Falfestés, dekorfestés, ornamentika – különleges tehetségünk van hozzá!

Falfestés, dekorfestés, ornamentika

2016.03.25.

Az enteriőr egyik legfontosabb – meghatározó eleme – a fal színe, struktúrája. A fehér és pasztell árnyalatok nagyobb részben alkalmazott megoldások, színes falat kevés enteriőr típus tud befogadni. Viszont egy – egy karakteres motívum, de akár erős színű homogén fal is extravagáns, különleges élményt eredményezhet.

Falfestés, dekorfestés, ornamentika

Az antikolások, ornamentikák, sprőd vagy finoman rusztikolt felületek elsősorban a tervezés során kerüljenek meghatározásra, mert a bútorok, kiegészítők vásárlását ehhez igazítjuk.
Szenzációs hatás érhető el egy vödör festékkel, és néhány pekedli színező pasztával! Esetleg dobjak hozzá egy marék gipszet? Fűrészport? Milyen eszközeim vannak… lássuk csak: ecset, kicsi- nagy, henger, kefe, meszelő, szivacs, spakli, fogas- glett vas, csiszolópapír… vagy a csupasz kezem!Hihetetlen, hogy mire képes az emberi kreativitás!

Egy lépés csak a kinyilatkoztatás. Vagyis mi Ottisok, a rengeteg művészetben, filmstúdióban, iskolában, és természetesen az iparban megszerzett tapasztalatunkat összegyúrtuk, hogy a „civil” alkalmazásban bocsássuk rendelkezésre!

Tipp: Nem fér bele a költségvetésbe ez a plusz? Ha óriási secco, több méteres pannó a megrendelésünk témája; mi nem esünk kétségbe. Ha ”csak” 10 cm széles bordűrt festünk, esetleg homogén rusztikolt tapintású falat kell kiviteleznünk, ahhoz is megfelelő alázattal állunk hozzá! A kisebb és a nagyobb megrendelés is izgalmas feladat számunkra, érdeklődjön bátran!

A falfestéshez szükséges alapozási, és felületi technikák tárháza kimeríthetetlen, anyagait és mesterfogásait még felsorolni is lehetetlen pár szóval, ezért csak egy- két példával tudjuk ezen fórumon alátámasztani szakmai sokszínűségünket:

ódon kastélyfal: enyhén rusztikolt felületet készítünk. Erre több réteg vékony glett réteg kerül, melyet hosszúszőrű ecsettel viszünk fel, betartva a száradási fázisokat. A festés két rétege felépülhet egy-, vagy két különböző színből, szivacsos visszatörléssel.

–  rusztikus parasztház, vagy vibráló modern fal: erősebben rusztikolt, sprőd felületetet kap egy parasztház-, vagy egy archaizáló étterem fala. Ilyenkor a glett anyag típusaival, vastagságának vibráló játékával hozunk létre drámai szintkülönbségeket. Szikkadás után a félig nyers felületet egy „nyálkás-tejfölös” állagú híg finom glett-tel homogenizáljuk. Ha meszelővel vagy kefével viszem fel a glett anyagot, és 0-1- es méretű kvarchomokot adagolok hozzá, akkor több száz éves parasztház falának hatását imitálom. Ezt a felületképzési technikát hívjuk: „kefe glett”- nek.

–  mediterrán-, vagy eklektikus hatású falfelületek képzésénél a festékrétegek színének drámai különbségei és a visszacsiszolás (visszatörlés) erőssége ad kopottas, antik hatást.

–  a kenhető betonokról külön cikkben írunk. Ezek a loft- és indusztriális, de az eklektikus, Vintage otthonok kedvenc felületeit adják. Kivitelezésüket nagy odafigyeléssel és technikai fegyelemmel végezzük!

A struktúrált felületi festéseken felül a művészibb dekorációk, mint alkotások is megvalósíthatók az Otti csapat segítségével:
– szalagminták: a holkerek függőleges, és vízszintes részein, de egyéb helyeken is különleges hatást kölcsönöznek a 10-20 cm széles bordűrök a helyiségeknek. Ezek nagyrészt növényi vagy geometrikus ornamentikával festett színes szalagok. Koptatással, pasztellszínekkel megfestett apróságok, melyekkel toszkán villában érezhetjük magunkat!

–  al secco több száz éves hagyományát továbbfejlesztve, -néha kifejezetten modern megfogalmazásban- tartalmat, karaktert adhatunk a térnek. A lazúrosan, vagy éppen sűrűn felvitt rétegek millió színárnyalat alkalmazásával „művészi kép”-pé formálják a falfelületet. Alkotóit nyugodtan hívhatjuk művészeknek, hiszen ez a technika bizony az ő világuk! Miért ne festessünk otthonra, gyerekszobába, nappaliba, étterembe, pizzériába, borozóba, hotelbe, wellness helyiségbe, panzióba valami művészi színvonalú seccot, ha megtehetjük? Igazán exkluzív csúcsdizájnt kapunk!

Tipp: Figyeljünk azonban az Otti szakemberek tanácsaira, nehogy giccsbe hajló motívumok, és színek „díszítsék” a dekorálni kívánt teret!

Művészet, ornamentika, Otti dekoráció
Falfestés, dekorfestés, ornamentika