Patio Hungaricus Vacziensis

Vác, belváros széle. Barokk homlokzatok, Otti kövek

2018.05.22.

Patio Hungaricus Vacziensis

Vác, belváros széle. Barokk homlokzatok közt sétálva be-bekukkantunk -szinte- minden roskadozó tölgyfakapun. Mi lehet bent? Hogy élnek az emberek errefelé? Egy francia- magyar úriember portájához érünk, kíváncsian kutatva Otti kövekkel burkolt kapualj, és környezete elkészültének összképe után.

A mediterrán építészetre jellemző „patio” -vagy páció-, ami egy fogadótere az utcáról lakásba betérő vendégnek, -családnak- Magyarországon is ismerős megoldás volt egykor. A belvárosi házak árkádos előterei, ülőfülkével ellátott kapualjai konkrét párhuzamot jelentenek a déli építészet ezen példáival.

Itt egy váci ház kövezete látható, ahol az Otti „Pietra Antik Mészkő” lapok jó szolgálatot tettek. Az ódon, belvárosi hangulat garantált!

A ház erőteljesen domináns eleme a kosáríves kapuzat, amely szintén az Otti Manufactura keze munkáját dicséri.

Ha belépünk a pációba, lehet hogy éppen „tetten érjük” a kedves családot, amint a teraszok valamelyikén éppen alkalmasint ebédjüket fogyasztják. Nos erre jó a páció: „itthon vagyunk, de várjuk a betérő vendégeket”.

A lakáson átkelve a kert felöli belső teraszra érünk, ahol megint Otti Pietra Antik Mészkő lapokat, és P. Káró burkolatokat pillantunk meg, ágyásszegéllyel megtámasztva. A fehér P. Térkő 20-as szegélyek ünnepélyessé teszik a rusztikus térkőburkolatot, mert az „ünnep” mindenkinek jár!