A kőnek lelke van, ezért ápolni kell! Burkolatok védelme Otti módra

Betonfelület imregnálása, felületkezelés

2016.12.02.

Általában a különböző természetes kő-, beton-, műkő termékek kisebb- nagyobb mértékben szívják a vizet. A vízzel kevert öntvények,- mint a beton is- kötéskor az elpárolgó keverővíz helyén kapillárisokat tartalmaznak. Minél nagyobb mennyiségben tartalmaz a keverék vizet, annál nagyobb a porozitás, mely ennek a kapilláris rendszernek köszönhető.

A természetes üledékes kőzetek évmilliók alatt a nyomástól, és az összetevőktől, egy kialakult szerkezettel rendelkeznek, melyek hasonlítanak a mai mesterséges öntött anyagokéra. Kissé túlzóan azt is állíthatjuk, hogy a beton, illetve a műkő, az időben felgyorsított kőzetképződés egy formája! A természetben a mészkövek, márványok, breccsák, konglomerátumok, vagy éppen a homokkő pontosan ennek a kialakulási szisztémának a természetes változatai. Említettük a nyomást, és az időt is. A mai építőipari környezetben idő nincs (kevés) a nyomást pedig a különböző technológiai lépések helyettesítik, sokszor napok alatt.

A természetben legkevésbé a vulkanikus kőzetek( gránit, bazalt) szívják a vizet, persze a tufásodott kövek jobban. (pld: riolit tufa)

A mi szempontunkból a legfontosabb beszélnünk a betonelemekről, vagy a műkövekről. Itt általában figyelembe kell venni, hogy a kötőanyag a cement, aminek a kötéséhez és a hidratáció létrejöttéhez víz kell. A víz egyfajta közvetítő anyag, ami egy részről azért fontos, mert azon keresztül  jönnek létre a kovalens kötések is, másrészről azért, mert a megfelelő tartalmú víz segít hozzá, hogy bedolgozható legyen az anyag. Amikor elindul a kötés, majd később a szilárdulás, akkor a víz elpárolog, a kapilláris hálózaton belül. Ezt úgy képzeljük el, mint a testben az érhálózatot. A kapilláris rendszeren, tehát képes közlekedni a víz!

Az Otti kövekhez a Sorell termékeket ajánljuk, hiszen kimondottan betontermékek ragasztásához, fugázásához és felületkezeléshez lettek kifejlesztve. https://www.sorellmaterials.hu/

Alapozók:

Sorell Primer Uni

UNIVERZÁLIS, LÚGÁLLÓ, VIZES DISZPERZIÓS ALAPOZÓ HIDEGBURKOLATOK RAGASZTÁSÁHOZ

Behatoló képességénél fogva a porózus, porló felületeket stabilizálja. Használata egyenletes nedvszívást eredményez, ezáltal megakadályozza az eltérő szívóhatás következtében fellépő foltosodást. Segítségével megakadályozható, hogy az alapfelület a frissen felhordandó anyagokból, habarcsokból jelentős mennyiségű vizet szívjon el.

Sorell Primer Deep

OLDÓSZERMENTES , ALKÁLIÁLLÓ MÉLYALAPOZÓ

Nagy behatolóképességénél fogva a porózus, kismértékben porló részek felületi szilárdságát nagymértékben javítja, így jelentősen fokozza a burkolóanyagok tapadóképességét. Használata egyenletes nedvszívást eredményez, ezáltal az eltérő szívóhatás következtében fellépő foltosodást is megakadályozza. Használatával elkerülhető, hogy az alapfelület a frissen felhordandó anyagokból, habarcsokból jelentős mennyiségű vizet szívjon el.

Ragasztók:
Sorell MultiFlex S1
VÉKONYÁGYAZÁSÚ C2 TE S1. Emelt minőségű flexragasztó kvarcbeton és kerámia burkolatokhoz, kőlapokhoz. Könnyen bedolgozható, flexibilis, meglévő burkolatra felhordható, padlófűtésnél is alkalmazható, nyújtott nyitott idő jellemzi.

A rugalmas, vékonyágyazású ragasztó kvarcbeton burkolati elemek és kerámia lapok csaknem összes változatához ajánlott. Használható padlóra, falfelületre, bel- és kültérben egyaránt.

Sorell MaxiFlex S1
VASTAGÁGYAZÁSÚ C2 TE S1. Emelt minőségű reodinamikus flexragasztó kvarcbeton és terméskő burkolatokhoz, kőlapokhoz. A flexibilis, fagyálló, könnyen bedolgozható, tixotróp tulajdonságokkal rendelkező ragasztó padlófűtésnél is alkalmazható.
Sorell InnoFlex
VÉKONY- ÉS KÖZÉPÁGYAZÁSÚ C2 TE S1. Üveghab kavics alapú prémium flexragasztó kvarcbeton és kerámia burkolatokhoz, természetes kőlapokhoz. Kiemelkedően krémes állag és kiváló stabilitás jellemzi, könnyen felhordható, rendkívüli flexibilis, különösen kiadós, padlófűtésnél is alkalmazható.

Fugázók:

Sorell StoneColor Rustic. Prémium minőségű, érdes felületű, durva szemcsés fugázóhabarcs rusztikus falburkolatok hézagkitöltésére, 5-40 mm fugaszélességig. Flexibilis tulajdonságokkal rendelkezik, természetes kőhabarcs hatást eredményez. Nagy fugaszélességű burkolási hézagok kitöltésére alkalmas. A habarcsot 2,5 mm legnagyobb szemcseméret jellemzi, 8 féle színkivitelben elérhető.

Sorell StoneColor Patio. Prémium minőségű, kismértékben érdes felületű, középszemcsés fugázóhabarcs enyhén rusztikus padlóburkolatok hézagkitöltésére 20 mm fugaszélességig. Flexibilis tulajdonságokkal rendelkezik, természetes kőhabarcs hatást eredményez. Közepes fugaszélességű burkolási hézagok kitöltésére alkalmas. A habarcsot 1,5 mm legnagyobb szemcseméret jellemzi, 8 féle színkivitelben elérhető.

Impregnálás és felületkezelés
Ha el akarjuk kerülni, hogy a víz bejusson a betonba, és az anyag ne fagyjon szét, illetve a különböző szennyező anyagok, zsírok olajok, kóla, vörösbor, kávé… stb. ne tudja beszínezni a felületet, akkor az impregnálás és felületkezelés lehet a megoldás. Itt rögtön felvetődik két olyan fogalom, ami között különbséget kell tenni. Az impregnálás gyakorlatilag azt jelenti, hogy távol tartjuk a kezelendő felületünktől ezeket az anyagokat. Az impregnálók általában eltűnnek a felületen, beszívódnak és úgy töltik ki a kapilláris kamrákat.

A felületkezelés, ezzel szemben az, amikor a beton,- műkő felületén képezünk egy vékony réteget, ami nem csak beszívódik,de látható marad. A felületkezelő szerek általában ipari anyagok, és a felszínt esztétikailag, valamennyire módosítják. Tehát létrejön egy  vékony „hártya” a felületen, amely szemmel is érzékelhető. Ez burkolattól függően lehet fényes, selyemfényű, vagy matt hatású.  Számos különböző kisebb nagyobb cég foglalkozik impregnáló szerekkel, és felületkezelő anyagokkal. Nyilván az összeset felsorolni lehetetlen! Kár kísérletezni az összes gyártó között. Ha az ember megtalálja a megfelelő anyagot, akkor érdemes ezt az anyagot minél jobban kitapasztalni!

Sorell GPUR folyékony, egykomponensű UV álló poliuretán impregnáló anyag, amely a légkörből nyert nedvesség hatására szobahőmérsékleten térhálósodik. A termék elsősorban kvarcbeton és cement alapú hidegburkolatok, valamint természetes kőfelületek UV sugárzás ellenállóságára, vegyszerállósága és egyéb külső hatásokkal szembeni védelmére szolgál.

Viaszok

Ennél a témánál mindenképpen említést kell tenni a viaszokról is. A metálviaszok nem természetes anyagok, ezek ipari viaszok- korszerű termékek. Viszont viaszolt fenyőbútort már mindenki látott, így el tudjuk képzelni ennek az anyagnak a megjelenését. A Terrazzóknál és a sima felületű burkolatoknál alkalmazzunk viaszt, ami dekoratív megjelenést biztosít a burkolatnak, szó szerint „jól áll neki”.. Ebben az esetben a félfényes Mapelux Opaca vagy a fényes Mapelux Lucida segédanyagban nem csalódunk, igazán igényes megjelenést biztosít exkluzív padlónknak!.

Az impregnáló és felületkezelő anyagokat is festőszerszámokkal lehet a felületre felvinni, mint például ecsettel, hengerrel. A viaszok esetében a takarításkor használatos „mop”- pal érdemes próbálkozni, amely egyenletesen, nagy felületen képes eloszlatni az anyagot.

Betonfelület felületkezelése Otti Sorell módra.