IV. Országos Építőipari Szakember Találkozó

Kerítés fedlap, oszlopsapka. Szép, és fontos dolgok a ház körül

A kerítés felső sávját cseréppel, téglával, fedlappal takarni szoktuk. Miért?

A csapadékot el kell vezetni minél messzebbre! -ez az építőipar egyik axiómája. A szerkezetekbe szívódó víz folyamatosan károsítja a szilikát anyagokat, vasat, szigeteléseket, szinte mindent. A víz megfagy, és a térfogatnövekedés erodálja a felszínt- szerkezetet egyaránt. A kiváló minőségű Otti fedlapok szálerősített kvarcbetonból készülnek, és elviselik az olvadó hó, az eső, vagy éppen a napsütés károsító hatásait.

A fedlapok metszetükben kétoldalra leejtenek, vagy teljesen sík felületűek. Utóbbi esetben nagyon fontos a termék minősége, fagytűrő képessége, mivel a víz megállhat rajta. Fedlapjaink nagyrészt profilozott oldalúak, rusztikus- vagy egyhén antikolt felülettel rendelkeznek.

Alapvetően vízorr nélkül készülnek fedlapjaink, de javasoljuk, hogy ez a látszólag apróságnak látszó horony ne maradjon ki a végtermékből. (A vízorr bemetszése az Otti Manufactra Kft-től külön díj ellenében megrendelhető)

A vízorr egy cseppentő, vagyis a csapadék mozgási iránya megváltozik, így nem folyik a falra. A fed-kövek tetején lévő por nem hagy nyomot a festett felületen, és az eső sem szivárog a vakolatba. Valamennyi csapadék így is éri a kerítés falát, ezt nem lehet megakadályozni, viszont a víz nem folyik a fedlap alá, így nem emeli meg azt. Biztonságosabb megoldás, ha leburkoljuk a falat is, mert a kő, beton, téglaelemek megóvják a szerkezetet az oldalról érkező eróziótól is.

Az Otti fedlapok alkalmazási területei, típusai:

  • kerítés fedlap
  • oszlopfedkő
  • kéménytakaró
  • támfal fedkövek
  • medence fedlapok, stb.