Maison Bagatell - Badacsony

Panzió, szállás

A projekt áttekintése

Merő szépség a badacsonyi szőlőteraszok ölelésében

„Egy régi ház hangulatát szerettük volna megalkotni.”

„Ez maga a csoda!” – szakad ki az ámulat szava az ideérkezőkből. A hegy magasán szinte madártávlatból tárul elénk a Balaton széles, gyönyörű panorámája. Már ez is csúcsélmény, de vendéglátóink Hajnalka és Péter egy varázslatos hangulatú kis portát alkotott meg a szőlőteraszok közepette, öreg kőházzal, elbűvölően kedves enteriőrökkel és teraszokkal.

Kliens

Panzió, szállás

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2022-2023

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Pietra Kváder - Otti burkolat
Profil 5
Pietra Antik Mészkő_Otti burkolat

Történelmet idéző modern burkolatok

Hajnalka és Péter már régóta a Badacsony szerelmese. Hajnalka eleve Balaton-felvidéki, férje ugyan fővárosi, de amióta az eszét tudja az akarattyai magasparton lévő nyaralójukban töltött minden nyarat. Mint mondja, a világ legszebb helyének tudta mindaddig, mígnem erre a badacsonyi 200 éves házikóra rá nem találtak. De hogy is kezdődött a történet?

Nagyon régóta jártunk Badacsonyba, imádjuk ezt a helyet.  Egy panzióban szoktunk mindig megszállni, onnan vettem észre ezt a házat. A kis nádtetőjével hívta fel magára a figyelmet, mert nagyon el volt bújva, a burjánzó növények eltakarták – meséli Hajnalka. – Három évig csak nézegettem onnan lentről álmodozva, közben elképzeltem, hogy milyen csodás itt fönt. Azt hittem, hogy egy agyonszeretett házikóról lehet szó, amit az életben el nem adnak.

– Évekkel ezelőtt nyílt egy lehetőségünk, hogy vásároljunk valamit a környéken, de nem gondolkoztunk valami nagy volumenben. A munkánk, elfoglaltságunk sem tette lehetővé. Egy helybeli ingatlanosnak jeleztük, hogy van az a kis ház ott fent a terasz tetején, az gyönyörű lehet, de úgy tudjuk, nem eladó. Erre ő mondta, hogy szerinte minden eladó. Sőt, nála van a kulcs, mert szállásokat is közvetít, nézzük meg! Amikor végül szemtől szembe megláttuk, teljesen „elvesztünk”, olyan lenyűgöző hatással volt ránk. Ezután akármit mutattak nekünk, mindegy volt. Nem az fogott meg, ahogyan az a lepusztult házikó kinézett, hanem az, amit beleképzeltünk.

Hajnalka „napi 25 órában”, Péter „csak 23 -ban” azt tervezgetette, milyenné válik majd kívül-belül a házikó. Hajnalka le is rajzolta az elképzeléseit. Az építészük ezt szépen beleötvözte a tervbe, a kivitelező mesteremberek munkájának gyümölcseként pedig megszületett a meseházikó. Most az épület egy része a házaspár otthonául szolgál, a többit egy hangulatos, négy szobás vendégházzá alakították.

Az, hogy vissza kellett bontani a házat végül a javára is vált. A régi köveket külső burkolatként visszaépítették, de korszerűen hőszigetelt falakat, nyílászárókat és födémet kapott a ház. Az elektromos fűtőpanelekkel télen is gazdaságos a fűtés, csak a nagy mínuszokban vetik be a „nehéztüzérséget” ahogy Hajnalka hívja a jotul kályhákat, amelyek aztán ontják a meleget.

Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Párkány
  • Ablak- és ajtókeret
  • Beltéri burkolás
  • Belsőépítészet, lakberendezés

A ház enteriőrjénél kifejezetten olyan burkolatokat kerestünk, ami képes egy régi ház benyomását visszaadni, mert élek-halok a kőből épült, régi házakért – meséli Hajnalka.– Amikor Provance-ban vagy Toszkánában voltunk, mindig többszáz éves házakban szálltunk meg. Ott rengeteg inspirációt begyűjtöttünk. Ezt az épületet nem lehetett a régi állapotában megtartani, tehát kellett valami, ami tudja hozni azt az érzetet, mintha régi lenne belül is.  Ezt kerestük és ezt találtuk meg Otti Manufactura köveiben.

Pont olyan rusztikus és történelmi hatású, mint amit kerestünk. Nézegettem a weboldalukat és a Veranda magazint is. Elmentünk a műhelyükbe, akkor láttuk közelről is ezeket a felületeket. Kérdezősködtünk és ők segítőkészen rendelkezésre álltak. Eléggé határozott elképzelésekkel mentünk oda, a fejemben már összeállt, hogy mit szeretnék. Ez annak a sok inspirációnak is köszönhető, amit a toscanai és povence-i útjainkon begyűjtöttünk. Például beleszerettem egy 17. századi villa ódon, kőfalas zuhanyzójába, ezt akartam a mi vendégházunkban is létrehozni a rusztikus Pietra Antik kövekkel (ezt a  szobák falán alkalmaztuk is). De fürdőkhöz ezt nem szokták ajánlani, lebeszéltek róla a vízkövesedés miatt. Ezért lett végül a simább felületű Pietra Kváder a fürdőszobákban. Ma már bevállalnám a rusztikusabb Otti követ is a zuhanyzóban. Gyakorlatom van benne hogyan lehet könnyen megoldani a tisztán tartásukat. Ezt bizonyítja, hogy 2009 április elején nyitottuk meg a vendégházunkat és azóta konstans módon 10 pontot kapunk a tisztaságra – zárja nevetve a témát Hajnalka.

Kétségkívül a manufaktúra kőfalai egy megemelt hangulatot, időtlen szépséget csempésznek az enteriőrökbe.  Négy különböző kialakítású, finom ízléssel berendezett szoba áll a vendégek rendelkezésére. A házaspár saját lakrésze ugyancsak magával ragadó, sőt egy különleges hangulatú pincét is kialakítottak.  A lakberendezéshez Hajnalka már évtizedek óta gyűjtögette az ódon tárgyakat az előző, nagypolgári lakásukban. A kreatív hölgy egyik szenvedélye a bútorfelújítás. Szinte Európa minden tájáról érkeztek ezek a szépségek, hogy itt, Badacsonyban egy művészi igénnyel megalkotott lakberendezés elemeivé válhassanak.

Nem lehet nem beleszeretni!

Mi nagyon szerencsésnek és boldognak érezzük magunkat, minden nap hálát adunk a Jóistennek, hogy itt lehetünk – vallja Péter – A házból látjuk a napkeltét és ugyanúgy a napnyugtát is… és még valami: én a fővárosban nőttem fel és csak az állatkertben láttam egy-két vadat, de most körülöttünk laknak az állatok, itt járnak át a kertünkön. Őz, nyuszi, borz… de nem is sorolom, nehogy megsértődjön, akit kihagyok…! – Az is megesik, hogy a bejárati ajtó előtt egy szarvas ácsorog – teszi hozzá Hajnalka. Ez egy bónusz nekünk itt a Balaton partján.

Hajnalka és Péter a földgolyónak ezen a csendes, ihletett, gyönyörű részén létrehozott egy olyan szépségarzenált, ami egy kincs. Nem csak az ő számukra, hanem azoknak is, akik idejönnek, hogy élvezzék a természet adta gyógyító nyugalmat, és magukba szívják az élményt, amivel ez a mesés „öreg” kőház megajándékozza őket.

 

Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony
Maison Bagatell - Badacsony

A vidéki építészeti stílusról...

A Maison Bagatell – Badacsony projekt a vidéki stílus jegyében készült.

A vidéki építészeti stílusban az egyszerűség és a funkcionalitás az egyik legfontosabb szempont. A vidéki házak általában több helyet biztosítanak a család és a barátok számára, így általában nagyobbak/tágasabbak, mint a városi lakások. A természetes anyagok használata, mint például a fa, a kő és a tégla, szintén jellemző a vidéki építészetben.

A vidéki házak leggyakrabban hagyományos, rusztikus vagy modern stílusban készülnek.

A hagyományos vidéki házak jellemzően fa- vagy kőből készült falakkal rendelkeznek. A modern vidéki házak pedig inkább minimalista megjelenést mutatnak, és a funkcionalitásra és az egyszerűségre összpontosítanak.

A vidéki házak színei általában a természet színeit követik, mint például a zöld, a barna és a szürke. Ezek a színek jól illenek az épületek természetes környezetéhez, és hozzájárulnak a vidéki hangulathoz.

Összességében a vidéki építészeti stílus a természetes anyagok használatát és az egyszerű, funkcionális kialakítást helyezi a középpontba.