Vörösmarty ház -Székesfehérvár

Műemlékvédelmi épület

A projekt áttekintése

Egy omladozó, székesfehérvári műemlékvédelmi ház, mely a Vörösmarty tér 12. szám alatt áll, 2022-ben újra felragyogott patinás külsejével. A sikeres felújításban kiemelkedő szerepet játszottak a gondosan megválasztott burkolatok, kőplasztikák. Engedjetek meg egy kis történeti áttekintést:

Az épület a 19. század második felében, körülbelül 1860 környékén épült, és az évtizedek során számos átalakuláson ment keresztül.

A folyamatos állagromlás miatt, a kétezres évek elejétől elkezdődött a kiürítése, és 2008-ra mindösszesen egyetlen lakója maradt.

A város vezetése és más érintett felek azonban felismerték az épület történelmi és kulturális jelentőségét. Ezért a 2020-as évben elindították a műemléki ház teljes körű felújítását. A restaurálási munkálatok során a legújabb technológiákat alkalmazták, miközben a hagyományos építészeti elemeket is megtartották. A felújításhoz hozzájárultak az épület burkolatainak gondosan kiválasztott anyagai, melyek visszaadták az épület eredeti, patinás megjelenését. A gyönyörű, betonból készült burkolatokat, párkányokat, díszitő elemeket, lépcsőket az Otti Manufactura Kft. biztosította.

Kliens

Műemlékvédelmi épület

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2022

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Vörösmart Geomertikus Konzol
Vörösmart Akantuszos Konzol

Történelmet idéző modern burkolatok

A műemlék jellegű, városképi jelentőségű épület kulcsfontosságú szerepet játszik az épített örökség megőrzésében, hozzájárul a történelem és a kultúra ápolásához. Az ehhez hasonló kihívások, feladatok során kiemelten fontos az eredeti stílus és jelleg megtartása, illetve a megfelelő anyagok kiválasztása, tiszteletben tartva az épület eredeti tervezését. Elmondhatjuk, hogy a ház minden homlokzati eleme Otti kvarcbeton, ami kőnek látszik.

A főbejárat kapuépítménye kapott pótlást mindösszesen, a többi épületplasztikát, és kőtömböt teljes egészében újra kellett gondolni. A faragványok töredékeiből, levert díszekből, lizénákból rekonstruáltuk az eredeti megjelenéshez teljes egészében hasonló köveket, leszámítva a lábazatot. Mivel a járószint évek alatt emelkedett, a régi utcához képes több tíz centivel, így a visszaverődő eső is tetemes károkat okozott az épületben, sok helyen át kellett szellőztetni a falakat, mentesíteni a kapillárisokban összegyűlt, statikailag is romboló víztől, párától.

A mechanikusan rögzített, hálósan vasalt lábazati lapok konzolosan lettek rögzítve, felül Manier párkánnyal szegélyezve, biztosítva ezzel az átszellőzést. Az ablakkeretek, szemöldök elemek, könyöklőpárkányok hol vasalt erősítéssel, hol „fészekbe ültetve”, a szerkezetre támaszkodva kérültek helyükre. Minden technikai lépést gondos tervezés (Arhi-ték Invest Kft), és megrendelői (Útéppark Kft), kivitelezői egyeztetés előzött meg (Szegletkő Kft).

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Ablakpárkányok és ablakszemöldökök
  • Lépcsőlapok
  • Beltéri burkolás
  • Belsőépítészet, lakberendezés

A belső térben impozáns páció fogad minket, több Otti burkolat társaságában, de a legbüszkébbek mégis a lépcső óriási kőtömbjeire vagyunk, melyek kifaragása, sablonjainak elkészítése hatalmas feladat volt számunkra. Az eredeti kapcsozott tömbök összeroskadtak a romlás időszakában, helyére vasalt monolit-szerkezet került, de vissza kellett állítanunk az eredeti állapotnak megfelelő látványt, ami igen komoly kihívásnak bizonyult. A látvány végül magáért beszél!

Az ilyen jellegű projektek számos meglepetést tartogatnak, és ugyan sok fejtörést, befektetett munkát okoznak, de megéri küzdeni értük a végeredmény láttán. Az Otti Manufactura kollégái, illetve a felújításban részt vevő szakemberek elismerést érdemelnek azért, hogy hozzájárultak egy ilyen értékes épület megőrzéséhez és korszerűsítéséhez. Ezek az újítások nemcsak az épület fizikai állapotát javították, hanem a városrész környezetét is, miközben megőriztek egy darabot a régi Székesfehérvári városkép nosztalgikus világából.

Szöveg: Hoffer Ottó, Koska Anita

Képek: Füller Dániel Mihály

A modern építészeti stílusról...

A székesfehérvári ház projekt a modern stílus jegyében készült.

A modern építészeti stílus a funkcionalitást és a minimalizmust hangsúlyozza, és ez a felhasznált burkolatokban is visszaköszön.

A modern épületek gyakran egyenes vonalakkal és egyszerű formákkal rendelkeznek, és ezeket a vonásokat a burkolatok és más kiegészítők is igyekszenek lekövetni. Az épületek belső és külső felületein a fehér vagy világos színek uralkodnak, amelyek a tér tágasságát és a világosságát hangsúlyozzák.

A modern házakban gyakran használnak egyszerűbb burkolatokat, pl. szürke, szürkésbarna vagy barna színben.

Összességében a modern építészeti stílus a tiszta, egyszerű formákat és a funkcionalitást jelképezi.