Pietra Echo burkolása hőszigetelt homlokzaton

2018.07.03.

Pietra Echo burkolása hőszigetelt homlokzaton

A polisztirol lemezekkel szigetelt házak esztétikai felöltöztetése sokszor a homlokzat festésében, vagy gördülőszemcsés vakolat készítésében kimerül. Miért is?

Ha úgy döntünk, hogy kő, vagy kőhatású burkolattal szeretnénk díszíteni az épületet, akkor a hőszigetelés felrögzítését 9-12 fémtárcsás dübellel végezzük négyzetméterenként. A páncélháló rögzítése, és telibe glettelése két rétegben történjen. A burkolatok -segédanyagokkal- a 40-45 kg/ m2 tömeg- tartományba férjenek bele. Természetesen a sarokelemeknél ennél pár kilóval nehezebb össztömegre számíthatunk, így a rögzítés sűrűségére figyeljünk oda!

Az S1 jelölésű, fokozott terhelhetőségű flexibilis ragasztóhabarcsok (esetleg ennél fokozottabb prémium segédanyagok- pld Extraflex, stb) kivállóan megfelelnek a ragasztás során.

A burkolatok hátsó felét, és a falfelületet is kenjük be a habarccsal. Kicsit mozgassuk meg oldalirányban, hogy a ragasztó egyenletesen tapadjon meg a felületen.

Fugázáshoz speciális rusztikus hatású Sorell kőfugázót használjunk, a kő- (beton-) burkolat színéhez megfelelő színben. Érdemes a bekevert fugaanyagot egy kinyomózsák segítségével a kövek közötti résekbe juttatni, mert így a burkolat, és fal közt kialakuló kamrákat is alaposan kitölti az anyag.

Visszamosásnál a fugázószívacs segítségével oszlassuk szét a kőburkolatok felületén is a rusztikus fugát, majd kellően töröljük vissza. Természetesen igényeknek megfelelően ettől eltérhetünk, mivel az esztétikai összhatás alapvetően befolyásolja a technikai sorrendet, és annak milyenségét!

Ha száradás után az elvárt fugázási összképet kaptuk, akkor az impregnálás következhet! A Sorell Wall Protection tökéletes por- és víztaszító impregnáló anyag, mely nem mélyíti el a színeket, és megmarad a burkolóanyag rusztikus, matt hatása.

A fotókon egy magyarországi családi ház képeit láthatjuk, ahol az Otti Pietra Echo 1, és 2 hőszigetelt homlokzatot öltöztet, összhatásában mediterrán, de kicsit modern jelleggel.

 

Pietra Echo fugázása