Otthon, amely kényeztet és gyönyörködtet
Győr

Lakás, ház

A projekt áttekintése

Első látásra leesik az ember álla…de ez nem változik később sem, amikor a szemlélődő körbejárja és próbálja megfejteni ennek a nagyvonalú, szép otthonnak a titkait, esztétika, stílus, színek, formák és anyaghasználat tekintetében.

– Nekem a kényelem volt fontos, Ramónának pedig az esztétikum – avat be Péter, mi adta otthonuk születésének alappilléreit. Öt kérésem volt a házzal kapcsolatban:
1: Le lehessen mosni a házat kívülről. Csak olyan anyag legyen rajta, amit nem kell mindig festegetni. Ez teljesült, mert az Otti burkolatot, a fedő elemeket, az ablakokat, a betoncserepet mind le lehet mosni. Még a vakolat is víz lepergető.
2: Tágas, nagy garázs legyen, ahol nem kell bepréselnem magam az ajtón.
3: Nagy előszobát szeretnék, mert megérkezéskor gyakran tartózkodunk ott egyidőben.
4: Utálom a küszöböt! Most az egész lakásban vinyl padló van, küszöb nélkül.
5: A hálószobánkban viszont padló szőnyeg legyen, komfortfokozó alátéttel, mert szeretnék reggel arra lépni. A többit a feleségemre bíztam.

Kliens

Lakás, Ház

Feladat

Kültéri falburkolás

Tervező

Ábrahámi István

Projekt kivitelezése

2021 tavasz

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Lépcsőlap Tapolca_Otti burkolat
Lépcsőfront Tapolca_Otti burkolat

Mesés kerttel ölelt, mediterrán kövekkel ékes, ízlésesen komponált, szép ház

Ramóna pedig hatalmas lelkesedéssel és kreativitással vetette bele magát a rá bízott esztétikai tervezésben. A külső megjelenéshez gyűjtötte a neki tetsző ötleteket az internetről. Főként az angolszász, elegáns stílus fogta meg. Ezután felkerestek egy ismerős tervezőt.

– Az, hogy miként nézzen ki kívülről, arról elég határozott elképzelésem volt, tudtam, mit szeretnék. Ezt valahogy átküzdöttem a tervezőn – meséli nevetve Ramóna – mert ő igazából minimalista házakat szokott tervezni, ezért aztán elég nehezen találtuk meg a közös hangot. Az alaprajzról, elosztásról is egészen mások voltak az ő elképzelései. Ezért felvázoltuk a mi verziónkat: legyen egy külön blokk, ami a felnőtt rész, szobákkal, fürdővel és ettől kicsit elkülönülve a gyerekrész két gyerekszobával, fürdőszobával. Középen pedig a közös terek, a nappali, konyha, étkező. A garázs felől a háztartási helyiség, gardrób, vendégfürdő foglaljon helyet.

A gépészetnél a főirányelv a könnyen karban tartható ház volt, amivel nincs semmi „macera”. A Duna közvetlen közelsége, a nagy páratartalom is megoldás után kiáltott.  Összességében egy szellőztetőrendszer, valamint a kondenzációs gázkazánról indított padlófűtés bizonyult számukra ideális választásnak.

A Ramóna által megálmodott, osztott ablakos, elegáns, pasztellszín kövekkel ékesített arculathoz egyérteműen csak az Otti Manufactura kövei jöhettek szóba.

– Mert Magyarországon nincs más – magyarázza Péter a rá jellemző tömörséggel

– Az Otti kő nagyon sok stílushoz jól áll – fejti ki Ramóna. Olyan széles termékkínálatuk van, hogy ide is tökéletes lett. Először ki kellett választani, hogy ebből a nagy választékból mely típusú köveket szeretnénk ide. Sokat vívódtunk. Végül a Pietra köveket választottuk. Ebben sokféle méret, forma, szín van, de mégis azt szerettük volna, ha mindezek ellenére rendezett, egyenes vonalakat ad ki. Hoffer Ottó javasolta, hogy ne csak 2-3, hanem több színből válogassuk össze, akkor fogja a kívánt rusztikus és természetes élményt visszaadni.  Válogattuk, egymás mellé raktuk, mi mivel néz ki jól… A válogatásban Ottó is segített, Csaba és István is. Aztán a férjem kiszámolta, hogy melyikből mennyi kell. A burkolónk nagyon jó esztétikai érzékkel, szépen oldotta meg a felrakást. Mert nem csak az a fontos, hogy ezek a kövek szépek, a váltakozását, mintázatát is figyelni kell. Az manufaktúra munkatársai egyszer ki is jöttek, megmutatták, hogy kell kinézni a fugának.

Győr kültéri Pietra falburkolat 5.
Győr kültéri Pietra falburkolat 5.
Győr kültéri Pietra falburkolat 3.
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Terasz és lépcső burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kandalló burkolat

Tapasztalat

Természetesen a lakberendezést is Ramóna álmodta meg. Péter megjegyzi, örül, hogy ilyen kellemes-otthonosra sikeredett, hiszen egy minimál dizájn jobbára csak fotón szép, mihelyst az ember lerúgja a cipőjét oda szigorú harmónia.

Mi pedig nem győzünk betelni a finom eleganciával megalkotott, nem mindennapi épület látványával.

– A generálkivitelezőnknek sok megoldás újdonság volt, de tökéletesen alkalmazkodott a kihíváshoz. Ami fontos: az emberei, akik a házunkon dolgoztak egytől-egyig örömmel végezték a munkájukat, láttuk, hogy szívesen csinálták – mondja a házaspár.

Az, hogy a ház sokféle kényelemmel, szaunával, jacuzzival, medencével, gyerekjátszóval, árnyas terasszal… minden földi jóval ellátott, a covid idején váratlan ajándéknak bizonyult. Ha az orrukat sem dugják ki a portáról, akkor sem szenved a négytagú család élményekben, kényeztetésben hiányt. De munkából hazatérve is a nyugalom szigete lehet az ápolt kert és az ízléses, szép, különleges otthon.

Hoffer Ottót kérdeztük: „Igazából ezen a házon minden szürke és fehér, mégis színesnek, vidámnak érezzük az egész épületet. Az Otti Pietra Grund falburkolatok finoman árnyalt tónusait a fahatású Cedrál lemezekhez választottuk megrendelőinkkel, és ez a gondosan megkomponált harmónia okozza bennünk a teljesség érzését.”

Ábrahámi István a tervezésről: „Nagyon szerettem a családdal együtt dolgozni. Egyenlően mindenki kivette a részét a munkafolyamatokból, hogy meg tudjon valósulni elképzelésünk. Szakmai és designnal kapcsolatos javaslataimat részletesen átbeszéltük. Akár a homlokzat réteg rendjéről, burkolat rakásáról, fugaszín kiválasztásról volt szó, mindig kikérték a tanácsom. Az építkezés helyszínén, bemutató termünkben is többször egyeztettük, ötleteltünk. A végeredmény pedig magáért beszél”.”

Írta: Sillye Ágnes
Fotók: FruiteLine

Megjelent a Veranda Magazin 2021/6. számában

Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat
Győr kültéri Pietra falburkolat

A modern építészeti stílusról...

A stílusos győri otthon projekt a modern stílus jegyében készült.

A modern építészeti stílus a funkcionalitást és a minimalizmust hangsúlyozza, és ez a felhasznált burkolatokban is visszaköszön.

A modern épületek gyakran egyenes vonalakkal és egyszerű formákkal rendelkeznek, és ezeket a vonásokat a burkolatok és más kiegészítők is igyekszenek lekövetni. Az épületek belső és külső felületein a fehér vagy világos színek uralkodnak, amelyek a tér tágasságát és a világosságát hangsúlyozzák.

A modern házakban gyakran használnak egyszerűbb burkolatokat, pl. szürke, szürkésbarna vagy barna színben.

Összességében a modern építészeti stílus a tiszta, egyszerű formákat és a funkcionalitást jelképezi.