Mediterrán lakóház
Debrecen

Lakóház

A projekt áttekintése

 „Gyerekkoromtól ez a stílus és életérzés vonzott”

A cívisváros most kiépülő, igényes lakóparkjában szép házak sora mellett haladunk el. De egyszer csak földbe is gyökerezik a lábunk: a míves kovácsoltvas kerítésen át egy pazarul gyönyörű mediterrán udvarház tárul elénk, Rita és Attila otthona.

Nagy titok, hogy miért, de sok magyar őszintén vonzódik a mediterrán, olasz építészet, művészet, ízek, hangulatok és temperamentum felé. A mediterrán stílust sokan szeretik és egyáltalán nem fogadjuk idegenként itt, a Kárpát-medencében.

  •  Én Debrecenben születtem, genetikailag északi típus vagyok, mégis egészen kicsi gyerekkoromtól, megmagyarázhatatlanul vonzott ez a meleg, barátságos stílus –„szabadkozik” Rita, aki nem mellesleg textilszobrász és paverpol oktató. – Ez áll közel a szívemhez és ez a miliő, amiben boldog vagyok.

– A stílust teljesen Ritára bíztam – állítja a férj. Attila a feleségével együtt építőipari céget működtet, így természetesen saját házuk születésében is oroszlánrész vállalt. – Az otthonunk külső megjelenése és a teljes lakberendezés Rita elképzeléseit tükrözi – folytatja a házigazda –, minden olyan szépen van összerakva, minden harmonizál mindennel, és Rita szép képei kiegészítik mindezt… Nincs túlzsúfolva, lakható, de nincsenek nagy üres terek sem. Ő választotta a színeket, a köveket, a bútorokat. Eldöntöttük, hogy mediterrán stílusú házunk lesz, és hál’ Istennek volt rá lehetőségünk, hogy megépítsük a legmodernebb gépészettel, okosház-vezérléssel. 

– Egy mediterrán ház lényegi része a kő. Végig szerettem volna vinni ezt a vonalat, nem akartam más stílussal keverni – mutatja Rita. Bementem a megye legnagyobb tüzépjére, óriási a választék, mégsem láttam olyan követ, ami az elképzelésembe beleillett volna. Ott álltam, hogy most mi lesz a házunkkal?  

– Az internetet böngészve találtam meg az Otti Manufactura köveit. Pont az volt, amit kerestem. Többször is voltunk Székesfehérváron, hisz’ kicsi ez az ország, nem olyan nagy a távolság Debrecentől – nevet Rita. –  Ábrahámi István sokat segített nekünk, hogy szerinte mi lenne jó ide. Nekem is volt elképzelésem, mindenképpen harmonikus, öltöztethető színeket szerettem volna. Miután döntöttem, a férjem kiszámolgatta milyen kőből mennyi kell. Először belső terekre rendeltük meg ezeket a gyönyörű köveket, később következtek a kültéri burkolatok.

– Még csak szerkezetkész volt a ház, amikor már megvettük a konyhagépeket, hogy Rita harmonizálni tudja hozzá a konyha köveit – árulja el Attila a kulisszatitkokat. 

 

Kliens

Lakóház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Ábrahámi István

Projekt kivitelezése

2021. október

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Pietra Térkővirág_Otti burloat
Pietra Káró Térkő_Otti burkolat
Pietra Antik Mészkő_Otti burkolat

A történet folytatása..

Hogy mitől annyira különleges ez a debreceni ház?

Rita a meghatározó momentumokat különösen jó érzékkel választotta meg. Már a kőkerítéstől indul az élmény, az erőt és kecsességet egyaránt sugárzó mediterrán falakon a gyönyörű rusztikus kövek a „napszítta” és strukturált felületű vakolattal alkotnak autentikus megoldást. A házat megkoronázza az originál olasz kupáscserepekkel ékes tető. 

Nem a toszkán, népi vonalat, hanem az olasz villák elegáns világát idézik a belső terek is. De kellemes emberi léptékkel, meghitt kis terekkel, egyedi ízekkel. Hanicz Rita saját munkái, szobor-képei, alkotásai díszítik a szobákat, folyosókat. Régiségvásárokon leli fel hozzá azokat a csipkéket, fogaskereket és mindenféle „szemetet”, ahogy ő fogalmaz, amiből ezek a különleges alkotások születnek.

– Legszívesebben mindent Otti kővel öltöztettem volna fel – simítja végig mosolyogva Rita a faliburkolatot –, nagyon szívesen dolgozok velük.

Igen a padlók, a lépcsők, a burkolatok, a járólapok, küszöbök, párkányok, kőpolcok, kandalló, kővázák… fel sem sorolható, mennyi helyen mosolyognak ránk meleg földszínekben és a legkülönfélébb formákban az Otti-kövek. 

Még készülőben van pár részlet, most építik a hátsó udvarra néző teraszt, a lakberendezésben is vannak még megvalósulandó tervek, de már így is élmény volt végig járni ezt a debreceni portát.
Rita lakberendezői vénája, kellemes személyiségét tükröző világa összeadódott Attila szakmai tudásával, kreativitásával. Kiváló mesteremberek munkái és nem utolsósorban minőségi, esztétikus termékek, bútorok, kiegészítők is segítették, hogy ennyire különleges lett az eredmény. Nagyjából ez a recept arra, hogyan születik egy autentikus, elegáns, mediterrán kert és villa itt, Magyarországon.

Debrecen mediterrán ház 5
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

A tervezőnk, István szemével:

„Rita és Attila értenek az építőiparhoz, és az esztétikához, így egyszerre kihívás is egy jó kritikai érzékkel megáldott párral együtt dolgozni, de ugyanakkor gyümölcsöző is, hiszen mondhatni: azonos nyelvet beszélünk. Ábrahámi István kollégám „mentorálta” a megrendeléseket, és a kivitelezés fázisait, ezért tudtam, jó kezekbe került a ház, István legalább annyira szenvedélyesen szereti amit csinál, mint a megrendelőink. Az Otti síkburkolatok, kőlapok, profilok, kerti termékek garmadája jelent meg e házon, mégsem nyomasztó, mégsem sok, kifejezetten esztétikus, élhető lett az enteriőr, a homlokzatok és a kert is.

Nem tudjuk nem észre venni, hogy Debrecenben igazán szeretik a burkolatainkat, hiszen a Hajdú-Bihar megyei településről rendszeresen érkeznek vásárlók hozzánk, és meg kell mondjam, igen jól esik nekünk, hogy ilyen távolságból is képesek rendszeresen elutazni Székesfehérvárra azért, hogy a maximális élményt láthassák az otthonukban- amire mindig is vágytak. Azt gondolom Rita és Attila mediterrán hangulatú háza, kívül-belül csupa nagybetűs OTTHON lett, a kényelem, az esztétika, és a precizitás fellegvára.”

A cikk a Veranda magazin 2022. júliusi számában jelent meg.

Írta: Boros Edit
Fotók: Fruitline

Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház
Debrecen mediterrán ház