Kandallóépítés, tervezés – tavasszal!

Hubertus Kandalló

2016.02.08.

Vagyis a családi tűzhely megtervezése a ház szerkezetével egyidőben szükséges, mivel a zárt tűzterű kandallók (ma ez használatos leginkább!) kivitelezésekor előre érdemes gondolkodni például a levegő- bevezető csatorna kialakításáról, illetve a kémény méretéről.

Kérdések kandalló építéshez.
10 szempont, választás előtt.

Valójában a tűzterek „évszakos szezonja” lejárt, ha ősszel nem kezdtél bele a kandallód építésébe, akkor valószínűleg nem is fáztál idén. Vagy nincs kész álmaid palotája? Az ideálisan üzemelő fűtés leendő megvalósításának gondolatát a tervezés- építkezés elején érdemes latra vetni, mivel a „családi tűzhely” az életterünk központja lesz. Íme pár szempont (őszinte kérdés) a tervezéshez:

1. Kandallót akarok egyáltalán?
2. Esztétikai tárgy lesz, vagy funkcióval rendelkezik?
3. Hány légköbmétert akarok befűteni?
4. Megfelelő a kéményem ehhez a teljesítményhez? Illetve milyen kéményt terveztessek, amely a füst szállításához megfelelő kapacitással rendelkezik. Hol legyen a tisztítónyílás? Át fogja venni a kéményseprő?
5. Nyílt-, vagy zárt tűztérben gondolkodjak?
6. Ha zárt tűzterű kandallót építtetek, akkor külső levegő- bevezető csatornát már az építkezés kezdetétől terveznem kell!? Igen…
7. Egy nappalit akarok befűteni, vagy két teret? Esetleg többet? Vagy az egész házat?
8. Lesz alternatív lehetőségem más fűtési típus választására, és a kandalló csak kiegészítő lehetőség számomra?
9. Ha több helyiségben szeretném a hőt eloszlatni, akkor a vízköpenyes, illetve légfűtéses kandallók közül melyiket válasszam? Mindenképpen folytonégő készülékre van szükségem, vagy elég a hobby- kandalló számomra?
10. És még sok- sok megvitatásra alkalmas szempont: Esztétika? Stílus? Méret? Meg van oldva a fa- tárolása? Kényelem? Biztonság? Ár?

Nos, ha végiggondolod… érdemes most kezdeni a kandallóépítést. Hogy a nyár, és az ősz ne a bontással induljon, hanem az építéssel!

Az Otti kandallók tervezése, alapanyagai, és építése nagy körültekintéssel, szakemberek bevonásával zajlik, mert nem felejtjük el, hogy ez: a családi tűzhely!

Kandalló keret, dekoráció, shabby chic, stílus