Téglafal készítése utólag

2017.01.07.

Az egyik legismertebb dekorációs burkolat a téglaszelet, mellyel találkozhatunk homlokzaton, lábazaton, kerítésen, nappaliban, pulton, és számtalan falfelületen. A tégla színe nagyon meghatározó. A vöröses, sárgás, barnás, vagy szürkés szelekciók árnyalatai alapvetően befolyásolják az összhatást!

A ragasztott téglaszeleteket flexibilis csemperagasztóval kell felburkolni, például a lecsúszásmentes Adesilex P9, Ultralite S1, Keraquick, KerabondT+ Isolastic, Elastorapid és a Maxi S1 tökéletes megoldás lehet erre. Kül- és beltérben egyaránt használhatjuk ezeket a ragasztókat, viszont ügyeljünk arra, hogy az alapfal megfelelően stabil legyen, és lehetőleg egyenletes felületű. Érdemes Primer G alapozóval pórustömíteni a vakolatot, mielőtt megkezdjük a burkolást, mert az alapozó elősegíti az erősebb kontaktot a fogadófelület, és a burkolat között.

Beltérben használhatunk szeletre vágott bontott téglát, klinkert, könnyített, vagy normál betonból készült gyártmányt, esetleg gipsz készítményt is (utóbbi kicsit sérülékeny lehet).

Külső burkolatnak viszont a beton termékeket (Otti, Fabro, Manu), vagy a klinkert (Póth) javasoljuk, mert ezek jobban bírják a hőmérséklet ingadozást, illetve a víz erózióját. Sajnos a természetes szeletelt téglák könnyen felszívják a vizet, és kifagyhatnak.

A téglaszeletek, és a segédanyagok össztömege ne haladja meg a 40 kg- ot! Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb fajsúlyú Otti téglaszelet, vagy Póth klinkerburkolat tökéletesen megfelel ezen paramétereknek. Ha a bontott tégla mellett döntünk, akkor vágókoronggal készítsünk 2 cm vastag szeleteket. Amennyiben hőszigeteléssel borított falat szeretnénk burkolni, akkor a polisztirol lapokat legalább 9 fémtárcsás dübellel kell felrögzíteni négyzetméterenként. Három méter felett páncélhálóval érdemes megerősíteni a hőszigetelés felületét.

Burkolás: Csemperagasztóval kenjük meg a téglaszeletek hátsó felét úgy, hogy ne maradjon üres felület, illetve portól felpöndörödő ragasztó. Ha kell többször gletteljük át a lapokat! Fogas glettvassal kenjünk csemperagasztót a falfelületre is, majd helyezzük fel a burkolatot. Figyelem! A fugahézagok méretét előre döntsük el, mert ezt a burkolás során folyamatosan tartani kell! Egy autentikus téglafal esetében javasolt az 1- 1,5 cm fugaköz kialakítása, így valódi rakott fal hatást kapunk végeredményűl. Egyenként minden felburkolt sort vízmértékkel ellenőriznünk kell, és ügyeljünk arra, hogy a téglaszeletek kötésben legyenek, mintha igazi falat építenénk! A fugák méretét előre elkészített polisztirol- vagy fa ékekkel állíthatjuk be.

Fugázás: A ragasztó egy nap alatt megköt normál hőmérsékleten, és kezdődhet a fugázás!

A burkolat sorközeiből a támasztóékeket távolítsuk el, illetve a ragasztómaradványokat drótkefével, szikével, vagy spaklival tisztítsuk le.

A fugázást végezhetjük kisebb kőműves kanállal, spaklival, „kinyomó pisztollyal”vagy speciális fugazsákkal. Utóbbi két eszköz a legalkalmasabb arra, hogy a fugaanyag ne kenje össze a rusztikus tégla felületét. Tudni kell viszont, hogy a kinyomózsák alkalmazása esetén a fugaanyagot hígabbra kell keverni, ami viszont az anyag szilárdságának rovására mehet! A zsákos fugaanyagok tartalmaznak annyi gyantát, hogy a víz többletet részben kompenzálni tudják, és lényegesen egyenletesebb szemcseszerkezetüknek köszönhetően krémesebbre lehet őket kikeverni, mint a házilag készített misungot. A legesztétikusabb kőfugázók egyike a Keracolor Rustic, amely szürke, és mészkő színben kapható. Jó megoldás lehet a hagyományos misung is (melyet akár porpigmentekkel színezhetünk is), de ezt az anyagot kissé nehézkesebb bedolgozni, illetve lemosni a felületről!

A fugafátyol lemosható Keranet- tel, illetve ecettel. Makacsabb, ráégett foltokat higított sósavval, vagy mechanikai módszerekkel (drótkeve, csiszolóvászon) tudunk eltávolítani.

Ha kültérben készítettük a tégla (vagy téglahatású) burkolatot, akkor ajánlott annak impregnálása, vagy felületkezelése. (Természetesen beltérben sem árt ezt elvégezni!) Az impregnáló anyagok taszítják a vízcseppeket, megóvják a falat a beszivárgó nedvességtől, illetve ellenállóvá teszik a felületet az enyhébb szennyeződésekkel szemben. Ajánlott szerek: Mapecrete Stain Protection, Smiling House termékek ( Stone protector, Aqua stop, Universal), Kemikál Silkofób W, stb.

Ha az impregnálást nem tarjuk elég hatékony megoldásnak, mert erősebben szennyeződik a fal (sütünk- főzünk mellette, háziállatot tartunk, erős a sárfelverődés, északi kitettségű a fal, és hamar mohásodik, moszatok telepednek meg rajta, intenzív esőzés áztatja, stb), akkor felületkezelésre van szükség. Az Otti Concrete Shield (kültér, beltér) például egy rendkívül erős, víztaszító felületkezelő szer, és mindenféle szennyeződéstől megvédi a falat, lábazatot. Számítani kell viszont arra, hogy ez az anyag kissé elmélyíti a színeket, de ez sokszor még a burkolat esztétikai megjelenésének előnyére is válhat! Végezzünk egy próbát, mielőtt az egész falat lekezeljük! Felhordáskor egy száraz ronggyal érdemes a felesleges anyagot a felületről visszatörölni némiképp, ellentétes esetben erősen fényes hatást kaphatunk!

A Concrete Shield- be keverhetünk MattPlus-t (Otti), amely kissé megtöri a fényes hatást. Tapasztalatunk szerint ez sem eredményez teljesen tompa fényt, de lényegesen esztétikusabb, és erősebben véd, mint az önállóan alkalmazott Concrete Shield. A hengerrel, ecsettel, vagy szórással felvitt réteget száraz puha ronggyal töröljük vissza, ha tompa fényű felületet szeretnénk! Az Akemi matt, és selyemfényű felületkezelőszereit is alkalmazhatjuk kül- és beltérben egyaránt.

A Mapefloor Finish 58W (szatén fényű), vagy a Mapecoat I 600 W (kissé fényes) anyagok szintén megoldást jelenthetnek, azonban csak beltérben javasoltak.