Hétvégi-ház
Balatonkenese

Lakások, házak

A projekt áttekintése

Mit lehet kihozni egy szocreál nyaralóból?

Amikor a hetvenes években épült balatonkenesei nyaralóról készült első képeket meglátta az Otti Manufactura tervezője, kissé elbizonytalanodott a lehetőségek végett. Na, ebből mi lesz?- tettük fel a kérdést egymás közt.

A megrendelők nem engedtek az elképzelésekből! A házat szerkezetileg nem kívánták átépíteni- bővíteni, és a nyílászárók is a helyükön maradtak. A rossz arányú „tüzép- ablakok” és a szocreál arányok így keretet szabtak a lehetőségeknek, de a cél egy mediterrán hangulatú kedves nyári lak építése ( átalakítása) mindvégig elvárás volt. Adott volt a tető, és az eresz is

Kliens

Magánszemély

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2016 március

Kapcsolódó burkolatok:
Kapcsolódó Otti termékek:
Skorpió Álló Kút_Otti burkolat Álló kerti kút, mely udvarunk egyedisége is lehet.
P011 Pietra Térkő Virág 5 cm, 20x20 cm
Pietra Káró Térkő_Otti burkolat
Fedkő Linea 40 Szalag Elem_Otti burkolat

Vintage design a Kenesei-magasparton

Az épületet körben beburkoltuk Pietra Antik mészkővel, és Pietra Rakott fallal. A Profil 4 sarokváderek teremtenek kapcsolatot a falsíkok között, és valódi épített kőépület hatását imitálják, bár valódi vastagságuk csak 2 cm!

Az eresz alatt egy „Szatmári párkányfríz” ad koronát a kőfalaknak, míg az ablakok felett a „Sajkod” áthidalók megtévesztően eredeti antik felülete teremt harmóniát. A konzolok, és a körablak már csak a ráadás!

A teraszburkolatok, és a járdák szintén Otti kövekből készültek, erősítve az összképet. Az 5 cm vastagságú Otti térköveket kőágyba fektettük, és zúzott kő besöprésével adtunk megfelelő támasztást ( fugát) a burkolólapoknak. Természetesen a betonfelületekre csemperagasztóval lettek felburkolva a lépcsőlapok, melyek később fugázva lettek.

Mediterrán hangulatú kültéri falburkolatok az Ottitól
Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

Egészen érdekes feladat volt a kerítés burkolatainak megtervezése, kialakítása, mert az oszlopok filigrán szerkezete korlátozta az anyaghasználatot. A Pietra Solva kövek és a hozzá tartozó sarokelemek egy szabályosabban faragott kőkerítés összhatását eredményezték, és a kellemes középmészkőszínekkel megfelelő kontrasztot mutatnak a buja növényzettel.

Összességében meglepő eredményt kaptunk, az adottságokhoz képest egy összképében harmonikus – a megrendelő kívánalmainak megfelelően- mediterrán összképet alkottak az Otti kövek.

A modern építészeti stílusról...

A balatonkenesei hétvégi ház projekt a modern stílus jegyében készült.

A modern építészeti stílus a funkcionalitást és a minimalizmust hangsúlyozza, és ez a felhasznált burkolatokban is visszaköszön.

A modern épületek gyakran egyenes vonalakkal és egyszerű formákkal rendelkeznek, és ezeket a vonásokat a burkolatok és más kiegészítők is igyekszenek lekövetni. Az épületek belső és külső felületein a fehér vagy világos színek uralkodnak, amelyek a tér tágasságát és a világosságát hangsúlyozzák.

A modern házakban gyakran használnak egyszerűbb burkolatokat, pl. szürke, szürkésbarna vagy barna színben.

Összességében a modern építészeti stílus a tiszta, egyszerű formákat és a funkcionalitást jelképezi.

Kőhatású falburkolat alkalmazása egy mediterrán teraszon
Kőhatású falburkolat alkalmazása egy mediterrán teraszon
Mediterrán kőhatású falburkolat kiegészítőkkel
Egyedi megoldások egy mediterrán stílusú nyaralóban, kőhatású falburkolatokkal
Mediterrán stílusú bejárat kőhatású falburkolatokkal
Kerti kút mediterrán stílusban
Konyhai falburkolat mediterrán stílusban, egyenesen az Ottitól