Ócsa - Eklézsia pincészet

Pincészet

A projekt áttekintése

Kincs a föld mélyén

Szinte pár perc a főváros határától az Ócsai Öreghegyi pincefalu, mégis egy különleges vidékre érkezünk. A zöldellő mezőn száznál is több, nádtetős építmény kacsingat felénk: „Találd ki, milyen kincset rejt a szerény külsőnk?”

Viola Tamás meghívására érkeztünk az ócsai Eklézsia pincészethez. Itt ugyancsak takarosan rakott, kis nádtetős építményen keresztül vezet az út a föld mélyébe.

Ahogy haladunk lefelé a lépcsőn, hirtelen, mint a mesében egy kincses barlang tárul fel előttünk! Vendéglátónk mosolyogva nyugtázza a meglepetés-keltette „wahooo…!” felkiáltásokat, hiszen ez az élményözön mindenkire így hat, aki csak átéli ezt a pillanatot.

Kliens

Pincészet

Feladat

Beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2019-2020

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Páskom mosdó, 60-as

Történelmet idéző modern burkolatok

Körbetekintünk az „ódon” kövekkel ékes gyönyörűen kialakított pince borkóstoló termében. A fények játéka, a kövek – fura mód – „melegsége” elképesztrően varázslatos hangulatot teremt.

Természetesen nem csupán az esztétikai élvezetek hozzák ide a látogatókat.  Mi kiváltságos helyzetben voltunk, hiszen csak pár nap múlva (mire Önök ezt a magazint a kezükben tartják) nyitja kapuit a pince, és várja a borbarátokat különleges ízvilágú vörös, fehér és rosé boraival.

Megkérjük tősgyökeres ócsai vendéglátónkat meséljen, hogyan alakult ki ez a csoda, ami most itt körbevesz bennünket.

– Itt Ócsán az 1600-as évektől alakultak ki ezek, a jellemzően saját használatra készült pincék. Az erős, löszös talajból vájták ki a pincetesteket. Mi az egyik vén, romos pincét vásároltuk meg, és az elképzeléseinknek megfelelően építtetünk újjá.

A kunsági borvidék északi részén vagyunk, itt jellemző, a homokos talaj, amiről az asztali borok jutnak, úgymond az eszünkbe. Több ezer évvel ezelőtt a Duna holtágának a medre terült el itt, ebből adódik a talaj dús ásványi összetétele, emiatt teljesen más mint az Alföld talaja. Itt minden fajta, fehér- és kékszőlő jól érzi magát és nagyon kiváló borokat tudunk készíteni a területen szüretelt szőlőkből. Borász barátom készíti a tulajdonunkban lévő szőlőből a borainkat. Ezeket érleljük lent a boltíves pincében és árusítjuk a borkóstoló teremben a vendégeinknek.

Az Otti kövekkel először egy villányi pincében találkoztam. Röviddel ezután a Veranda magazint forgatva ismét elém tárultak. Ott a telefonszámot is megtaláltam, azon melegében fel is hívtam Hoffer Ottót. Hosszan beszélgettünk, majd személyesen is eljött Ócsára. A kövek a kiválasztása természetesen egy közös munka volt, az ő ajánlása alapján. Nem akartam másolni a villányi pincét, ezért egészen más köveket választottunk.

Rusztikus étkező Otti kőhatású falburkolatokkal
Ócsa - Viola pince 3. Otti burkolatokkal
Rusztikus borászati megoldások Otti pinceburkolatokkal
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás belül
  • Beltéri burkolás
  • Oszlopok burkolása
  • Mosdó burkolása
  • Belsőépítészet, lakberendezés

A borkóstoló, a hozzá kapcsolódó helyiségek és a borospince együtt úgy 2500 m² beépített rész a föld alatt. Egy varázslatos világ! Ide már nem jut el a napfény, ezért nagy szerepe van a kövek felületét megelevenítő fények megalkotásának. A középkor világát idéző díszes köveket végigsimogató fények, a kézműves kerámialámpák emelkedett hangulatot teremtenek. Méltó környezetet nyújtanak a minőségi, illatos, jó borok élvezetéhez.

Nem beszéltünk még a rusztikus tömörfaajtókról, kovácsoltvas-csodákról, ódon színekben játszó tiffani üvegekről, és a dekorációként elhelyezett szőlőművelési eszközökről, amelyek még teljesebbé teszik a képet.

Be kell, hogy valljuk, sejtelmünk sem volt arról, hogy alig egy kőhajításnyira a fővárostól ennyi élményre lelhetünk… elrejtve az ócsai földek mélyén.

Érdemes felkeresni személyesen is egy hétvégi kirándulás alkalmával! Hiszen élőben még impozánsabb!

https://eklezsiapinceszet.hu/galeria/

Pinceburkolatok az Otti Manufacturától
Pincészet rusztikus kiegészítői Otti pinceburkolatok társaságában
Rusztikus fürdőszoba és beton mosdókagyló az Ottitól
Kőhatású pinceburkolatok Ócsán
Rusztikus fürdőszoba burkolatok az Ócsa - Eklézsia pincészetben
Kőhatású pinceburkolatok Ócsán
Étkező bejárat az Ócsa Eklézsia pincészetben, kőhatású falburkolatokkal és járólapokkal
Hordók az Ócsai borászat pincéjében, Otti pinceburkolatokkal kiegészítve
Rusztikus borászat/pincészet Otti kőhatású burkolatokkal

A rusztikus építészeti stílusról...

Az Ócsai Eklézsia Pincészet projekt a rusztikus stílus jegyében készült.

A rusztikus építészeti stílus hagyományosan az egyszerűséget és a természetességet hangsúlyozza. Az épületek általában fa- és kőburkolattal rendelkeznek, amelyek idővel egyre szebbé válnak. A rusztikus stílusú épületek falai vastagok, amely hozzájárul az épületek melegségéhez és hangulatos megjelenéséhez.

A rusztikus stílusú épületek színei általában a meleg- és földszínek, mint a barna, a vörösesbarna, a zöld és a sárga. Ezek a színek szépen illeszkednek a környező tájhoz és hozzájárulnak az épület természetességéhez.

A rusztikus építészetben a burkolatok között szerepelhetnek kőlapok, fa- és csempézett padlók, valamint fagerendák és kőhatású falburkolatok. Ezek a természetes anyagok hozzájárulnak az épületek melegségéhez és rusztikus megjelenéséhez.

Összességében a rusztikus építészeti stílus a természetességet, egyszerűséget és melegséget helyezi a középpontba, amelyek együtt alkotnak egy kedves, vidéki hangulatot.