Hétvégi-ház
Balatonkenese

Lakások, házak

A projekt áttekintése

Mit lehet kihozni egy szocreál nyaralóból?

Amikor a hetvenes években épült balatonkenesei nyaralóról készült első képeket meglátta az Otti Manufactura tervezője, kissé elbizonytalanodott a lehetőségek végett. Na, ebből mi lesz?- tettük fel a kérdést egymás közt.

A megrendelők nem engedtek az elképzelésekből! A házat szerkezetileg nem kívánták átépíteni- bővíteni, és a nyílászárók is a helyükön maradtak. A rossz arányú „tüzép- ablakok” és a szocreál arányok így keretet szabtak a lehetőségeknek, de a cél egy mediterrán hangulatú kedves nyári lak építése ( átalakítása) mindvégig elvárás volt. Adott volt a tető, és az eresz is

Kliens

Magánszemély

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2016 március

Vintage design a Kenesei-magasparton

Az épületet körben beburkoltuk Pietra Antik mészkővel, és Pietra Rakott fallal. A Profil 4 sarokváderek teremtenek kapcsolatot a falsíkok között, és valódi épített kőépület hatását imitálják, bár valódi vastagságuk csak 2 cm!

Az eresz alatt egy „Szatmári párkányfríz” ad koronát a kőfalaknak, míg az ablakok felett a „Sajkod” áthidalók megtévesztően eredeti antik felülete teremt harmóniát. A konzolok, és a körablak már csak a ráadás!

A teraszburkolatok, és a járdák szintén Otti kövekből készültek, erősítve az összképet. Az 5 cm vastagságú Otti térköveket kőágyba fektettük, és zúzott kő besöprésével adtunk megfelelő támasztást ( fugát) a burkolólapoknak. Természetesen a betonfelületekre csemperagasztóval lettek felburkolva a lépcsőlapok, melyek később fugázva lettek.

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Kerti kutak és járólapok
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

Egészen érdekes feladat volt a kerítés burkolatainak megtervezése, kialakítása, mert az oszlopok filigrán szerkezete korlátozta az anyaghasználatot. A Pietra Solva kövek és a hozzá tartozó sarokelemek egy szabályosabban faragott kőkerítés összhatását eredményezték, és a kellemes középmészkőszínekkel megfelelő kontrasztot mutatnak a buja növényzettel.

Összességében meglepő eredményt kaptunk, az adottságokhoz képest egy összképében harmonikus – a megrendelő kívánalmainak megfelelően- mediterrán összképet alkottak az Otti kövek.