Mire jó a fedkő? Hogyan válasszam ki a méretét? Kell vízorr?

Mire jó a fedkő? Hogyan válasszam ki a méretét? Kell vízorr?

Kerítés, támfal, medence fedése

A fedlapok, vagy fedkövek  olyan betonelemek (esetleg kövek, műkövek), amelyek az épített falsávot hivatottak megóvni a beszivárgó nedvességtől. Ha az esővíz a falba jut, akkor számítani lehet a téli fagyok repesztő hatásaira. Ez tönkreteheti a kerítést, támfalat. A fedkövek megóvják, ékesítik, lezárják a függőleges falsávokat, ezért az építkezés nélkülözhetetlen elemeinek nevezhetők.

Több olyan vállalkozást találunk az interneten, melyek betonelemeket – részint fedlapokat- készítenek, de az esztétikai élmény általában messze elmarad az elvártaktól. A leggyakrabban egyszerű szürke, de van hogy színes beton a termékek alapanyaga, és léteznek ennél igényesebb csiszolt műkövek is. Szerintünk a legszebb fedlapok olyan kvarcbetonból készülnek, melyek anyagában színezett szálerősített hi-tech alapanyagok, és profi tervezők álltal megálmodott felülettel rendelkeznek. Összességében az esztétikai kép elhanyagolhatónak tűnik elsőre, mivel a szemmagasságban, vagy afelett látható kerítés fedlapból mindössze „egy csíkot látunk.”

A gyakorlat mégis megcáfolja ezt a feltételezést! A fedkő igen dekoratív, elhanyagolhatatlan része-eleme a kerítésnek, támfalnak, parapetnek!

Esztétika és funkció:

Az Otti fedkövek anyagában színezett  öntömörödő betonból készülnek, vagyis kiválóan bírják a fagyokat, és a  vizet. Nem fakulnak ki, mert a természetes vasoxid színezékek elviselik  az UV- sugarakat. Az „adalékvázat” fagytűrő kvarc szemcsék alkotják,  kötőanyaga pedig 52,5- ös nagy nyomószilárdságú vegytiszta portlandcement, amely a kereskedelemben forgalmazott legerősebb kötőanyag.  Nemcsak funkcionális szempontból, de esztétikailag is különleges darabok ezek, melyek leginkább antik faragott kőlapoknak látszanak, az éleknél profilozott kiképzéssel. A színek teljesen eredeti receptek alapján készülnek, így megtévesztően hasonlítanak egy eredeti mészkőre, vagy homokkőre.

Hoffer Ottó ( Otti Manufactura): „A fedkövek alsó élébe – kívánság szerint- többször vízorrt marunk, mert a lecsöpögő vízcseppek lefolynak a falon, és a vakolaton nyomot hagynak. Gyakori esőzéskor áztatják a falat.”

Mi a vízorr?

vízorr = párkányok, könyöklők alján kialakított esővíz elvezetésére való horony.

Fedköveket használhatunk:
–        kerítésen
–        támfalon
–        kéményen
–        medencénél
–        parapeteken, mellvédfalon
–        vagy a ház oromfalán

Hogy zárjunk le egy oszlopot, pilont, pilasztert?

H.O.: „Az oszlopokhoz körben profilozott (háztető formájú) oszlopsapka is létezik, a falsávok, parapetfalak pedig szalagszerű kiképzéssel készülnek.”

Szinte minden Otti fedkőhöz záró- és forduló fordulóelem is tartozik. Fontos a vastagság?

H.O.: „Érdemes figyelni a vastagságra is, mert az épített környezethez illő robosztus, illetve vékonyabb típus alapvetően meghatározza az összképet, elvégre sokszor csak a fedlap éle látszik bizonyos magasságban! A leggyakoribb vastagsági méret az 5 cm, de egyes fedlapok 7, 8, 10 centiméterben készülnek. Ha vékonyabb zárócsík illik az elképzelésbe, akkor a 3 cm vastagságú fedlapokat ajánljuk.”

Különleges feladat lehet egy-egy medence peremének kiképzése, mert ahány féle medencegyártó létezik a világon, annyi speciális sávképzés- lezárás szükséges hozzá. És még a trendekről nem is beszéltünk! 

H.O.:” A hagyományos medencék peremét az un. „bálnakő” alkotja, de például a fémvázas fedett medencék esetében erre nincs szükség, mert a medencetér pereme közvetlen a túlfolyó rácsával találkozik. Ha a medence szerkezete íves elemeket igényel, akkor viszont sablonozóink a helyszínen felmérik a szakaszokat, sémarajzot készítenek, és üzemünkben egyedileg konstruálják meg az íves sablonokat. Ezután a fedlapok masszív anyagából kiöntjük ezeket. A végeredmény rendkívül pazar szokott lenni! Persze térburkolat ilyenkor is szükségeltetik, hiszen a medence közvetlen környéke általában kővel, betonlappal, gres-, cottó-, terrakotta lapokkal esetleg térkővel stabilizálható. Az egyszerűen lebetonozott aljzatra ragasztott greslapok egy idő után elvesztik bájukat, a nagy hőtágulásnak kitett medence környéke gyakran nem kívánt módon dilatál, és a burkolat összetöredezik. A masszívabb Otti köveket ajánlom!”

Otti kőhatású járólapok használata medence mellett