Lépcsők, teraszok burkolása Otti kövekkel

2016.03.22.

Lépcső, terasz, és a medence környéke

A lépcsők: Az építőipar „legelhanyagoltabb” területe ez! Pedig milyen szép tud lenni egy jól megkomponált lépcső!Hogyan újítsuk fel a teraszunkat?- száraz, de hasznos téma!

Lépcső, terasz, és a medence környéke

A lépcsők: Az építőipar „legelhanyagoltabb” területe ez! Pedig milyen szép tud lenni egy jól megkomponált lépcső!

Az Otti Manufactura komoly választékkal rendelkezik profilozott lépcsőlapokból és azok záró- profiljaiból, valamint a hozzá tartozó függőleges homloklapokból. A belépők 3- illetve 5 cm vastagok, míg a homloklapok 2, vagy 3 cm- esek. A lépcső mellé lábazati profilokat is ajánlunk, hogy felmosáskor ne piszkítsuk össze a falat. A lábazati szegély ugyanakkor dekoratív is. Mondhatni „nemesíti” a lépcsőt! Színben általában a mészkő árnyalatok dominálnak, de ritkán szürke színben is készítjük őket.

Tipp:Ne legyen a lépcső mellett feltétlenül kovácsoltvas! Az alsó, és a felső lépcsőfok mellé építsen oszlopot, és burkolja be Otti kövekkel. A tetejére helyezzen fedlapot, arra pedig kaspót. Az oszlopok szinte idillikus kastélykert hatást nyújtanak, mint afféle posztamensek. Az oszlopok tetején lévő virágok csodálatos látványt nyújtanak. A kő, vagy terrakotta edénybe tegyünk Yucca- t, liliomot, kecskerágót, nyírt buxust, vagy henyeborókát. Ha szeretünk kertészkedni, akkor a virágzó egynyáriak igen színessé tehetik az összképet, ezeket azonban rendszeresen kell öntözni. De például a varjúhájat ( Sedum)…szinte soha!

Teraszok: Talán az egyik kedvenc kihívásunk ez a hálás- és egyben hálátlan felület! Miért? Mert a terasz a „meghatározhatatlan kezelési útmutatóval rendelkező” területek egyike. Kültér és beltér határa. Kicsit már a kerthez tartozik, de valahogy a nappali- étkező része. Télen hideg, nyáron meleg. Szeretjük ha a nap süti, világos, tágas, de mindig árnyékolni próbáljuk, és telezsúfolni bútorokkal egyben. Jó itt! Jó reggelizni, vacsorázni, üldögélni… csendben egyedül, vagy éppen bulit csapni egy nagy társasággal.

A terasz fizikai szempontból is érdekes- érzékeny felület, mert hat rá a ház melege, a nagy mennyiségű szivárgó csapadék, a szélsőséges tél, hó… nem is folytatom.

A teraszburkolás specialistája bizony az Otti Manufactura, Ön éppen jó helyen jár!

A síkburkolataink mellé lábazati szegélyeket, és az említett lépcsőt is elkészítjük úgy, hogy stílusban, felületben, színben passzoljon hozzá! A terasz oszlopait, rá fedköveket, néha pedig egyenesen korlátot készítünk.

Ha elkészült a mű, helyezzünk rá Otti kőkaspókat, virágládákat. Természetesen a különbféle fadézsák, mázas, vagy natúr terrakotta edények is szépen mutatnak az Otti kövek társaságában! A sok zöld növény és virág vidámságot hoz a szemlélőnek…

Medence környéke: Semmiképp ne hagyja figyelmen kívül, hogy bár a medence környéke általában egy nagyobb sík felület, és roppant költséges a burkolása, de a luxus helyszíne is egyben! Nem érdemes spórolni, mert pontosan a luxus élménye vész el egy átlagos burkolat esetében.

Az Otti kövek nagyobb alakú elemei a legalkalmasabbak a „hatás” eléréséhez. A Pietra Bakony, vagy a P. Tihany, P. Mecsek, illetve a kárómintás kövek, római rakással, Grand villa hálóban, esetleg sorosan rakható burkolatok összetéveszthetetlen luxus- élményben részesítik szemlélőjét. Miután elkészült a remekmű, mutassa meg másoknak is, ne szerénykedjen, az Otti kövekre büszke lehet barátai, üzletfelei előtt!

A medencetér, és a burkolat határolására bálnaköveket, fedlapokat is gyártunk, hogy teljes legyen az összkép!

A medencék környéke, betonozott területre burkolt 3 cm vastag burkolólapokkal, illetve 5 cm vastag Otti kövekkel „tükörbe”- szárazon fektetve is megvalósítható. A nagyobb felületeket gazdagítsa Otti kőládával, kőkaspóval.

Tipp: A medence közelébe építsen kis falat, amelynek egyik oldalán lehet zuhanyzó, másik oldalán Otti falikút. Hiszen a lubickolást zuhanyzással kell befejezni. A falikút kényelmes, és látványos ivóvízlelő hely!

Hogyan újítsuk fel a teraszunkat?-  száraz, de hasznos téma!

Ha a burkolatok felfagytak, vagy csak meguntuk őket, és szeretnénk Otti kövekre váltani, akkor törekedjünk a tökéletességre technikai szempontból is!

Miért Sorell? Őszintén szólva rengeteg burkolási segédanyaggyártó rendelkezik megfelelő anyagokkal ehhez a munkafázishoz, de mi kivitelezésekkor leginkább Sorell-t használunk. Pár termék tekintetében tudunk azért alternatívát említeni, de a Sorell egy teljes rendszerrel áll rendelkezésünkre, ezért e termékeinken keresztül mutatjuk be a munkafázisokat.

Tipp: A Sorell kiváló termékeit rendeld meg nálunk, és mi a kedvező árak mellett a házhozszállítást is megszervezzük. További lehetőségekről érdeklődj az Otti-s kollégáknál!

Bontáskor kiderül, hogy milyen alapfelület vár ránk a továbbiakban…

Menthetetlen a beton alaplemez? Akkor bontás, újrabetonozás vár ránk!

A Sorell esztrichjeivel, vagy erős mixerbetonnal végezzük el a szükséges betonozást, hegesztett vasháló (átfedéssel!) erősítéssel. Adjunk a terasznak némi leejtést, méterenként 1- 1,5 cm- t. Többet ne, mert a bútorok ferdén állnak majd a teraszon! A terasz nagyságától, és a tagoltságtól függően a dilatációs zónák kialakításával megelőzhető a burkolat későbbi véletlenszerű elrepedése. Ez nem csak csúnya, de a repedésekbe szivárgó csapadék a betonfelület, és a burkolat erózióját is okozhatja.

Ha jó a betonalap: Akkor jöhet a burkolás!

Illetve van, hogy a felső fél- egy centi betonréteg gyenge, vagy sérült, ilyenkor a Prosfas kéregerősítő még segít a stabil fogadófelület kialakításában. Ha nincs elég leejtése a terasznak, akkor a gyorskötésű Planex- et, vagy a Planitop Fast 330-at használjuk kisebb „ rámpa” képzésére. Nagyobb vastagság esetén a gyors száradású Mapecem Pronto jelent megoldást. A betonlemez repedéseit javítsuk ki Eporip műgyantával, vagy Mapegrout, esetleg Planitop termékekkel. Nagyobb repedéseknél a „betonvarrás” jelenthet megoldást. Alapozáshoz Primer G javasolt.

Vízszigetelés: Nem mondhatni, hogy mindenki elég figyelmet szán a szigetelésre, pedig ez a munkafázis a hosszú távú siker záloga lehet.

A burkolólapok közti fugákon beszivárgó víz, valamint a ragasztó és a burkolat közti páralecsapódás állandóan áztathatja a betonlemezt. A be- és leázások miatt a megfelelő vízszigetelés megoldást jelent. A Mapei Mapelastic Fundation a pozitív, és a negatív oldalú víznyomásnak is ellenáll. Helyezzünk a felkent kétkomponensű Mapelastic F.- ba Mapenet lúgálló üvegszövet hálót, így egy erős- elasztikus szigetelőréteget kapunk. A hajlatokat Mapeband szalaggal erősítsük meg, mert a víz a síkok találkozásánál képes beszivárogni a betonba.

Jöhet a legszebb része: a burkolás. Kisebb méretű Otti kövekhez az Adesilex P9, nagyobb méreteknél a Keraflex Maxi S1 fagyálló flexibilis csemperagasztó tökéletes megoldás. Figyelem: a csemperagasztóval nem szabad spórolni, mert a gyengébb minőségű ragasztók sok bosszúságot okozhatnak!

Fogas gettvassal hordjuk fel a burkolat hátsó felére, és az aljzatra is a bekevert ragasztót. Keraflex Maxi S1 használatakor az Otti köveket kissé mozgassuk be, hogy a ragasztó egyenletesen fogja meg a lapokat. Ajánlott követni a betonlemez dilatációs vonalait, máskülönben azokat később bele kell vágni a kész burkolatba! Természetesen ez stílustól, igénytől, burkolati típustól is függhet.

Fugázás: A Keracolor Rustic kőfugázó ( mint a nevéből sejthető) egy rusztikusabb felületű, természetes hatású anyag. Szép, bár vízszintes felületen kissé nehezebb felmosni. A szépségért bizony meg kell szenvedni! Két színből választhatunk: mészkő, és szürke.

Tipp: Mi a mészkőszínűt gyakrabban használjuk úgy, hogy fugázáskor egy keveréshez teszünk egy púpos marék szürkecementet, és egy marék kvarchomokot. Ez nagyon eredeti színt ad!

Az Ultracolor Plus egy finomszemcsés széles fugázó, amely homogénebb felületet ad, viszont a teraszunk egyszerűen felmosható. Jellemzően a törtfehér „Jázmin”, illetve a kissé agyagszínű: „Beige” színek illenek az Otti kövekhez. Bizonyos esetekben a szürke árnyalatú fugák használata javasolt.

Fugafátyol, vízüveg, mészkiválás eltüntetése: Az Otti kövek egyik jellegzetessége, hogy a gyártási fázisok egyikében- az utókezelés folytán- egy kipárolgást gátló vízüveges réteg kerül a kövek felszínére. Ez nyomot hagyhat a felületen, amely szerintünk jól is áll a lapoknak- fokozza a rusztikus hatást! Ha nem szeretnénk ezt látni, akkor a rendeléskor jeleznünk kell az Otti-s kollégáknak!

A fuga száradáskor finom fátylat képez a felületen, amely többszöri vizes- szivacsos áttörléskor eltűnik. Ha mégsem, akkor az ecetes, enyhe savas cementfátyol eltávolító szerek alkalmasak a felület tisztítására. Ilyen a Mapei Keranet, vagy a Silfix( ez nem Mapei), vagy a háztartási ecet. Ha még ezután is zavaró a felületen maradt cementfátyol, akkor 80- as smirglivel finoman csiszoljuk meg a felületet. A beton szilárdulása hosszú, hónapokon át zajló folyamat, ezért az enyhe mészkiválás természetes folyamat, a cement alapú termékek velejárója. Ez nem hiba, hanem egy tulajdonsága a betonnak- műkőnek. Használat közben eltűnik a felületről!

Hézagok kitöltése: A dilatációs zónákat, illetve a vízszintes és függőleges síkok találkozási helyeit lehetőleg rugalmas hézagkitöltővel tömítsük, így elkerülhető a fuga megrepedése ezeken a helyeken.

A Mapesil LM egy bázikus szilikon, amely pontosan a fugázó anyag színeiben rendelhető nálunk.

Tipp: A szilikoncsíkot vizes- szappanos újjal el kell húzni, akár többször is. Ha zavar minket a szilikon kissé fényes felülete, szórjunk rá a száraz fugázó anyagból keveset, mintha „megsóznánk” azt! Egy nap múlva söpörjük le.

Felületkezelés, impregnálás: Elérkeztünk a legspeciálisabb témánkhoz!

Impregnáláskor az Otti kövek felületébe beszívódó kezelőszer eltűnik a burkolatról, de láthatatlan ellenálló réteget képez, a burkolat felületében. Így a lapok taszítják a szennyező anyagokat, védik a burkolatot. A Mapecrete Stain Protection, vagy az Akemi  Stone Protector bevált anyagok.

A felületkezelő anyagok az impregnálóval szemben nem csak beszívódnak a felületbe, hanem vékony- látható védőhártyát is képeznek rajta. A Mapecoat I 600 W beltéri-, Mapefloor Finish 58 W beltéri-, Akemi Nano Effect bel- és kültéri, Akemi kőlezáró selyemfényű, és matt beltéri- és kültéri felületkezelő szere, illetve a Smiling House termékek egy része ilyen anyagok. A felületkezelő szerekkel kezelt Otti köveket könnyebb felmosni, és ellenállóbbak lesznek a szennyező anyagokkal szemben.

Modern stílusos otthon Solymáron: Otti kőhatású járólapok és falburkolatok használatával