Halasi Pince kávéház
Villány

Étterem, kávézó

A projekt áttekintése

Villány a baranyai borvároska

A Halasi Pincészet zöldmezős beruházásként épült Villány belvárosában, 2009- ’10- ben. Az építés helyén eredetileg egy régi sufni állt, amit le kellett bontani, s utána a tereprendezés következett. A tervezést és az építést alapvetően befolyásolta, hogy a szomszédban egy műemlék pincesor áll, s a telket zárt beépítésű utcafront veszi körül. Az új pincészet tehát egy foghíjban épült. Az épület formamegoldásaira a Villány centrumára jellemző hangulat és stílus is meghatározó volt.

Kliens

Kéváház

Feladat

Kül- és beltéri burkolás

Tervező

Hoffer Ottó

Projekt kivitelezése

2011 május

Mediterrán stílus jegyek

A külső homlokzat, és a ház környezetének tervezése, arculata, és a belsőépítészeti tervezés Hoffer Ottó nevéhez fűződik, aki szorosan együttműködött a megrendelőkkel. A tervek a magyar népművészet, a környéken jellemző építészet, ezen belül a sváb tájépítészet hagyományaihoz igazodtak. Megjelentek bennük a borászatokra gyakran jellemző mediterrán stílus jegyek is.

Az anyagfelhasználás és az anyagválasztás is tudatos, az építés során a Kárpát-medencéből származó használt mészköveket is, bontott téglákat alkalmaztunk, a háztetőn pedig százéves Apatini cserepet. A faanyagok szintén különböző bontásokból származtak, de néha antikolt új fával pótoltuk a hiányzó részeket. Az Otti Manufaktúra Kft. nem csupán tervezője, hanem a burkolatok és az épületplasztikai elemek beszállítója is volt a projekten. A tervezéskor és kivitelezés alatt a legapróbb részletekig figyeltünk az igényességre és a kézzel, illetve manufaktúrás készítéssel létrehozott elemek egyediségére.

Terveztünk, kiviteleztünk
Generál burkolás kívül belül
  • Homlokzat burkolás
  • Kültéri lábazati burkolatok
  • Beltéri burkolás
  • Belsőépítészet, lakberendezés

Tapasztalat

Mondhatjuk, hogy az egyedi hangulatú pincészet építészeti megoldásaiban annyira változatos, és átgondolt, hogy kevés a hely minden elemének bemutatására. Az alkalmazott burkolatokról általában elmondhatjuk, hogy a ház teraszain a Pietra Antik Mészkő uralkodó. Ez a patinás, nemes rusztikus Otti- kő, elvarázsolja nézőit természetes egyszerűségével. A parapetfalak, lépcsők, és homlokzati elemek briliáns sokszínűsége nem hagyott megmunkálatlan felületet. A belső terekben Pietra Takler Modul, P: Kváder, Terrazzó Caffé, Terrazzó Flóra, többféle mozaik, sarokelem, és lábazati szalag került beépítésre.