10 tipp rusztikus réz, üveg, kerámia és fajansz függeszték választásához!

Miért ne lehetne az ön otthonában is egyedi, különleges és magyar kézműves termék?
Hadd ajánljuk a Pálos & Napos lámpákat Country stílushoz, vagy valamilyen rusztikus enteriőrhöz!
Ezzel együtt persze több szempontot érdemes figyelembe venni a világítás kiválasztásánál, 10 tipp hozzá tőlünk:

1. Ha alacsony a belmagasság, nincs elég belógása a világítótestnek, érdemesebb mennyezeti lámpát választani. (Amely típus nem függ ugye zsinóron vagy láncon)

 1. Figyeljünk rá, hogy a világítótest, és a lánc egymáshoz képest arányos legyen. Például, ha 70 cm- belógási lehetőségünk van, akkor a lámpatest ne legyen magasabb 45 cm- nél. Ráadásul a lámpabúra pereme (ha van ilyen), és a fényforrás (izzó, led, kompakt cső stb.) közti távolság befolyásolja a fény terjedésének szögét, irányát.
 2. Robosztus- „tömött” függesztékek (képen) viszonylag semleges hatást keltenek, így könnyű bútorozni a teret.
  Kis helyiségben kisebb méretű lámpát (fürdő, folyosó stb.), nagyobb térben (nappali) nagyobb lámpát használjunk.
 3. Az „abroncsszerű” függeszték rajzosabb, karakteres téralkotó.
 4. Sötét színű lámpa jelentősebb, szembetűnő tud lenni, a fehér, vagy fakó szürkés lámpatest finom elegáns, könnyed téralkotó. A búra színe legyen harmóniában a fal színével, berendezési tárgyaival! A szürke, antracit, fehér színek minden térben használhatóak, nem vesznek össze más színekkel. A fekete modern. A terrakotta, rusztikus, hagyományos szín. A barna csak pincébe, és (-vagy) kültérben él igazán.
 5. Döntsük el, láncot akarunk látni, vagy drótsodrony függesztőt! A drót modernebb, kicsit indusztriális hatású. A lánc rusztikusabb, és korrodálódhat nedvesség hatására (patina!)! A fémeket is érdemes antikolni, például szürke színekkel!
 6. Ha kötélfonatot teszünk a lánc köré, akkor egészen pikáns, egyedi hangulatot varázsolhatunk egy átlagos lámpából is.
  A drapériából készült „harisnya”, mint lánctakaró, otthonossá, lággyá alakítja a teret.
 7. Az izzó fényereje, melegsége sem mindegy! A hideg fény ünnepélyes, a meleg (mint a gyertyafény) otthonos. A búra belső falának színe nagyban befolyásolja a fényerőt, és a színtónust!
  Fehér= erősebb, ridegebb.
  Terrakotta= gyertyafény szerű hatás. Mediterrán, rusztikus.
  Szürke= árnyalt, otthonos, selymes hatás.
  Színes festés= közvetetten befolyásolja szoba karakterét, színt visz a térbe!
 8. Fényerő: legyen szabályozható, ha lehet! Gondoljunk bele, van, hogy beszélgetünk, olvasunk, fogadást rendezünk, reprezentálunk stb. Egy adott tér sok funkciót láthat el!
 9. A zárt lámpabúra kontrasztosabb, fényzárat képez a fénypászma, és a mennyezet között. (sötét- világos, fény- árnyék) A kép jobb felső sarkában egy ilyen példa látható!

Érdekes lehet, ha a plafon is kap valamennyi fényt, ezért az áttört motívumok egyenletesebb fényeloszlást, és elevenebb enteriőrt képeznek.
Viszont tudnunk kell, hogy karaktert is adnak!