokkal. Az építész zsenialitása, hogy ezt mind megoldotta, s kilenc kényelmes, erkélyes lakrésznek tudott helyet biztosítani, ráadásul László ragaszkodott hozzá, hogy minden szobához erkély is tartozzon. A felújítás során vasbeton alapozás került az épület alá, és minden részletében minőségi építőanyagokat használtak.

Patinás hangulathoz ódon kövek 

“Ehhez a nagy múltú épülethez illő, történelmi világú burkolatot találni nem volt könnyű – állítja László – szerencsére a feleségem rálelt az Otti kövekre! Elmentem a manufaktúrában, és nagyon tetszett, amit ott láttam. Megkértem Hoffer Ottót, hogy segítsen az egész ház arcát, hangulatát megtervezni. Ő egy zseniális ember, rajzolt tervezett, beletette magát és tökéletesen megalkotta a helyhez illő miliőt! Azt a 200 éves hangulatot, amit szerettünk volna. Volt egy nagy ötlete, hogy a földszinti nagy térbe tegyünk be még átjárókat, és ettől harmados tagolástól meghittebbek, mégis egybe nyílóak a közös tereink, a recepció, a pihenő, a konyha és az étkező…” 

A Magas-Bakony vidéke az élmények tárházát kínálja fel. Most ez a gyönyörű, hívogató vidék újabb kinccsel gazdagodott: a 200 éves öreg üveghuta át és a hajdani grófi birtokot új életre keltette a bátran kreatív Gál házaspár. Nagyszerű szakemberekkel dolgozva, sok sok lelki és anyagi ráfordítással egy autentikus szépségű gyöngyszemet álmodtak ide Bakonybél erre, a Somhegy puszta völgyébe.

A cikk aVeranda magazin 2018.novemberi számában jelent meg.

Írta: Sillye Ágnes
Fotók: Fruitline