Télikertek, patio-k, folyosók, rámpák, udvarok és társai

Ki hogy van vele, a lakásunk folyosói, összekötő- helyiségei nekünk szívügyünk az Otti Manufacturánál.

Folyosó: Azt szokták mondani, hogy „amit nem tudunk eltakarni, azt ki kell emelni!” Vagyis ha egy átjárót, – amit igazából nem tudunk belakni, bútorozni- felöltöztetünk úgy, mintha a legfontosabb lakrész lenne a házban, akkor valami nagyon jót tettünk a szívünkkel, mivel ezt a helyiséget látjuk legtöbbször. Hiszen mindig ide lépünk be, és innen indulunk ki a ház egyéb irányaiban. Ha mégis marad kisebb- nagyobb falszakasz bútorozáshoz, oda tegyünk konzolasztalt tükörrel, kis komódot, fölé metszeteket, akvarellt, fotókat. Esetleg egy- két széket asztalkával. És ha van fény akkor a virágok is otthonossá tehetik a közlekedőket.

Tipp: A fal alsó harmadát burkoljuk fel, képezzünk falvédőt, az ajtók köré tegyünk fa-, vagy kőkeretet. Nemcsak szép megoldás, de nem kell gyakran újrafesteni a falakat a közlekedőben!

Télikert: Egy speciális közlekedő a kert irányában létesítendő zárt terasz, a télikert. Mivel körbezárjuk, belakjuk, így nem kelt „átjáróház”- hatást. Inkább jut eszünkbe róla a „komfort” szó, amiben jó élni!

Greenhouse: Igazi luxus- érzés egy ilyen üvegházikó, tele növényekkel. Az angolkertek paradicsomi hangulata jön vissza. Egyes országokban (Pld: Nagy- Britannia) még a városok apró parcelláin is építenek ilyet!

Patio: Előkert, zárt udvar, „sétakert”…valahogy így határozhatnánk meg a „patio”-t. Főleg a mediterrán villák (már a rómaiak is használták!) elegáns házrésze volt, néha kifejezetten központi funkcióval. Toszkána, Provence, Dalmácia, vagy a Riviéra házai sosem nélkülözik ezt a mediterrán kis udvart! Valahol csak kapualjszerűen jelenik meg (városokban például), és néhol (vidéki villák) négyzetes központi tér, közepén csobogóval, díszes kúttal, apró sétánnyal, padokkal, növényekkel, kovácsolt vas tárgyakkal. Az elmélkedés, és a csend helyszíne!

Rámpa: Speciálisan kialakított járda, amely a szintkülönbség áthidalására hivatott. A kerekesszékesek, de az idősek is tudják, milyen fontos, hogy egy rámpa- feljáró felülete ne csússzon, és kerüljön mellé kapaszkodó, korlát, parapetfal. Az esztétikát sem szabad feladni, Otti kövekkel igazán szép felületeket képezhetünk!

Udvar: A Patio- nál nagyobb tér, amely szintén részben vagy teljesen zárt terület. Sokszor rendezvények, esetleg vendéglátás helyszíne. Parkosított, növényekkel szabdalt, és burkolt formája is elterjedt, amit a méret és a funkció határoz meg.

Tipp:

  • mindegyik „pufferzóna” egy közlekedő is egyben. A világítással hangulatos és közlekedési szempontból is hasznos megoldásokra törekedjünk! Az Otti fel- le világító kerámia lámpatestjei, illetve mediterrán ( és loft) hatású rézlámpái tökéletes összhangban vannak a burkolatokkal.