Bánhalmai Kastélyszálló

Hotel, Wellness

A projekt áttekintése

Bámulatra méltó újjászületés

Az egykor pompás, neobarokk stílusú bánhalmai kastélyt szánalmasan lepusztította – mondjuk úgy – a történelem. Díszeit leverték, széthordták, teteje beomlott… de szerencsére itt nincs vége a mesének! Mert jött valaki, aki épp azért vásárolta meg a romos épületeket, hogy a múlt elveszett értékeit megmenthesse a jövő számára.

Kliens

Hotel, Wellness

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2016 augusztus

Lehet, hogy szebb, mint hajdani fényében?

Ha valaki 2012-ben arra járt volna, omladékos kastélyt, gazos kertet és otromba, rideg gazdasági épületeket találhatott. Mára a Bánhalmai Kastélyszálló láttán egyszerűen leesik az állunk! Hogy mi történt itt, a közbeeső időszakban: az az igazi varázslat! Nem győzi az ember a fejét kapkodni, annyi impozáns részlet, pazar látvány vonja magára a szemet, ahogy a kastélyt, a kertjét-udvarát, az éttermét és a wellnesst végigjárjuk.

Régi idők kövei

Ami különösen érdekes, hogy számos dolgot nem egyszerűen “restaurálni” kellett itt, inkább: semmiből megalkotni. Nem meglepő, hogy erre a nemes feladatra Hoffer Ottó belsőépítészt kérték fel. Ő az, aki olyan időutazásra képes, hogy elővarázsolja a nemlétező “százéves” köveket, freskókat, enteriőröket, hogy a szemlélődőnek olybá tűnik, mintha már mindig is itt lettek volna…
– Hoffer Ottóval már régi kapcsolatban vagyunk – említi Gábor, aki mesél nekünk a kastély történetéről, újjászületéséről. – Különböző projektekben, apránként kezdtünk együttműkdni, sezalatt láttuk, milyen csodálatosan dolgozik. Számomra ő elsődlegesen művész. Itt több épületrészt teljesen meg kellett álmodnia építészetileg, terveket készített, freskókat és dekoratív festést. Az Otti Manufactura burkolatai , kövei a szalonban. az étteremben, szaunában, lépcsőkön, az udvaron, kastélykerben… tehát igen sok helyütt láthatók.

Nagyúri lépték, tágas lépcsők

Talán ezt hívják drámai felvezetésnek, ahogy az ízlésesen hófehérre vakolt, kecsesen elegáns barokk kastélyhoz az antik köveken lépkedünk. Jó, hogy ilyen ráérős a lépcső és közbefutnak a járdák, hiszen körbejárva, az épület szebbnél szebb arcát mutatja. Az U alakú udvar öntött vasoszlopai eredetiek, de az oszlopszeleteket már Otti kövekkel kellett pótolni. Mondani sem kell, a járdák, a lépcsők, az ágyások kövei mind a manufaktúra műhelyében születtek.

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

A kestély étterme: a rút kiskacsából hattyú

A kastély szomszédságában álló hosszúkás “bunker” egyetlen érdeme a stabil falak voltak. Ebből kellett éttermet alkotni. Hoffer Ottó először a külső megjelenéssel kezdte: neobarokk homlokzatot tervezett és olyan külső designelemeket, amivel már szépen illett a főépülethez. A radikálisan átalakult étterem belsőépítészetét is megalkotta, ahogy a bútorok, a világítótestek, a dekorációs festés terveit is. Most ebben gyönyörködhetünk. Ugyanitt wellness tervezésére is felkérték, szanuával, öltözővel, pihenőrésszel…
Kikukkantunka hangulatos, teraszos sütögető helyre: nyáron bizonyára nagyon népszerű lesz azétteremnek ez a része. Természetesen itt is Otti köveket szállítottak a burkoláshoz.
Mennyi lelkesedés, tehetség, akarat adódott itt össze! De maradandót alkottak!

A cikk a Veranda Magazin 2017 januári számában jelent meg.

http://www.banhalmakastely.hu/