Pikant Pajta
Szomód

Szállás

A projekt áttekintése

Egy varázslatosan autentikus világ születése

Volt egyszer egy öreg magtár és egy pajta melyek lepusztult állapotban szomorkodtak Szomódon a hajdani Esterházy birtokon. Míg egy napon vidám napok köszöntöttek rájuk: idetévedt valaki, aki képes volt beleálmodni a romokba mindazt a szépséget, ami láttán most leesik az állunk.

Tata a „vizek városa”, és csupán egy hajításnyira kell mennünk, hogy a közeli Ferencmajorban ráleljünk egy kis mesevilágra: romantikus tavacska vár, hatalmas kert, hangulatos épületek… és körben a pazar, természeti táj. Mindez egy rendezvényközpont, de túl szikár a szó ahhoz képest, amit ez a hely nyújt: örökre emlékezetes élmények, páratlan pillanatok egy különleges világgal fűszerezve.

Kliens

Lakóház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2021 május

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Terrakotta Barokk Tégla_Otti burkolat
Terrakotta Barokk Tégla Sarokelem_Otti burkolat
Párkányfríz Antik_Otti burkolat
Sajkod Rusztikus Áthidaló_Otti burkolat

A történet folytatása..

Magyar Miklóssal, a hely megálmodójával beszélgetünk, de először nem kevésbé érdekes életútjáról faggatjuk.

– Németországban, Aachenben születtem a holland-belga határnál. Édesapám a Vas-megyei Jánoshalmáról származik. Nagyapám körzeti állatorvos volt ott. Én először 3 hónapos koromban jöttem Magyarországra, amikor a szüleim itt nyaraltak, de erről az élményről nem tudnék beszámolni – nevet Miklós. – Viszont a későbbiekről igen: mindig szerettem itt lenni. A szüleim nyaranta beutazták a fél világot, de én valahogy mindig Magyarországra vágytam. ’98 nyarán a Balatonnál – ahogy mondani szokás – becsajoztam.  A történet aztán kezdett komolyra váltani, feleségül vettem a lányt. Anett viszont azt mondta, nem szeretne Németországban élni, ide köti minden, a szülei, barátai, így hát én voltam, aki „összepakoltam” és Tatára költöztem.

Németországban vendéglátó szakmát tanultam, mikor ideköltöztem Tatára agyaltam sokat, hogyan fogjak hozzá, mert tudtam, hogy a vendéglátás egy elég komplex téma.

A Ferencmajorra egy barátommal jöttem ki, ő vásárolt ott egy telket. Közben körülnéztem, hogy milyen épületek vannak itt. Olyan rossz állapotban voltak, hogy bárki más azonnal ledózerolta volna, de én láttam benne fantáziát. Régi vágyam volt egy régi malom vagy egy szép régi épület, amit autentikusan felújítva egy rendezvényközpontot alakíthatok ki.

Először a 200 éves magtárnak álltunk neki.

Én meg vagyok áldva, mert az apósom építészmérnök. Az ő szlogenje, hogy „Mióta Magyar Miki ’99-ben Magyarországra jött, azóta csak építkezik.” Ő építészi szempontból, én meg a fíling megőrzésében vagyok otthon. Mondhatni ketten találtuk ki milyen legyen a felújítás. A feleségem a PSZK-n végzett- így a gazdasági terület az övé. Egy jól működő családi teamet alkotunk.

Pikant Pajta Szomód Otti kültéri kőhatású falburkolatokkal
Romantikus stílusú étkező Otti kőhatású burkolatokkal
Romantikus stílusú nappali Otti kandallóval
Pikant Pajta Szomód Otti burkolatokkal
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

Aachenben egy ódon, szép régi házban laktunk, én ilyen környezetben nőttem fel. Ez a világ, ez a dizájn amit magamba szívtam. Nem is alkalmaztunk belsőépítészt, mind az én ötletem. Föld fölött, föld alatt ment az óriási átalakítás, csatornázás, vezetékek… minden új és korszerű.

A helyet főként lakodalmakra szokták igénybe venni, mert itt minden kiszolgáló létesítmény adott, szép, hangulatos a környezet és a létszám sem akadály.  De a minap ovisokat hoztak buszokkal. Jött a Mikulás, leült az öreg kandallónál. A kicsik olyan aranyosak voltak, énekeltek neki. Nagyon szép, szívmelengető látvány volt!

Az apartman házat azért alakítottunk ki, mert milyen jó, ha a lakodalmas buli után csak ötven métert sétálok és beeshetek az ágyba – összegzi tréfásan Miklós. Hat nagy apartman,  60-70 m²-ek mindegyik két szintes  és autentikus, régi fílinggel kialakítva. Úgy 250m³ öregfát dolgoztunk itt fel, deszkákat, gerendákat, melyeket homokfúvással, felületkezelő anyagokkal restauráltunk. Egy éven át gyűjtöttem az antik felújított bútorokat a lakberendezéshez. A nyílászárók újak, de a kialakításukban hagyományőrzők.

És az Otti kövek! Ezek gyönyörű dolgok! Hihetetlen! Amikor láttam ezeket, hogy milyen fantasztikus épületelemek, megtetszett benne, hogy annyira autentikusak! Ha nem tudja az ember, hogy most készült a manufaktúrában, azt hiszi, hogy 200 éves mediterrán, toszkán vagy provence- i kövek!

Elmentünk Fehérvárra a bemutatóterembe. Előtte apósom egy csomó tervet rajzolt, hogy hova kéne kőfelületeket rakni. Nekem nagyon tetszenek ezek az ajtó- és ablakkereteket, kandallórácsok, épületelemeket, amiket ott találtunk, ezekkel nagyon szép dolgokat lehet létrehozni. Ottiék segítettek is nekünk a megfelelő kövek összeválogatásában, valamint ők is készítettek látványtervet. Ezeket az Ottikővel burkolt felületeket arányosan, mértékkel kell alkalmazni, hogy bele tudjunk vinni egy olyan fílinget a látványba, mintha lejött volna a vakolat és előtűnnének alóla a régi, öreg kövek…

Ahogy hallhatjuk Miklóst, kikerekedik a történet, hogy nem is kell egy ilyen csoda-világhoz más, mint egy nagy-nagy szív, átlagon felüli kreativitás, jó ízlés, kiváló partnerek…és persze sziszifuszi munka. És a vendéglátásnak az a mindenre kiterjedő, profi figyelmessége, amitől mindez a szépség még élvezetesebbé, igazi élménnyé válik.

A cikk aVeranda magazin 2022.januári számában jelent meg.

Írta: Boros Edit
Fotók: Fruitline

A landhaus építészeti stílusról...

A Pikant Pajta projekt a landhaus stílus jegyében készült.

A landhaus (vagy németül landhausstil) építészeti stílus a természetességet és a melegséget hangsúlyozza.

A burkolatok terén ezt a stílust színes és textúrákban gazdag burkolatok jellemzik, amelyeket gyakran kőből vagy kőhatású anyagokból készítenek, de a különböző faanyagok is fontos szerepet kapnak.

A Landhaus stílusú épületeket gyakran tölgyfa, fenyőfa vagy más élő fából készült kiegészítők, burkolatok díszítik, amelyek a ház belső és külső felületein egyaránt megjelenhetnek. A burkolatok színei általában a meleg, természetes színeket képviselik, mint például a barna, a vörös és a zöld.

A Landhaus házak esetében gyakran használnak terrakotta csempét vagy fa parkettát a padló burkolatoknál, amelyek a ház meleg, barátságos környezetét fejezik ki.

Összességében a Landhaus építészeti stílus a természetességet, a melegséget, továbbá a színek és textúrák gazdagságát hangsúlyozza a burkolatok terén is.

Kandalló romantikus stílusban, egyenesen az Ottitól
Pikant Pajta Szomód Otti burkolatokkal
Pikant Pajta Szomód Otti burkolatokkal
Kőhatású kültéri falburkolatok romantikus elrendezésben
Melegséget árasztó nappali romantikus megoldásokkal, kőhatású falburkolatokkal
Pikant Pajta Szomód Otti burkolatokkal
Pikant Pajta Szomód Otti burkolatokkal
Romantikus, rusztikus konyha Otti falburkolatokkal
Autentikus pajta kültéri kőhatású falburkolatokkal
Pikant Pajta Szomód Otti burkolatokkal