Lakás, társasház

Penthouse lakás

A projekt áttekintése

Vidékies idill a főváros szívében

Olivér és Eszter megvalósították az abszolút lehetetlent: Budapest közepén egy „kertes házat”, nyaralós „fílinggel”… És, hogy még egy csavar legyen a történetben, mindezt egy társasház legtetején!

Kliens

Penthouse lakás

Társasházi lakás

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2020-2021

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Aquarius Falikút K510
Pietra Antik Mészkő, 2 cm
Pietra Antik Mészkő_Otti burkolat
Pietra Antik Mészkő_Otti burkolat

Történelmet idéző modern burkolatok

– Ami itt megvalósult, az teljesen a mi tervezésünk, mert az eredeti terven csak zöld tető és járólapok voltak – mutatja Olivér.

Amikor Eszterrel egy szakkiállításon megláttuk az Otti Manufactura standját: egyből beleszerettünk azokba a kövekbe, nem túlzás azt állítanom, hogy ezek a kövek hangulata köré terveztük meg a teljes tetőteret! Ottó fotókon mutatott néhány megvalósult projektet. Kettőt élőben is megnéztünk, majd elmentünk a manufaktúrába és kiválasztottuk a színeket. A kérésünkre a natúr földszínek mellé kikevertek egy szép kékes színt is. Megrendeltük és Otti kövekkel burkoltuk a télikertet, a strangot takaró kémény szerű felületet, amelyre egy kerti kutat is választottunk, és még néhány kiegészítőt, fed köveket.

Nagyon sokáig tépelődtünk –vág a történetbe Olivér – hogy vidékre költözzünk, kertes házba, lemondva a város előnyeiről, vagy legyen belvárosi lakásunk.

Akkor viszont nincs madárcsicsergés, sem természet közeli élet…

Évekig figyelemmel kísértem az építési projekteket, így fedeztem fel, hogy létezik egy megoldás, amely a kettőnek egy ötvözete lehet: társas házak, ahol a legfelső szintre zöld tetőket terveztek.

Láttuk, itt kert is lesz szép panorámával, ahová kimehetünk napozni, barátokkal, családdal kerti partit tarthatunk… mégis a város szívében lakhatunk, egy penthouse lakásban. Az önkormányzatnál megnéztem a környék beépítési terveit és meggyőző volt, hogy a 13. kerület ezen része rövid időn belül mennyire szépen kialakul majd. Ekkor másfél év volt a beköltözésig, az építés sem kezdődött el.

Mi jelentős változásokat kértünk az eredeti tervhez viszonyítva. Nagyon szimpatikus volt, hogy az építész rugalmasan állt a kéréseinkhez.

Vidékies idill a főváros szívében
Vidékies idill a főváros szívében
Vidékies idill a főváros szívében
Vidékies idill a főváros szívében
Vidékies idill a főváros szívében
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Erkély burkolás
  • Álló fali kút
  • Kültéri burkolás

– Ami itt megvalósult, az teljesen a mi tervezésünk, mert az eredeti terven csak zöld tető és járólapok voltak – mutatja Olivér. Amikor Eszterrel egy szakkiállításon megláttuk az Otti Manufactura standját: egyből beleszerettünk azokba a kövekbe, nem túlzás azt állítanom, hogy ezek a kövek hangulata köré terveztük meg a teljes tetőteret! Ottó fotókon mutatott néhány megvalósult projektet. Kettőt élőben is megnéztünk, majd elmentünk a manufaktúrába és kiválasztottuk a színeket. A kérésünkre a natúr földszínek mellé kikevertek egy szép kékes színt is. Megrendeltük és Otti kövekkel burkoltuk a télikertet, a strangot takaró kémény szerű felületet, amelyre egy kerti kutat is választottunk, és még néhány kiegészítőt, fed köveket.

A házaspár alaposan belevetette magát az otthontervezés gyönyörű és fárasztó rejtelmeibe. Olivér szakembereket „megszégyenítő” részletességgel mesél az építés és a gépészet kialakításának a részleteiről.

Sziszifuszi munka volt, a födémet is át kellett törni, hogy a lakótérben valódi kandalló épülhessen, fent a vasalatok megerősítésére, építészeti bravúrok sorára volt szükség, hogy a 16 napelemet elbírja a hatalmas előtetőt és a 40 cm földdel feltöltött, öntöző rendszerrel ellátott zöld tetőt… Finomra hangolt okosotthon rendszer működteti a mennyezeti- és padló fűtést, hűtést, a motoros redőnyöket a fényerő és mozgás érzékelő világítást, az okoskonnektorokat… az energiának nagy részét pedig a napelemek biztosítják. Hőcserélő szellőztető rendszer fonja át az otthont, persze ez is intelligens megoldásokkal, falsíkba épített házimozirendszer és mindenütt programozható világítás… elképesztő, 21 századi kényelem!

A szomszéd lakásból is sikerült megvásárolnunk területet, hogy minden számunkra szükségesnek tartott funkció helyet kaphasson, így a két szinten összesen 300 nm-en lett a miénk.

Az újra tervezés során gyakorlatilag csak a tartófalakat hagytuk meg a belső falakat kivettük, teljesen nulláról építettük újjá a lakberendezőnkkel, Bárdóczky Andreával.

Kék-fehér színek, a napsütötte kövek, zöld pázsit, és virágoskert télikert, szaunaház és zuhanyzó…

A teraszon a jacuzzi vizében a hegyek mögött lenyugvó napot szemlélni vagy a Citadella, a Bazilika, a Vár esti fényeit.… idilli élmény! Már értjük hogyan lehet egyszerre vidéki és fővárosi is az ember!

Amikor már azt gondolná az ember, hogy eleget ámuldozott, jön a slusszpoén: Menjünk fel a tetőtérre!

Pazar, pihenésre kialakított oázis fogad, egy tengerparti bungaló hangulatával.

Okosotthon csúcsdizájnnal.

A két szintes otthonban lent a tágas lakószint helyezkedik el. A lakberendezése finoman elegáns, ugyanakkor a fiatal, energikus házaspár vidám, élet szerető szellemiségét is hűen tükrözi.

Ne hallgassuk el, hogy az otthon dizájnját a lakberendező biztos ízlése mellett a házaspár, foként Eszter szépérzéke, ötletei is gazdagították. Itt fent pár kis becsempészett hangulati elem, dísztárgyak, evezők, kis vitorlák, hozzák a nyaraló „fílinget”, nem csupán a „mentőöv hirdeti: Welcome to the beach! Nagy kék párnák, tengerszín lámpások, fehér pergola, földszín kövek…repítik az embert egy nyugalmas mesevilágba… egy minden földi jóval felszerelt szép otthon felső szintjén… és a nagyváros közepén.

A modern építészeti stílusról...

A budapesti penthouse projekt a modern stílus jegyében készült.

A modern építészeti stílus a funkcionalitást és a minimalizmust hangsúlyozza, és ez a felhasznált burkolatokban is visszaköszön.

A modern épületek gyakran egyenes vonalakkal és egyszerű formákkal rendelkeznek, és ezeket a vonásokat a burkolatok és más kiegészítők is igyekszenek lekövetni. Az épületek belső és külső felületein a fehér vagy világos színek uralkodnak, amelyek a tér tágasságát és a világosságát hangsúlyozzák.

A modern házakban gyakran használnak egyszerűbb burkolatokat, pl. szürke, szürkésbarna vagy barna színben.

Összességében a modern építészeti stílus a tiszta, egyszerű formákat és a funkcionalitást jelképezi.