A beton színe – szürke

A beton színe szürke?

2018.08.14.

Kinek milyen szín jut eszébe, amikor a betonra gondol? Természetesen gyakrabban szürkecementet használ az építőipar, ritkábban fehéret. A kövek „elvesznek” a keverékben, a homok pedig árnyalatokban befolyásolja a beton színét.

A térkőgyártás tette ismertté a színes betont, különböző vasoxid pigmentek alkalmazásával. Érdekes azonban, hogy a piros, sárga, őszi lomb, és egyéb árnyalatok megismerése után -évek múlva- ismét eljött a szürke, és a natúr színek reneszánsza.

Igen, a természetes dolgok megunhatatlanok. Miben hoz mégis új lendületet az építészetbe a szürke beton? Nos, a nagyhatású folyósítószerek, és a korszerű betontechnológia egyre részletgazdagabb, formázhatóbb anyagokat eredményeznek, és az így kialakuló „látszóbeton” nagy, és mégnagyobb szabadságot ad tervezőinek.

A zsalufalak közé öntött önterülő betonmassza tökéletesen kitölti a számára kialakított teret, hűen megőrizve a sablon lenyomatát. Mindeközben statikus, esztétikailag magas szintű anyagot, és felületet kapunk.

A látszóbeton funkcionális és dizájntárgyak, burkolatok, vagy éppen szerkezetek kedvelt alapanyaga lett, láthatatlanul bekúszva a köztudatba, és feloldva az iránta érzett társadalmi ellenszenvet- melyet a szocialista érától örökölt.

Mit készít az Otti Manufactura ebből a kiváló anyagból? Lényegében mindent, hiszen a rusztikus hatású, de az indusztriális megjelenésű burkolataink, betonmosogatóink, pultjaink, vagy éppen utcabútoraink is nagy teljesítményű látszóbetonból készülnek.

A sablonok lenyomata, és a kikísérletezett 130 árnyalat adja az Otti termékek egyedi megjelenését.

Halasi Pince kávéház mediterrán stílusú Otti járólapokkal