Stílusos otthon
Solymár

Lakás, ház

A projekt áttekintése

Hallották az anekdotát, hogy a szebbik nemet óvni kell, és csak akkor szabad az építkezés közelébe engedni őket, ha már minden a helyén van…!?

Tünde erre igencsak rácáfolt: minden pici részletében menedzselte az otthona születését, és olyan magával ragadóan mesél róla, hogy neki elhisszük: építkezni nagyszerű kaland!
Az alapos utánajárás sikertörténetek sorát gyümölcsözte: „Hajszálpontosan”, „határidőre”, „minőségben”, „azt, amit megígértek” … – halljuk Tünde történeteit a kivitelezővel, a burkolóval, a kandallóssal, a konyhabútor készítőjével… sőt valamennyi mesterrel kapcsolatban.

Sokszor nem is tudatosítjuk, hogy mennyire a gyökereinkből táplálkoznak a preferenciáink és gyakran még az ízlésünk is. Amikor Tündét faggatjuk, hogyan tudta ilyen finom ízléssel behangolni az otthona stílusát, ő is innen eredezteti a döntéseit. – Amikor a férjemmel elhatároztuk, hogy építkezünk, ő mediterrán stílusban gondolkodott, én ennek egy tágabb formáját, a vidékies stílust tudtam elképzelni – emlékszik Tünde a kezdetekre. – Amikor az otthonunk lakberendezését megterveztem, nem tudatosan, de visszanyúltam a gyökereimhez. A ház, ahol felnőttem egy falusi ház volt, tágas tornáccal és látszó gerendákkal. A biztos pont nálam a gerendás mennyezet volt. Eldöntöttem, hogy a gerendák színéhez, anyagához választok ajtót, asztalt…, mert szerintem a lakásban ki kell választani egy olyan motívumot, amiről biztosan tudom, hogy az én vagyok, és ahhoz kell a többit igazítani. És az is érdekes, miután úgy kétezer ajtó megnézése után rátaláltam a „tökéletes” bejárati ajtónkra, észrevettem, hogy pont olyan, mint a nagymamámé volt, csak egy kicsit modernebb kiadásban…

Kliens

Lakás, Ház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2019 tavasz

Mesés kerttel ölelt, mediterrán kövekkel ékes, ízlésesen komponált, szép ház

Tünde és Gyula esetében az is különleges, hogy míg a férj nem lelkesedett különösképpen az építkezésekért (vagyunk így néhányan), addig a feleség oly mértékben, hogy a kivitelezővel a szerződéskötéskor megegyeztek, minden lépésnél jelen szeretne lenni! És ez így is történt: –Nincs a házunkban olyan csővezeték, amiről ne tudnám, hol megy – lep meg Tünde, aki mellesleg mondva jogász…

Amibe elképesztő energiákat fektetett: a kutatás. Addig keresgélt

– legyen szó bútorról, textilről, csillárról vagy szakemberről –, amíg rátalált a tökéletesre.

– Hallom az építkezéseknél az anomáliákat, szerintem azért van, mert nem a megfelelő szakembereket sikerült kiválasztani – összegzi a tapasztalatait.

– Nem stílusokat, inkább konkrét dolgokat kerestem, és kétségtelenül a pasztellszínekben gondolkodtam. A házunk, a teraszok burkolata az Otti kövekkel egyértelműen mediterrán, ahogy a férjem szerette volna. A kertünket az utolsó növényig én terveztem meg, ehhez kerestem kertészt, aki nagyon harmonikusan alkotta meg. Szeretjük a kis bio tavunkat is. A konyhám láthatóan az angol vidéki stílust képviseli, és a készítője jó érzékkel vitt bele egy kis zöldet is a világos szín mellé. Ők készítették a könyvesszekrényként működő süllyesztett fali kávákat is. A természetes eleganciájú Otti járólapok, konyhacsempék, ajtókeretek a vidéki stílushoz is szépen harmonizálnak. A férjem kikötötte, hogy nem akar rózsás függönyt és díszpárnákat. Hosszas keresés után találtam rá erre a finom mintás anyagra, ami már neki is tetszik.

Solymár Otti burkolat
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Terasz és lépcső burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kandalló burkolat

Tapasztalat

Tünde nem először építkezett élete során, így tapasztalatait, elveit – „A megfelelő embert a megfelelő munkára” –, nem csupán maga, de az is kamatoztathatja, aki meghallgatja történetét.

Különlegesen harmonikus, elegáns otthona pedig az esztétikus és elmés ötletek gyönyörű tárháza.

– A férjemnek gyerekkorában kandallójuk volt. Több száz kandallót megnéztünk már, de egyik sem volt az igazi. Éppen az Otti Manufaktúrában válogattuk a burkolatokat, amikor megláttuk ezt a kandallót! Első látásra szerelem volt mindkettőnknek! Ottótól megkérdeztük, hogy tud-e javasolni kandallóst? Szokásom szerint több helyről kértem árajánlatot, referenciamunkát, de a pálmát magasan az Ottó által javasolt kandallós úriember vitte el. Intelligens, tájékozott, jó ízlésű ember. Örülünk, hogy abban is hallgattunk rá, hogy elbír egy nagyobb tűzteret és tényleg jó meleget ad. A nappali középpontja lett, és nagyon szeretjük, beleértve a macskáinkat is.

 

Hoffer Ottó belsőépítész: „Tünde és Gyula egy Otti kandallót szerettek volna építtetni készülő házukba. Bemutatótermünkben annyira megtetszett nekik az egyik kiállított minta, hogy annak alkotóelemei, szerkezete, színei, tagolása meghatározta az épülő kandalló minden egyes részletét. Sőt, ezek később az egész ház kialakítására hatással voltak. Becsülendő – és nem tagadom, igen jól esik nekem –, hogy az összes megtakarított pénzüket felszabadították csak azért, hogy Otti burkolatokat láthassanak a ház különböző szegleteiben! A tűzhely elkészülte után megjelentek burkolataink a padlón, ajtókereteken, konyhában, teraszon, végül a homlokzaton is! Tünde tervezőket megszégyenítő profizmussal válogatta össze a burkolatokat és a színeket, majd hozzá a bútorokat, kiegészítőket. Alig kért segítséget a termékek választásánál!”

Írta: Sillye Ágnes
Fotók: FruiteLine

Megjelent a Veranda Magazin 2019/6. számában