Amit épít az ember, abból történelem lesz. De miért költözik valaki tanyára?

Antik mészkő betonburkolat

2017.11.26.
Életterünk paraméterei közt sokszor négyzetméterekben gondolkodunk. Pedig ott a hektár! Na, viccet félre… egy Fejér megyei „luxustanyáról” mesélek, ahol száj tátva marad!

A környezetünkben mindenki tervez. Lépten- nyomon azt halljuk: telket vásárolnak, lakást újítanak fel, építenek. Tervezni és megvalósítani igazi öröm, ez nem kétséges, de ugyanakkor nagy vállalás is. Anyagiakban, időben, és… hát igen, az állandóan formálódó ízlésünk egy adott pillanatában vállalnunk kell az utókor számára az elképzelésünket. Amit építünk, abból történelem lesz.

A soponyai tanya egy ideális élettér, amit bárki el tudna képzelni magának otthonként! Az épület tervezője nagyon ügyesen bánt az arányokkal, és a tájba illő, ám modern paraméterekkel rendelkező kényelmes otthont alkotott.

A tulajdonosok a környezetbe illő házikót szerettek volna, hivalkodó megoldások nélkül. Mi igyekeztünk mindenhol természetes színekkel, és felületekkel gazdálkodni, amit szerintem sikerült megvalósítani!

A kémények fedköveit egy méter feletti hosszban kellett legyártanunk, tíz centiméter vastagságban. Ezek tömege néhol a 200 kilógrammot is meghaladta! Mit ne mondjak, nem irigyeltem szegény építőket a felhelyezéskor!

A padlóburkolatok nagy része 5 cm vastag „Pietra Antik mészkő” és „Pietra Térkő” kavicságyba fektetve, de a teraszokon már 3 cm vastag ragasztott Otti köveket használtunk. A három fő oromzaton speciálisan ide tervezett ovális, illetve boltíves kőkeretet készítettünk, amely igazán különleges elem a házon.

A fali kőburkolatokat a kezdeti elképzeléseket továbbfejlesztve igazítottuk az épület külleméhez. A „Pietra Antik mészkő”, és a „Grund” lapok jól illenek a rusztikus miliőhöz. Erőteljes lábazat ad megnyugtató tömeget, melyet izgalmasan tagol egy-egy merőleges rizalit, vagy nyílászáró.

A kis portikuszokat oszlopok tartják, megnyugtatóan viselve a tömeget. A vasbeton körpilléreket Ytonggal „felhízlaltuk” hogy tömzsi-„bábos” alakot kapjanak, és az oszlopfőket, lábakat kőgallérral öltöztettük fel.

A karakteres oromfalak lezárásához új termék születése kötődik: a „Farm fedkő” egy speciális méretű, és köríves csúcsdíszben végződő elem, mely kizárólag a megrendelő, és a tanya igényeihez idomul.