Homlokzat – a ház arca

AZ Otti kövek elég segítséget adnak a lábazat, a homlokzat, vagy az egész ház felöltöztetésére.

2016.03.27.

Tulajdonképpen a legfontosabb külcsín a házunk homlokzata. Rengeteg kérdés felmerül bennünk a hőszigetelés és a burkolás kapcsolatát boncolgatva, hiszen építéskor, de akár felújítás során is hőszigetelünk. Az Otti- köveket használhatom egyáltalán ilyenkor??? Lássuk!

Otti kövek a homlokzaton

A mai építészet évek óta keresi önmagát! Nem tudunk úgy végig sétálni egy utcán, hogy ne jusson eszünkbe ez a gondolat.

Az 50- 60- as évek kockaházai, a 70- 80- as fehér homlokzatok, de a 90- es évek útkeresése sem hozott egységes arculatot a magyarországi települések utcaképébe. Ma sincs ez másként, leszámítva pár ellenpéldát. Vidéken például érdemes kutatni az élőhelyünknek választott falu vagy városka száz évvel ez előtti építészetében, és onnan példát meríteni. Ha erre nincs mód, akkor a szomszédos települések szolgálhatnak mintául, de előbb- utóbb rátalálunk a párhuzamokra. A multikulturális városi közegben ennél azért árnyaltabb a dolog, mert az utcakép a településszerkezettől függően utcáról utcára változhat.

A homlokzat a ház arca. Nem vitás, ez a leglátványosabb része az épületnek, amellyel az első találkozáskor kontaktust keresünk. Tetszik, nem tetszik! – valahogy így…

Az Otti kövek elég segítséget adnak a lábazat, a homlokzat, vagy az egész ház felöltöztetésére. A különbféle síkburkolatok, mint a Pietra Antik Mészkő, Rakott fal, Valcum, Solva, Gótikus- és Barokk téglaszelet, a Pietra Grund, vagy a tihanyi hatású Pietra Echo mind hálás segítőtársak a kisebb- nagyobb felületek burkolásához. A falsíkok fordulóját a felsorolt kövekhez illő sarokelemekkel tudjuk lezárni.

A sarokelemekre amúgy igen büszkék vagyunk, mert ezek az első látásra nem túl fontos Otti kövek igazán autentikus módon adják vissza a „kőtömb hatást”. Vagyis nem a 2-3 cm vastagságú kőszeletek élét látjuk egy falszakasz végén, hanem a sarokelemektől ezek az élek bizony valóságos kőtömb érzetét nyújtják. Kevés gyártó figyel erre a világon! A sarokelemek gyártása nagy odafigyelést igényel, csak néhány mesterünk képes a sablon kibontására, illetve kiöntésére!

Tipp: A homlokzati síkokat párkányokkal, lizénákkal, konzolokkal, szalagelemekkel tagoljuk.

Az ajtók, és ablakok köré sokszor keretező elemeket, áthidalókat teszünk, hogy igazi faragott kőkeret hatást érjünk el. Van, hogy a Sajkod egyszerű kőtömbjét szeretnénk látni, néha a Provance, vagy a Klasszikus egyszerű tagozata ad látványos összképet. A Historizáló, és a Reneszánsz kőkeretek cizellált profilja már tagoltabb struktúrát ad.
Speciális téglákkal, oromkövekkel, és fedlapokkal zárhatjuk a tűzfalak tetejét, hogy a védelem mellett elegáns külsőt biztosítsanak stílusos házunknak.

Tipp: Az oromzaton Otti reliefeket helyezhetünk el, hogy az unalmasan üres falszakaszokat élettel telítsük meg. Ezek a csodás domborművek igazi ékszerek, amelyek őssablonjait szobrászok készítik! Választhatunk napórákat, kőképeket, címereket, és egyéb fantasztikus kőelemeket a stílusnak megfelelően.

A kémény?

Magát az épített kéménytestet síkburkolatok, és sarokelemek öltöztetik fel, míg az építmény fedésére Otti kéményfedkövet teszünk, abból is egyedi méretűt, ha a szériatermékek közt nem leljük a nekünk megfelelőt.
Ne feledkezzünk el az ablakpárkányokról sem! Elsőre lényegtelen kérdésnek tűnik, de fontos építészeti elem ez, funkcionális szempontból is. Érdekesség, hogy a síkburkolás (ablakbéllet) elkészülte után szoktuk pontos méretben elkészíteni a könyöklőket Arács-, Füred-, vagy éppen Csopak elemekből.

A mediterrán házakra jellemző kőhomlokzat nemcsak Provence, és Toszkána sajátossága, de Magyarországon is elterjedt, például a Balaton- felvidéken. A csupasz kőfalak, és a fa nyílászárók kontrasztja bájos, romantikus hatást kelt!

A homlokzat és a lábazat szigetelése

Manapság minden új építésű ház homlokzata szigetelt. Felújításkor is lehetőség van utólagosan javítani a ház hőháztartásán, amelyhez számos anyag, és technika biztosított. Amikor a homlokzat szigetelése már megoldott, akkor figyeljünk a betonszerkezetre is, mert ott is kialakulhat a hőhíd!

Minél nagyobb a különbség a hőszigetelt és a szigeteletlen szakasz hőátbocsátási tényezője között, annál erősebb lesz a hőhíd hatása, és így könnyebben fog a nedvesség lecsapódni a kritikus felületeken, és ez penészesedéshez vezet.
A terméskő lábazat, illetve a teljes kőfal esztétikus élményéről viszont nem muszáj lemondanunk, mert a szigetelt felület is burkolható Otti kövekkel. Vagyis a végeredmény tulajdonképpen egyfajta kőház lesz, amely egyszerre szigetel is az esztétikai élményt nem mellőzve.

A lábazati sávban formahabosított expandált polisztirol hőszigetelő lemezeket alkalmazzunk, míg a homlokzat „felsőbb” szakaszaiban EPS lemezt, esetleg grafitos szigetelést. Ezekből a szigetelőanyagokból igen nagy a választék, csakúgy, mint a rögzítésükhöz szükséges tárcsás dübelekből (fémet használjunk ezekből, ne műanyagot. Kb 10 db/ m2- t), ragasztókból, és a belé ágyazott üvegszövet hálókból. A magas oromzatok esetében az üvegszövet háló mellett fémháló is ajánlott.

A régebbi korok épületeinek lábazata vagy egy síkban volt, vagy pozitív irányban előlépett a homlokzathoz képest, ám az utólag hőszigetelt épületeknél gyakran látunk negatív lábazatot. Utóbbi esztétikailag hagyhat kívánni valót, de a csapadékot távol tartja a lábazattól. Mindkét esetre találunk megoldást, mert az Otti kőpárkányai, szalagelemei, és a burkolókövek kialakítása is megoldás a kényes helyzetekre.

Homlokzat és terasz felújítása Otti kőlapokkal

Gyakran látni olyan családi házakat, ahol a homlokzat és a kert nem harmonizál. Olykor a terasz kapocs lenne a ház és a kert, az otthon és természet között, mégsem tölti be maradéktalanul ezt a szerepét.  Hogyan tudunk segíteni ezen akkor, ha nem szeretnénk nagyobb építkezésbe fogni?

A házunk és a kertünk, meghatározó elemei a kerítés, támfal, út, járda, statikus elemek, nem tologathatjuk ide oda, mint a bútorokat a szobában. Más megoldásra van szükség, a hiányzó harmóniát azzal teremthetjük meg, ha ezeket új ruhába öltöztetjük.
Megoldás erre az Otti Manufactura nemzetközileg is egyedülállóan széles termékkínálata. Több száz termékük közül választhatunk, amik színben, formában, textúrában remekül illenek egymáshoz.

Tipp: Minél többféle elemet és anyagot használunk, annál életszerűbb lesz a kialakított környezet.

Az Otti termékpalettájából választhatunk például lábazati burkolatot, homlokzati falburkolatot, ezekkel harmonizáló ajtó-, és ablakkereteket, stukkókat, frízeket. Ehhez jól illik például a bontott fa és a tégla.  Példánkon egy modern megfogalmazásban készült családi ház homlokzati, és lábazati burkolatai az Otti Pietra Antik mészkővel készültek- szisztematikusan ezzel az egynemű burkolattal.

A sarokkváderek ragasztott 2-3 cm-es kőlapok, amelyek speciálisan e célra kialakított Otti termékek. „L” – alakúak, hőszigetelt falra is ragaszthatók. Ezek hivatottak a házsarkok, és az ablak bélletek beforduló síkjait valódi kőhatásúvá varázsolni. Ha már sarokelemekről beszélünk, érdemes egy példa erejéig bemutatni egy olyan szituációt, ahol a Profil 4. sarok kváderekből házsarkot az Otti Manufactura szakemberei. A végeredmény egy erős, kőtömböket imitáló fal, a házigazdák teljes megelégedésére!

Figyelem:
A speciális, méretre gyártott ablakpárkányok a funkciójuk mellett esztétikailag is befolyásolják a végeredményt.
Ezeknél az elemeknél ügyeljünk a pontos méretezésére!

Érdemes ellátogatni a cég székesfehérvári bemutatótermébe, ahol a kívánt mintákat és színeket személyesen kiválaszthatjuk. A hazai tervezésű és gyártású Otti kövek igazi megoldásnak számítanak otthonteremtőknek, és felújítóknak!

Szerintem!
Igazából a kőfalaknak jól áll- persze kő típustól is függ ugye…- ha nem csak a fuga hézagokat töltjük ki, hanem teljesen „telibe húzzuk” a köveket kő fugázóval, és szivaccsal lemossuk a felesleges anyagot. Igen, kicsit pazarlás anyag szempontjából, de munkaidőben (ami költség ugye) visszajön a különbség. Az összhatás egy „maszatosabb” antik hatású felületet eredményez, ami életszerű, mert olyan hatást kelt, mint egy felújított eredeti kőfal.

Kültéri falburkolat egy modern solymári házon