Modern, de nem minimál

A képen fagyálló betonból készült padlóburkolat látható

2017.08.21.

Modern az is, amikor valamit átgondolunk! Az „újrahasznosíthatóság”, és a „fenntartható fejlődés” korszerű fogalmak, amelyhez a művészet, a filozófia, és természetesen a lakberendezés is felzárkózik.

Az elmúlt évtized meghatározó lakberendezési stílusvonala a „minimál.” Általánosító fogalom ez, mégis könnyen meghatározható. Urbanizált modern világunk életmódjához jól illik a könnyen értelmezhető skandináv lakberendezés egyszerű, letisztult formavilága.

Ennek ellenére túlzás lenne a modern kor lakberendezését így leegyszerűsíteni, hiszen a minimalizmus csak egy a sok enteriőralkotási téma közt.

A művészettörténet historikus korszakai egytől- egyig nyomot hagytak a belsőépítészet posztmodern korszakain. Itt a „leporolt” bútorok újraértelmezésére épített kispolgárias Shabby chic, a szemtelenül életteli Vintage, vagy a szürke kopottas falakból gyúrt Loft-ra gondolok.

Megfigyelhető ugyanis, hogy az ember életének korszakai és annak ciklikussága környezetére is rányomja bélyegét. Amikor „nagyon modernek vagyunk”… valamitől elfordulunk, lázadunk. Nem bírjuk elviselni a sallangokat, a teljes tisztaságig merészkedünk! Aztán megérik bennünk valami, és a lelkünk meglágyul. Észrevesszük az anyagok végtelen változatosságát, és a gyermekkorunkból ismerős természetesség elvarázsol bennünket. Nemcsak színekben, de árnyalatokban is gondolkodunk, és a fények közvetettsége izgalmasabb lesz mint a direkt formák kiszámítható valósága. A múlt halkan bekúszik a jelen mellé.

Modern az is, amikor valamit átgondolunk! Az „újrahasznosíthatóság”, és a „fenntartható fejlődés” korszerű fogalmak, amelyhez a művészet, a filozófia, és természetesen a lakberendezés is felzárkózik. A közelmúlt bútorai, vagy kiátkozott anyagai megint piedesztálra emeltetnek:  rozsdás vas felületek, lakkozott fa, metlacchi, Bauhaus fotel, cementlap, Edison izzó, fonott vasalózsinór, vagy a zsalulenyomatos nyers beton.

És végül ne feledkezzünk meg az örök eklektikáról! Számtalan élethelyzetben párosítunk össze stílusban eltérő tárgyakat szín, vagy forma miatt.

A kevert elemek időtlenné, korszerűvé teszik az enteriőrt, valamiféle modernitást kölcsönözve neki. Ilyenkor földrészek életmód által alakított formavilága találkozik lakásunkban, keverve mediterrán, mór, skandináv, tradicionális európai, vagy éppen gyarmati stílusú elemekkel.

Természetesen az építészet a lakberendezéssel párhuzamosan fejlődik. A külcsín a belbeccsel karöltve igyekszik értéket képviselni, hiszen a trendek változása az információ korában állandó változásban van. Kényelmi, funkcionális, korszerűségi, esztétikai, és persze fiskális szempontok alapján választunk. Építkezni pedig nem szoktunk gyakran az életben, de ha egyszer belefogunk…