Kandallót szeretnénk. Ma!

Kandalló keret, dekoráció, shabby chic, stílus

2018.09.04.

Az ősz úgy köszöntött be hozzánk mintha a naptárt követné . Megfigyelte nyaralási szokásaink, kivárta míg eljő az idő hogy csak rá figyeljünk. Összegyűjtötte villámait, ránk öntötte a világ esőjét. Eggyel több ok, hogy kandallóépítésbe fogjunk hűvösebb napokra készülve.

Először is ellenőrizzük, hogy a tervnek megfelelő helyzetű, és keresztmetszetű-e a kéményünk. A kandalló levegőöblítése mindenképpen a fűtendő tér irányába álljon, ugyanis a szellőzőnyíláson kiáramló meleg levegőnek szabad utat kell engednünk a megfelelő cirkulációhoz. Ha nem megoldható az építmény optimális beállítása, akkor a szellőzőnyílásokat kell oldalirányba állítani.

A felmelegedő öntöttvas kályha folyamatosan ontja hőjét, mely felfelé száll. Biztosítanunk kell a felszálló konvekciós levegő helyére alulról beáramló hideg levegő útját, így folyamatos cirkuláció alakul ki. A zárt tűztérben képződő égéstermékek füst formájában távoznak a kéményen keresztül, és nem érintkeznek a szoba levegőjével. Ezért ezeket a tűzhelyeket „zárt égésterű kandallóknak” nevezzük.

Az égéshez szükséges oxigént külső levegő bevezető csövön keresztül kell fedezni, melyet az építkezés elején kell kialakítani. Később is van rá lehetőség, ha a tűztér lokációja, a falak, vagy az aljzat lehetővé teszi, de ez mindenképpen körülményesebb mintha tervezéskor számoltunk volna vele. Pár éve még a szoba levegőjét szívta el egy-egy ilyen tűztér, manapság már nem veszik át a hatóságok az ilyen kandallókat. A konyhai elszívóberendezések, páraelszívók ugyanis visszaszívhatják a füstöt, szénmonoxidot.

Mielőtt belefognánk az építésbe, terveztessünk szakemberel, tervezővel. Az üzemelés hatékonysága, az építmény tömege, súlypontja, és a design is fontos szempontnak bizonyulhat a tervezés során.

Döntsük el:

1. klasszikus kandallót szeretnénk?
2. minimált?
3. népies stílusút?
4. de lehet falszerű, rejtett, palásttal ellátott, és sorolhatnánk.

A tűztér méretezésénél a fűtendő légköbméter meghatározó, és a használat intenzitása. Bizonyos kandallótípusok hobbi kategóriát képviselnek, és (árban is tükröződik…) vannak „folytonégő” tűzterek állandó használatra. A tűzálló üvegek többnyire két dimenziósak, de léteznek osztott, „L”- alakú, és panorámás kályhák is.

Ha nincs kéményünk, akkor sem reménytelen a helyzet, de fel kell adnunk bizonyos elveket. Az elektromos- etanol- és „álkandallók” a természetesség élményében mindenképpen csorbát szenvednek, viszont részlegesen pótolják egy ilyen szoliter darab létét otthonunkban.