Finn gerendaház
Dány

Rönkház, lakóház

A projekt áttekintése

„Aki vendég ide belép, tátva marad a szája”

Ha hiszik, ha nem, vendéglátóink, Márti és Gellért, amikor építkezésüket kezdték tervezgetni, egymástól teljesen függetlenül rönkházról álmodoztak. Álmukat mára valóra is váltották, pedig aprócska gyermekek mellett építkeztek.
Ráadásul kompromisszumok nélkül. A téli vágású, sűrű évgyűrű szerkezetű fa Finnországból érkezett. Alaposan körbejárt, megfontolt döntéseket hoztak, még egy passzívház-tervező programon is átfuttatták a tervet. A részletekről meséljenek ők maguk…

 • Sokáig úgy gondoltuk, hogy majd veszünk egy házat Dányban, és azt felújítjuk – kezdi történetüket a háziasszony. – A férjem tősgyökeres dányi, a dédszülőkig vissza tudja követni a családfát. Aztán egymástól függetlenül mindketten arra hajlottunk, hogy építkezzünk. S ha egyszer építkezünk, az rönkház legyen. Valahogy fel sem merült egyikünkben sem a tégla gondolata.
 • Tetszett a fa természetessége, stílusa, hangulata – veszi át a szót Gellért. – Már csak ha képeken ilyen házakat láttunk, egészen más benyomást tett ránk, mint a tégla. Az Eurohonka Kft-t a Gerendaházak magazinból választottuk.
  • Mi volt az elképzelésük méretben, terekben, stílusban? – folytatjuk faggatózásunkat.
  • Szerettünk volna egy nem nagy, de hangulatos házat – magyarázza a házigazda. – Két kisgyermekünk van, így egy négyfős családra terveztünk. A több mint negyven négyzetméteres közös élettér, a nappali-konyha-étkező mellett három kisebb hálószobában, fürdőben és a kiszolgáló helyiségekben – mosókonyha, gardrób, szuterén – gondolkodtunk.

  Márti azzal egészíti ki férjét, hogy otthonoság és praktikusság volt a céljuk. Maga a tervezés időszaka egy évet ölelt fel, de bent lakva azt mondják, megérte ennyi időt rászánni, sikerült kihozni azt, amit szerettek volna.

Kliens

Lakóház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2022. január

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Terrakotta Granada Kötésháló_Otti burkolat
Mozaik Méhsejt_Otti burkolat
Profil 5 Lábazati Szegély és Lépcsőfront_Otti burkolat
Pietra Rakott Fal_Otti burkolat

A történet folytatása..

Az otthon ékességei: kövek & burkolatok.

„Az Otti kövek szintén a magazinban jöttek velünk szembe – neveti el magát Márti. – Érdekes volt, hogy amikor nézegettem az enteriőröket, mindig megakadt a szemem a köveken. Rendre meg is jegyeztem, milyen jól néz ki a fa és a kő együtt.
Egy idő után már mosolyogtam magamban ahogy felismertem, „Na, ez is Otti kő”. Ekkor már nem volt kérdés, hogy a mi köveink is honnan lesznek. A bemutatótermükben aztán leesett az állunk, még jobban beléjük szerettünk. Végül kiválasztottuk a legszebb köveiket… Ezek kerültek az előszobába, a folyosóra, a konyha ebédlőjének a padlózatát, illetve a cserépkályhánk mögötti falat is ezek díszítik.
Kívül a lábazat és a lépcső kapott Otti burkolatot, valamint a kerítés oszlopai is ezzel lesznek díszítve.

Színvilágban az fő volt a fő szempont, hogy meghagyjuk a fát olyannak, amilyen. A nappali gyönyörű, nyitott fedélszéke natúr színt kapott.

Jó döntések… Én mindenképpen szerettem volna a ház alá pincét, szuterént tenni – meséli Gellért -, de mindenki le akart beszélni erről. Végül nem hallgattunk rájuk, és szerintem ez lett az egyik legjobb döntésünk, a ház alatti rész 35 százaléka pince lett. Ide költözött az összes gépészet. Az elektromosságnak, a padlófűtésnek, a szellőztető rendszernek, a kéménynek, a központi porszívó csöveinek a ház közepén függőlegesen lefelé csak egy áttörést kellett készíteni, és lent mindent kényelmesen és praktikusan el lehetett helyezni. Itt van a gázkazán is, ami a használati melegvizet és a fűtést biztosítja. Így ezek sem hangban nem zavarnak az élettérben, sem helyet nem foglalnak.

Jó döntésünk volt az is, hogy egy légtérben, nyitott fedélszékkel valósítottuk meg a nappalit, az étkezőt és a konyhát. Nagyon szeretünk ott lenni, változatosan kihasználható, jó kis közösségi tér, a gyerekeknek is kedvencük. Aki vendég csak ide belép, tátva marad a szája. Ami még nagyon jó döntésünk volt, az a cserépkályha. Csodálatos meleget ad télen, és befűti ezt a nagy teret. Gyermekorvos vagyok, és készítője a koronavírus járvány alatt 20 százalék kedvezménnyel támogatta az egészségügyben dolgozókat.

Finn rönkház burkolatváltás kőhatású járólapok között
Finn rönkház nappalija Otti burkolatokkal
Finn rönkház nappalija Otti kőhatású járólapok használatával
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
 • Homlokzat burkolás
 • Kültéri lábazati burkolatok
 • Beltéri burkolás
 • Kerti kutak és járólapok
 • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

Jó tanácsok:

A jövő építtetőinek azt tanácsoljuk, hogy mindig a saját helyzetüket próbálják meg értékelni, és saját igényeik alapján döntsenek. A pillanatnyi spórolást ne feltétlenül részesítsék előnyben, ha az hosszú távon kényelmetlenséget eredményez.
A kivitelezőn pedig precízen próbálják meg behajtani azt, amit megálmodtak. A háziasszonyok felé pedig két tanácsunk van: legyen mosókonyha és gardrób.”

Búcsúzásként még elmondja a házaspár, a beköltözés első napjától otthon érzik magunkat rönkházukban. A gyereknek minden váltás nehéz, tőlük különösen jó volt hallaniuk már az első estén, hogy innen többet nem is akarnak elmenni…

A cikk a Gerenda magazin 2022. júniusi számában jelent meg.

Írta: Ludvig Erika
Fotók: Fruitline

Finn rönkház Otti burkolatokkal, kőhatású járólapokkal burkolva
Dány Finn gerendaház Otti burkolatokkal
Kép montázs finn rönkház ebédlőjéről: Otti kőhatású járólapokkal burkolva
Rusztikus Finn rönkház Otti kőhatású járólapok váltása
Kép montázs finn rönkházról: változatos kőhatású járólapok
Finn rönkház rusztikus stílusban: kőhatású padlólapokkal, falburkolatokkal
Kép montázs finn rönkházról, rusztikus stílusban
Finn rönkház Otti burkolatokkal, kőhatású járólapokkal burkolva
Kép montázs finn rönkházról: Otti kőhatású járólapok és falburkolatok
Rusztikus Finn rönkház Otti kőhatású járólapok váltása

A rusztikus építészeti stílusról...

A Finn gerendaház projekt a rusztikus stílus jegyében készült.

A rusztikus építészeti stílus hagyományosan az egyszerűséget és a természetességet hangsúlyozza. Az épületek általában fa- és kőburkolattal rendelkeznek, amelyek idővel egyre szebbé válnak. A rusztikus stílusú épületek falai vastagok, amely hozzájárul az épületek melegségéhez és hangulatos megjelenéséhez.

A rusztikus stílusú épületek színei általában a meleg- és földszínek, mint a barna, a vörösesbarna, a zöld és a sárga. Ezek a színek szépen illeszkednek a környező tájhoz és hozzájárulnak az épület természetességéhez.

A rusztikus építészetben a burkolatok között szerepelhetnek kőlapok, fa- és csempézett padlók, valamint fagerendák és kőhatású falburkolatok. Ezek a természetes anyagok hozzájárulnak az épületek melegségéhez és rusztikus megjelenéséhez.

Összességében a rusztikus építészeti stílus a természetességet, egyszerűséget és melegséget helyezi a középpontba, amelyek együtt alkotnak egy kedves, vidéki hangulatot.