Ne hanyagoljuk el a kerítést!

A képen fagyálló betonból készült támfal-kerítés látható

2017.07.17.

Ne hanyagoljuk el a kerítést!

Az épített kerítések sokszor dekoratív kövekből, téglából épülnek. De van hogy a szerkezet burkolása még hátra van, mivel a szerkezet építőanyaga zsalukő, vakolt tégla vagy öntött beton.

Kerítések, támfalak, parapetek

A legideálisabb esetben kolbászból van a kerítés. Sajnos ebben nem tudunk segíteni!
Viszont az épített kerítések megtervezése, alapanyagainak gyártása- szállítása, és szükség esetén a kivitelezése is: úgymond hazai pálya.

A kerítés felépítése alapvetően a következő alapegységekből áll: 1. alap, 2. lábazat, 3. oszlopok, 4. oszlopok közti tagok, 5. fedlapok a lábazatra, és az oszlopokra, 6. egyéb kellékek (kis- és nagykapu, oszlopok közti elemek kovácsoltvasból, lécekből, stb.)

Az építésekor döntsük el, hogy eleve vágott,- terméskőből, téglából, klinkerből, egyéb anyagból építjük fel a kerítést, vagy egyszerűbb zsaluelemekből, netán…ami van! Utóbbi esetekre burkolatot ildomos tenni, amely burkolat esztétikailag még szebb is lehet, mint a természetes építőanyagok.

Hogy miért? Mert nem minden tégla szép színében, megjelenésében, nem minden agyag fagyálló, és faragott követ sem „találni” egyszerűen, nem beszélve az áráról, és a kivitelezés nehézségeiről.

Az Otti kövek 2-3 cm,- néha 5 cm- es vastagságú elemek, amelyek sokoldalúan felhasználhatók kerítés, támfal, határoló, vagy parapetfal burkolásakor. A sík felületek fordulóihoz 90 fokos sarokelemeket gyártunk, a tökéletes összhatás eléréséhez. A falsávokat, oszlopokat óvni kell az időjárás romboló hatásaitól, ezért az ilyen lezárásokat Otti fedkövekkel, „oszlopsapkákkal” oldjuk meg. Fedkövekről itt olvashat bővebben!

Tipp: A támfalak -a kerítéssel ellentétben- tömbszerű, sokszor tagolatlan építészeti megoldások, amelyek legtöbbször inkább funkciót hordoznak, semmint esztétikát. Miért is? Otti kövekkel ezt is áthidaljuk!

Egy támfal rendszerből lehet függőkert, vagy tagolt, romantikus, mediterrán utcácska. A támfalak közti részeket töltsük ki futónövényekkel, bokrokkal, virágokkal, vagy éppen építsünk Otti kövekből kis sétányt. A Pietra Antik Mészkőből tipegő is készíthető! A szintkülönbségeket Otti lapokkal fedett lépcsővel hidaljuk át! Így mindjárt más az összkép…