Falikút, kerti kút kőből- szemnek, szájnak ingere

Otti falikút

2019.03.11.

Alapvetően szükséges egy-egy víznyerőhely a kertben, de még a terasz, vagy a szaletli közelében is igen nagy segítség tud lenni egy hűsítő friss vizet szolgáltató csap!

nagyobb álló kutak impozáns méretüknek köszönhetően szervezik a teret. Nem érdemes sűrű növényzetbe rejteni őket, inkább csináljunk belőle szoliter témát. Vezessen hozzá út, sétány, vagy álljon önállóan a térburkolaton, esetleg pázsiton.

A kisebb méretű állókutak már nem főszereplők, inkább kiegészítői egy-egy jól megkomponált kertrészletnek. Út mentén, örökzöldek közt, virágágyásban, sétányok mentén „érzik igazán jól magukat”.

falikút egy csoda! Megfelelő keretben, mintás csempék közt, kőfalon, de akár önálló témaként is megállja helyét. A nevében rejlik alkalmazása és helyzete: a falon kap helyet. Gyakran a ház fala alkalmas befogadni a falikutat, ilyenkor a legunalmasabb teraszból is műalkotás kerekedik! Alkalmas falikút telepítésére egy magasabb támfal, melléképület, vagy éppen a pince fala, csak ne felejtsük el odavezetni a vizet -ha lehet- az építkezés, felújítás során. Az Otti kutakhoz kivétel nélkül jár egy takarórózsa is, hogy a csaptlepek felszerelése után a toldat, a kilógó kóc, és egyéb részletek lezárásra kerüljenek.

Hibridnek is nevezhetjük azt a kút típust, amikor az álló kút falnak van támasztva, így karakterében inkább a „falikutak családjába tartozik”. A csatornahálózattal ilyankor közvetlen kapcsolatba hozható, valamint a szifon elrejtése nem okoz gondot.

Minden esetben gondoskodnunk kell a használt víz elvezetéséről is. Álló kerti kutak esetén a gyakorlat, és a környezet határozza meg miképpen bánjunk az elhasznált vízzel; ugyanis sokszor elég egyszerű zsombot készíteni a kút alá, vagy mellé. A „zsomb” egy kaviccsal kitöltött gödör, amely a kövek miatt nem roskad, stabil alapot képez, ugyanakkor a szemcsék közt el tud szivárogni a víz a talaj irányába. Ha rendszeresen folyatjuk a vizet, akkor érdemes a csatornahálózatra kötni a lefolyót, nehogy a temérdek víz kimossa az alapot, esetleg dagonyát csináljon a kertünkből. A falikutak esetén a helyzet egyértelmű, mivel a használt víz nem folyhat végig a falon! A falikutakat minden esetben a csatornahálózatba kell kötni. Az, hogy ezt egy szifonon keresztül, vagy csak egyszerűen egy közvetlen flexibilis csővel tesszük meg, már csak döntés kérdése. A szifon egyfajta „bűzelzáró” is, viszont meglehetősen csúnya, a flexibilis cső viszont könnyen rejthető, nem zavarja az esztétikai összképet. Bizonyos Otti kutakhoz kapható „szifontakaró” is. Az Aquarius kút esetében ez egy oszlopszerű szerkezet, amelyben bőven elfér a szifon, viszont alkalmazása esetén jelentősen befolyásolja az összképet! A falikutak ugyanis „lebegő” természetüknek köszönhetik bájukat, de azért érdemes megfontolnunk a szifontakaró láb használatát is, lehet hogy éppen ez nyeri el a tetszésünket!

Fontos megjegyeznünk, hogy az Otti kerti termékek szálerősített, anyagában színezett kvarcbetonból készülnek, részletgazdag sablonokkal. Igyekszünk olyan esztétikus termékeket gyártani Önnek, hogy termékeinket sok-sok éven keresztül élvezhesse, gyönyörködhessen bennük. A kutak egyik fontos eleme a megfelelő rézcsap. Ezzel a szerkezettel együtt az a kút ami! A kerti csap nem tartozéka a termékeknek, viszont megvásárolhatók a Boltottiban! Hat különböző dizájnból választhatja ki a kút típusához legjobban illőt!

A csapok oldalra nyithatók, vagy tekerhetők, de létezik időzített, önkioldóval ellátott nyomóval rendelkező szerelvény is, arra az esetre, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mindenki rendeltetésszerűen fogja használni a kedvenc Otti kutunkat. Jellemzően közeterületek, óvodák, iskolák, önkormányzati intézmények, vendéglátóhelyek, irodák választják ezt a megoldást.