Ép kertben, ép lélek

A nyugalmat, a rohanó világtól való kellemes kikapcsolódást jelenti számunkra a kertünkben eltöltött idő. Nem csak meghatározza a házunk alaphangulatát, hanem egyedi tervezése különlegessé teszi, és bizony a környezetünkben tükröződik belső világunk is.

Fontos tehát, hogy szemet és lelket gyönyörködtető látvánnyal, érzelemmel, vagy akár kellemes emlékekkel teli legyen a kert, jelentse a „nyugalom szigetét” számunkra, melyre a kavargó, folyton mozgásban lévő „élet óceánból” néha kievezünk, megpihenünk, majd látványával feltöltődve folytatjuk napi rutinunkat.

 Mutasd a kerted, megmondom ki vagy!

Sokféle ember él a Földön, sokféle igénnyel, elképzeléssel, mindenkinek más jelenti a szépet.
Ahogy az emberek, úgy a kertek is különböznek egymástól. Úgy is mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Ebben a cikkban az angolkertet vesszük szemügyre, hogy megtalálhassuk a hozzá az Otti Manufactura Kft. által kézzel készített, a kert típusához javasolt elemeket.

 Angolkert

Az Angol, vagy más nevén tájkertet 18. századi arisztokraták alakították ki Angliában. Lenyűgöző szépségű kertekről van szó, melyekben olyan helyeket hoztak létre, amik váratlan látványokként tárulnak fel a sétáló előtt. Színes pázsit, kacskaringós, kanyargós utak, kifinomult báj jellemzik. A Pietra „Antik mészkő” szabálytalan elemeivel bármilyen megálmodott kanyargós formát kirakhatunk, az ívek játékosságát kísérhetjük, Pietra „térkő trapéz” elemmel.

Szabályos, vagy szabálytalan virágágyások tarkítják a pompázatos látványt. Ezeket szegélyezhetjük Otti féle ágyás szalag és sarok elemekkel, ezekbe egynyári, vagy akár évelő növényeket helyezhetünk, az angol kertstílusnak megfelelően, sűrűn ültetve. Köves- romos falakat, kerítést, támfalat is tudunk készíteni, megfelelő burkoló elemekkel, például a Pietra Valcum, Grund, vagy a Rakott fal nevű Otti burkolatokkal. Ne feledjük el a kerítés, illetve a támfal lefedését megoldani, a megfelelő méretű fedkövekkel!

 „Akinek kertje van és könyvtára, annak megvan mindene.”-Cicero

Mennyire igaz, hiszen mindkettő titokzatos, varázslatos helyszín. Figyeljünk a részletekre, a kert „növénymentes” részeire is, hiszen szervesen kapcsolódnak az összképhez!
Díszítsük kertünket kőpadokkal, kaspókkal, virágtartó ládákkal.

Alkalmazzuk a megfelelő burkolathoz a megfelelő elemeket. Az Otti lábazatok közül, ajánlom a „profil 2”, „profil 3” lábazati szegélyt és sarok elemeket, az oszlopok burkolására a „Profil 4”sarok kvádereket. Ne feledkezzünk meg az olyan praktikus kültéri „berendezésekről” sem, mint a kerti sütögető, vagy a vízvételi lehetőségre és persze a szem gyönyörködtetésére szolgáló kerti kutak, amik fali és álló kivitelben nagy választékban készülnek.

A cikket Lovász Viktória írta – Építész technikus, lakberendező

Modern stílusos otthon Solymáron: Otti kőhatású járólapok és falburkolatok használatával
Takler Kúria kerthelyiség Otti burkolatok felhasználásával