Térkő burkolat készítése

2018.03.27.

Térkő burkolat készítése

A térkő burkolat készítésének lépéseit foglaljuk össze pár lépésben. Aktuális téma ez, így tavasz tájékán, hiszen a szilárd burkolatok megépítésére most van először lehetőség az új évben.

Tavaszi munka a térkő burkolat készítése, de természetesen a fagymentes napok bármelyike alkalmas lehet ezen feladatra.

Ábrahámi Istvánt, az Otti Manufactura műszaki vezetőjét kérdezzük.

– István, ha kiástuk a 30- 35 cm mély alapárkot, milyen művelettel indítunk? – A földmű tömörítése következik. Ez 85-90%. A meglévő talajt lapvibrátorral, döngölőbékával alaposan tömöríteni kell. Alapréteget 25-30cm vastagságban kavicsot vagy zúzott követ 2-3 rétegben kell elteríteni, a rétegeket külön-külön kell alaposan, lap vibrátorral tömöríteni. (0-24 vagy 0–30 zúzottkövet).
– Ilyen vastag alapra van szükség?
– Attól függ! A talaj mechanikai tulajdonságai, és a használat erősen befolyásolják az alap elkészítésének módját. Természetesen a terhelésnek (gépkocsi forgalom) kitett burkolat esetében szükség van a 30 cm vastag kőalapra!
– Megvolnánk. Erre még nem kerülhet térkő ugyebár! Mi következik?
– Az ágyazó réteg 4-5 cm vastagságban. 1-4-es homokból vagy zúzalékból készül. Egyszerre csak akkora felületen készítsük el az ágyazatot, amekkorának a burkolását is el tudjuk még aznap végezni. Lerakás fugatávolságnak a 0,8- 1,4 cm javasolt. Lerakás közben az előkészített ágyazatra már ne lépjünk, a lerakott kövekről végezzük a fektetést.
– Ezt tömörítjük?
– Nem! Először fugázás jön: A burkolatra terítsünk száraz, 1-4-es zúzott követ, majd addig söprögessük, amíg a fugák telítve nem lesznek. Vibrálás: Gumilapos vibrátorral keresztben és hosszában is többször átjárva vibráljuk be a köveket. Végül terítsünk be a burkolatot újra homokkal, illetve a zúzott kővel és néhány nappal később söpörjük be újra a fugákat.

Jó munkát, Otti térkövekkel!