Egy kis mediterrán

Mediterrán Otti burkolat

Interjú egy szakemberrel, aki a mediterrán életérzés építészetbe ültetett jellemzőiről mesél nekünk.

Modern és mediterrán

Különleges burkolatok nemes betonból

2014-11-14

Idősebb Somlói Károllyal, az Otti Manufactura egyik tulajdonosával, alapító tagjával, és nem utolsósorban sablonkészítő mesterével beszélgettem a modern építészet és a mediterrán stílus kapcsolatáról egy kellemes hangulatú terasz árnyas asztalánál ülve. Somlói úr borral és sajttal kínált. Ez hozzátartozik a beszélgetésünk témájához.

Szép, tartós, divatos

– Ezzel azt akarja sugallni, hogy a mediterrán stílus legalább annyira életérzés, mint építészet?
– Pontosan. A szó szoros értelmében a mediterrán jellegű építészetet nem is nevezném építészeti stílusnak, hiszen ki látott már mediterrán katedrálist, irodaházat stb.? Ez inkább az ember egy sokkal bensőségesebb viszonya a szűkebb értelemben vett életterével, az otthonával. Vagyis ez a stílus inkább a családi házakra jellemző. Sajátosan barátságos, ember- és természetközeli hangulata van.

– De azért vannak stílusjegyei?
– Igen, de nem a klasszikus értelemben vett stílusjegyek ezek. Mindez inkább csak anyaghasználatban jelentkezik. Fa, kovácsoltvas, kézműves tárgyak, égetett agyag, és természetesen a kő.

– És sajt és bor.
– Így van. De úgy is mondhatnám, életöröm. Kertvárosi idill. Ez a stílus nem igényel sajátos építészeti, szerkezeti megoldásokat, mindezeket a funkcionális igények határozzák meg. A mai kor építészeti technológiáit ötvözzük a mediterránra jellemző látvánnyal. Természetesen lehet már eleve úgy tervezni egy házat, hogy ezt tartjuk szem előtt, de a mi köveinkkel, burkolatainkkal már meglévő épületeket is könnyen mediterrán ruhába öltöztethetünk.

– Modern mediterrán?
– Nevezhetjük akár így is. Persze könnyebb dolgunk van, ha az épület egyszerűbb, letisztult formavilágot képvisel, nincs túldíszítve, és a cicoma helyett inkább a tagoltságával díszít, vagyis ritmusa van. De ettől eltekintve szinte minden családi ház alkalmas arra, hogy a burkolatainkkal új, mediterrán jellegű külső megjelenést kölcsönözzünk neki.

– Jól gondolom, hogy mindez leginkább a ház homlokzatán nyilvánul meg?
– Igen. A homlokzat, az utcafront és a kert felőli falfelületek burkolásával már önmagában nagyot léphetünk ebbe az irányba. Természetesen tovább fokozhatjuk ezt a hangulatot az enteriőr, a belső terek irányába is. Nappali, vizesblokkok, és természetesen a konyha. A naturális hangulatot árasztó kövek csodás kontrasztot nyújtanak a modern konyhai berendezésekkel, vagy akár a nagy üvegfelületekkel is. A belső kialakítást is a családi élet funkcionalitása szabja meg, a mi burkolataink a látványt, a hangulatot adják ehhez.

– Maradjunk még egy mondat elejéig a homlokzatnál! Említette, hogy ez a stílus ötvözi a mediterrán hangulatot a modern építészeti megoldásokkal, technikákkal. Mi a helyzet például akkor, ha a homlokzatot hőszigeteléssel látták el?
– Nem okoz problémát. A kb. két centiméter vastag kövek gond nélkül felragaszthatók a falra.

– Miből, milyen anyagból készülnek az Otti kövei, burkolatai?
– Terméktől függően 12-14 összetevőből álló, speciális betonból. A kötőanyaga 52,5-ös Portlandcement, az adalékanyag nagy tisztaságú tört kvarckő. Vannak benne folyósítók, szálerősítő anyagok, pigmentek, kvarcliszt (mikronos nagyságú), szilikapor, stabilizátor, kvarchomok és persze víz. Többféle receptet használunk, mert vannak betonburkolatok és műkőtermékek, amelyek a dizájntól, és a felhasználástól függően más-más receptúrát igényelnek. Például az Art Deco termékeink poli-vinil-acetátot is tartalmaznak, illetve a csiszolt terrazzó köveinek frakcióit és színeit az elérni kívánt struktúrához mérten választjuk ki. Nem alkalmazunk felületi festést, minden termékünk anyagában színezett, és természetesen fontos szempont az időtállóság, a kopás- és fagyállóság.

– Egy fontos elemről még nem beszéltünk. Messze járok az igazságtól, ha azt mondom, nincs mediterrán stílus terasz nélkül?
– Ellenkezőleg. Pontosan a lényegre tapintott. A mediterrán stílusú családi ház egyik leghangsúlyosabb eleme a terasz. Ez a kapcsolat a ház és a kert, a belső tér és a természet között. Beszéltünk arról, hogy mindez legalább annyira életérzés, hangulat, mint építészet. Ez a terasz esetében még inkább tettenérhető. A terasz a család életének az egyik fontos helyszíne, alkalmanként akár központi eleme is lehet, mint közös családi reggelik, nyáresti grillpartik színtere. A terasz burkolatának a hangulatát a forma és a szín együttesen határozza meg. A mediterrán stílus jellemző színei a természetes, a földszínekhez hasonló, de azoknál élénkebb színek, vagyis itt is a természetesség a jellemző, a mészkő, az égetett agyag, más néven a terrakotta árnyalatai. Ami a textúrát illeti, ez lehet sima, vagy rusztikus felület, a forma pedig lehet szabályos négyzet, téglalap, sokszög, vagy természetes kőhatású, poligonális, vagy szabálytalan formájú.

– A terasz az olyan beszélgetéseknek is tökéletes színtere, mint ez. Most már értem miért került az asztalra a sajttál és a boroskancsó. Bizonyos értelemben ez kevesebb és egyszerre több is, mint pusztán építészeti stílus. Korunk megnövekedett igényeihez igazodó magas műszaki színvonal párosul a természetes hatással, az életigenlő mediterrán hangulattal. Most már csak az maradt hátra, hogy emeljem a poharam. Sok sikert kívánok önnek és az Otti Manufacturának!
– Egészségére!

Tatár Antal

Mediterrán stílusú hotel kőhatású falburkolatokkal az Ottitól