Pár szó a technológiáról – sokan kérdeztétek

2018.06.04.

Pár szó a technológiáról – sokan kérdeztétek

Egy kicsit szárazabb téma ez, de fontos információkhoz juthattok általa!

Az Otti burkolatok, és térelemek szálerősített öntömörödő kvarcbetonból, és műkőből készülnek.

Minden forma, és az előállításhoz szükséges recept az Otti Manufactura, és Hoffer Ottó saját találmánya, egyedi fejlesztések eredménye. A cég CE- minősítéssel rendelkezik, valamint a márka európai védettséget élvez!

A termékek elkészülésének (gyártási) fázisai:

  1. Tervezés.

Tervezéskor esztétikai, és funkcionális szempontokat veszünk figyelembe. A termékek egy része szériagyártáshoz készül, vagyis több száz- és ezer darab készül belőle. Vannak esetek azonban, amikor egy- egy darabra van szüksége a megrendelőnek, ilyen esetben az ősminta, a sablon, és az öntés is ehhez a kéréshez viszonyul. A termékfejlesztés első fázisában, tervezéskor a kialakításkor megrendelő, tervező, illetve a gyártástechnológia igényeit elégítjük ki.

      2. Ősminta készítés, sablonozás.

A termékek lelke ez a fázis. Az elkészülő ősminta egy szobrászati termék, melynek művészeti- iparművészeti színvonalát a szobrász kézügyessége, a terv, és a technikai felkészültség mértéke határozza meg. Minden egyes ősminta elkészítésénél maximális körültekintéssel járunk el. Az ősmintáról különféle nagyteljesítményű szilikonok, poliuretángyanták segítségével negatívot készítünk, termék rendeltetésének megfelelő mennyiségben.

3.Öntés.

Az elkészült, és kartotékrendszerben tárolt mintákról előre egyeztetett színekben, mennyiségben, szükség esetén speciális paraméterekkel öntvényeket készítünk. A betonmassza keverési fázisai: 1. szárazkeverés 2. nedvesőrlés 3. maradékvíz, és folyósítószerek hozzáadása. A speciális betonmasszánk összetételében 98% vegytisztaságú szilicium- dioxid (kvarc) kőszelekciókat, és szelektált kvarchomokot használunk. Ezt adalékváznak hívjuk. A finomrészt (amely az öntömörödést, és a felület részletgazdagságát biztosítja) kvarcpúder alkalmazásával egészítjük ki. Lépcsős, és folyamatok adalékgörbével is dolgozunk, a kívánalmaknak megfelelően. Tiszta mészkőklinker cementet használunk, amely 52,5 N/mm2 nyomószilárdságú erős kötőanyag. A rendkívül alacsony víz-cement tényezőt szuperfolyósító szerek, és stabilizálóanyagok segítségével állítjuk be, hogy minél nagyobb teljesítőképességű anyagot kapjunk.
A kész betonmasszát 200-500 literes kényszerkeverőben állítjuk elő. Zsugorodáskompenzáló, és statikai szálakat is tartalmaznak termékeink, melyek fokozzák a stabilitást, fagyállóságot. Természetes, és szintetikus porpigmentek segítségével, anyagában színezve készülnek az Otti burkolatok, és térelemek több mint 130 színben, árnyalatban. Felső színes része egy nemes szelekcióval készített kopóréteget képez, amely anyagában színezett, kb 1 cm vastag. A hordozóréteg (korpusz) szürke cementtel, ömlesztett adalékvázzal készül.

Az Otti burkolatok vastagsága falon (kültér- beltér) : 1- 1,5- és 2 cm. A lisztellók, párkányok, konzolok, dekorelemek eltérő vastagságúak lehetnek. Padlóburkolataink (kültér- beltér): 1,5- 2- 3 cm vastagok. Kültérben, a kőzúzalékba fektetett térkövek 5- és 7 cm vastagságban készülnek. Virágtartók, kaspók, kutak, padok, áthidalók, és egyéb kerti elemek 5-10 cm falvastagsággal rendelkező fagyálló termékek, és esetenként szálvas erősítéssel rendelkeznek.

4. Kizsaluzás:
A termékek a negatívokból „zsúrkocsikra” kerülnek. Itt a sorják lecsiszolása után EURO raklapra soroljuk, melyeket ponyvával takarunk. Kizsaluzás: ~24 óra. Ezután utókezelés következik. A sablonok tisztára mosása után, zsaluelválasztó olajjal kezeljük felületüket, és előkészítjük a következő öntésre.

Másfél- két hét beltéri pihentetés után a raklapozott áru komissiózásra kerül, és megcímezve, EUROraklapon, zsugorfóliával, (esetenként raklapmagasítóval, vagy speciális kalodával stabilizálva) valamint pánttal erősítve indul szállításra. Egy raklapon átlagban 8-15 m2 burkolat lehet.